10 подправки, които ви помагат да отслабнете
Ускоряват метаболизма и намаляват чувството на глад!
Коприва
Прясната билка може да използвате например като пълнеж за равиоли, но можете да подправяте с нея и сметанови сосове. Увеличава производството на ензими от панкреаса, което води до намаляване на нивата на кръвната захар, като по този начин предотвратява развитието на пристъпи на глад.
Копър
За по-бърз метаболизъм овкусете с копър тлъсти рибни ястия, сметанови сосове и майонезени сосове. Тази подправка е с високо съдържание на калий, който е от съществено значение за здравето на клетките. Приемът на големи количества калий оптимизира функционирането на всяка една клетка – включително клетките за изгаряне на мазнини.
Естрагон
Богатите на холестерол храни, като масло или яйца, са по-малко вредни, когато са овкусени с естрагон. Това се дължи на фитостеролите, съдържащи се в зелените подправки, които пречат на холестерола да се абсорбира от червата в кръвта.
Босилек
Отличен за овкусяване на паста или месни сосове, босилекът изпълнява три важни задачи: диуретик, стимулира изгарянето на мазнини и балансира. Отслабващият му ефект се дължи на съдържащите се в него полезни етерични масла (линалоол и евгенол).
Канела
Сладкишите, овкусени с канела, нормализират нивата на кръвната захар, тъй като съдържащият се в подправката полифенол MHCP действа директно върху инсулиновите рецептори. Също така намалява съдържанието на мазнини в кръвта, така че е двойно полезна!
Риган
Защо повечето италианци са слаби? Защото почти всяко ястие е овкусено с тази подправка. Етеричните масла в него (предимно тимол и карвакрол), танините подпомагат разграждането на мазнините.
Розмарин
Приготвени с отдавна обичаната билка, дори картофите или макароните нормализират нивото на кръвната захар, тъй като въглехидратите се усвояват по-бавно при храносмилането заради веществата в тях.
Див лук
Ястията с яйца, мазната извара и обилните супи стават по-лесно смилаеми, ако към тях добавите малко див лук – това се дължи на синапеното масло в растението. Използвайте го внимателно, защото ако го нарежете твърде ситно или го сготвите, ще загуби полезното си действие. Приятно пикантната подправка съдържа много витамин С в прясно състояние.
Хвойна
Киселото зеле, месото и дивечовите ястия често разстройват стомаха и предизвикват подуване. Но ако овкусявате по-тежки ястия с хвойна, не е нужно да се притеснявате от дискомфорт: тя помага за отпускане на мускулите на храносмилателната система, регулира метаболизма и поддържа кръвната захар на постоянно ниво, така че да не огладнявате често.
Чесън
Това многолико растение съдържа много сяросъдържащи съединения, които при обилни месни ястия, яхнии и мазни сосове стартират метаболитните процеси и активират чернодробните ензими, отговорни за разграждането на мазнините.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/10-podpravki-koito-vi-pomagat-/