Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правителството дава 39 млн. лв. за увеличение на заплатите в университетите

Политика

Правителството дава 39 млн. лв. за увеличение на заплатите в университетите

Правителството дава 39 млн. лв. за увеличение на заплатите в университетите - Tribune.bg
Снимка:

Ще се увеличат и заплатите на неакадемичния състав

„Решихме още един завещан проблем със заплатите в университетите“, заяви служебният премиер Димитър Главчев след среща със Съвета на ректорите.

Както по-рано стана ясно правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Те ще бъдат достатъчни за увеличение на възнаграждения за увеличение на заплатите, каза още Главчев. И обясни, че е предложен и на останалия състав увеличение с 12%.

Решението ще бъде прието утре. Ще бъдат предоставени разчети, за да се определи ресурсът, коментира финансовият министър. 

Това решение ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи от 1800 лв. на 2100 лв., поясни образсователния министър Галин Цоков. „Искам да благодаря от името на цялата академична общност за тази среща и разбирането на правителството. Успяхме да постигнем консенсус за решаване на първата стъпка на проблемите на академичната общност. Надявам се да има втора стъпка, която да извървим в най-кратки срокове. Надявам се да се успокои системата“, каза проф. Миглена Темелкова.

184 млн. лв. си остават като цел и да се намери и източник за тях, от утре продължават разговорите за тях, каза премиерът.

Приетите от НС промени в Закона за висшето образование предвиждат определяне от 1 април 2024 г. на нови минимални основни заплати за най-ниската академична длъжност; определяне на минимални основни заплати за изследователи, специалисти и експерти; увеличение на възнагражденията на лицата от академичния състав в държавните висши училища за достигане на средна брутна заплата не по-малка от 180 на сто от средната брутна за страната и увеличение на стипендиите на докторантите в размер не по-малък от 150 на сто от минималната работна заплата за страната. Общият финансов ресурс за реализиране на приетите от Народното събрание промени възлиза на около 184 млн. лв., което води до необходимост от осигуряване на значителен финансов ресурс от държавния бюджет, който не е предвиден със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година. Единственият възможен източник за това е да бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на капиталовите разходи по централния бюджет, вкл. Инвестиционната програма за национални проекти, приета със Закона за държавния бюджет за 2024 година.

Необходимите средства в размер на 150 млн. лв. за компенсиране на държавните висши училища за намаления размер на приходите им в резултат от отпадането на таксите за обучение на студентите не са предвидени със Закона за държавния бюджет за 2024 г. нито като разход, нито като намален приход.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати