Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Станишев за лявото: Много войводи, малко четници

Политика

Станишев за лявото: Много войводи, малко четници

Станишев за лявото: Много войводи, малко четници - Tribune.bg
Снимка:

„Левите партии в България станаха твърде много – положението е „много войводи, малко четници“, каза пред БТВ евродепутатът и бивш премиер Сергей Станишев.

„1 май за левите хора винаги е оптимистичен ден. Принципно левицата е оптимистична – идеологията на лявото е свързана с промяната на света към по-добро, той да бъде по-справедлив, правата на всеки човек да са защитени, условията на труд да са добри, како и доходите. Това са каузи, които касаят всеки един българин“, поясни той.

Според него, ако се погледне реалността, тя не е толкова оптимистична, предвид предстоящите избори. Сергей Станишев припомни, че още преди месец се е обърнал публично към всички леви партии, които са станали твърде много, че „единственият шанс за достойно представяне на лявото в европейските избори е широко ляво-центристко обединение“.

Станишев отчете със съжаление, че този „изпит не беше издържан от левите лидери“.

„Както се казва у нас - „много войводи, малко четници“. Вижте какво става сега – има четири леви листи за изборите, които се борят за гласовете на българите. Може да се окаже, че тези четири листи ще се борят за три мандата от 17 в Европейския парламент. Това е много тъжно“, поясни той.

Според него европейските избори са съдбовни, но те ще бъдат „захлупени от грозната национална кампания, която не носи никаква визия за бъдещето“.

Той каза, че няма да участва в днешната лява среща, която е инициирана от лидерът на БСП Корнелия Нинова

„Първо тя каза, че никой от настоящите евродепутати не стават. Второ – очевидно, след като тя е наредила собствена листа за изборите, явно гони не пет, а шест европейски мандата“, поясни той. 

Сергей Станишев отчете грешките в българската политика – няма визия за бъдещето, ежедневно се използва език на омразата, няма междупартиен диалог и национален консенсус.

„Нямам никакви илюзии, че ще бъда номиниран от настоящото ръководство на БСП за част от евролистата, защото не веднъж от 2018 г. съм изказвал своите критики открито, а това днес се наказва. Аз имам самочувствието, че съм си свършил добре работата в ЕП. Видях наскоро едно социологическо проучване, че съм един от двамата евродепутати с най-високо доверие сред избирателите“, отговори Станишев на въпрос за политическото си бъдеще.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети