Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Буруджиева: Нинова се държи като тинейджърка, на „Позитано“ да се запитат могат ли да печелят избори

Мнения

Буруджиева: Нинова се държи като тинейджърка, на „Позитано“ да се запитат могат ли да печелят избори

Буруджиева: Нинова се държи като тинейджърка, на Позитано да се запитат могат ли да печелят избори - Tribune.bg
Снимка:

Има едно объркване в главите на хората около председателката – или не знаят какво правят, или вършат неща, които отлично знаят, че не трябва

„Тази подписка в БСП не е нещо уникално. И друг път се е случвало към ръководството на партията социалисти да се обръщат по този начин. Ситуацията изглежда така заради самите реакции на лидера ѝ. Това, което бе сътворено по отношение на подписката, вече беше уникално и безпардонно“. Това заяви в интервю пред Фактор политологът и бивш депутат от БСП Татяна Буруджиева.

„Получи се една невъзможност да си представиш как общуваш със собствените си членове и най-вече с хората, които са в ръководството на тази партия. Една много сериозна част от ръководството не е съгласна с начина, по който се управлява левицата, защото Националният съвет взима решенията, а Изпълнителното бюро е изпълнител на текущите задачи. Така е по Устав. Социалистите искат сериозен разговор, а им се отговаря с „добре дошли на Национален съвет“. Кой кого кани, не мога да разбера.

Има едно объркване в главите на хората, които са около госпожа Нинова.

Това говори за две неща – или не знаят какво правят, или вършат неща, които отлично знаят, че не трябва да се случват. Имайки актуалните властови ресурси в тази партия, те я превръщат в нещо, което не е. 50-те социалисти, които се подписаха под документа, просто се борят за партията си.

Това са хора, които продължават да са лицето на БСП, а то не може да се подмени с лека ръка като някакъв самодеен пиар в социалните мрежи.

Процесите в партията са много сериозни и в същото време диалогът е все по-невъзможен.

Затова се получава и тази публичност на опита да се води разговор в левицата, защото хората от БСП знаят, че ако си в свитата на ръководството, няма да имаш проблеми. Няма да има значение каква членска маса имаш, дали правиш събрания с избирателите си и дали хората знаят какво си решил да правиш. В БСП винаги се е толерирала смелостта да критикуваш. Тя е партия, в която, ако имаш мнение, няма непременно да получиш наказание.

По 4-5 пъти се поставя въпросът на Национален съвет как да се правят събрания, за да се махне ръководството, докато най-накрая при липсата на кворум и чрез манипулации се взимат решения и се смачкват неудобните. Немощта в ръководството е свръх видна. Не искам да коментирам „Визия за България“ дори, както и напъните да приличаме на този или на онзи. В момента политиката се прави на принципа „имаме един модел и сега ще му подръжаваме, защото така е успешно и си мислим, че ще ни се получат нещата“.

Това е поведение на възраст около тийнейджърската, когато се формира поведението на децата, докато израстват като личности.

Хубавата новина е, че лидерът на БСП израства като личност, но процесът отдавна трябваше да е приключил. Корнелия Нинова няма собствена визия, позиции и характеристики, които се доближават на тези на водач. В момента виждаме следване на поведенчески модели. Макрон се обяви за новия Наполеон. Този тип следване на исторически успели личности е едно, а да се правиш на Бойко Борисов и на Виктор Орбан, съвсем друго.

При госпожа Нинова големият проблем е, че тя не може да разбере, че като политик, тя трябва да ходи две крачки пред хората и ако може, пред опонентите си, а не да тича постоянно след тях. Тя е на принципа на хората, които стоят постоянно в социалните мрежи. Когато се появи някаква новина там, те искат първи да го лайкнат – чели, недочели, разбрали, недоразбрали… Но те са там. Хиляди се записват да участват в някакви протести, но всъщност отиват 20 души.

В случая с БСП не може да искаш вот на недоверие, да сваляш едно правителство, да не успееш да проведеш сериозен дебат и да обвиняваш опонента си, който не се съобразява, че живеем в парламентарна република. Не може в момента, в който си задал всичките тези въпроси и говори министърът на образованието в парламента, да излезеш и да правиш трибунки в кулоарите, защото от Нинова се очаква да води сериозен политически дебат. Ако искаш да покажеш, че не го водиш всъщност, няма по-добро средство от това, което прави БСП в Народното събрание.

Учудвам се как може Корнелия Нинова и близките ѝ съпартийци да заявят пред избирателите с „Визия за България“ – „Ние идваме при вас, за да ни кажете какво да правим“. Ако ти не можеш да покажеш на хората какво да правят, за какво да гласуват тогава? Излиза, че самите те могат да се управляват и нямат нужда от политиците. Нали това е политиката и демокрацията – да видиш един набор от кандидати за властта и си избираш онзи, който най-добре според теб може да свърши работа.

Категорично е дошло времето БСП да се изкаже ясно за своя характер – дали е лява партия, защото това ръководство подменя ценностите и по-скоро се бори активно срещу тях. След това трябва да каже какво ще прави организационно, как ще укрепва, ще настоява ли да е масова партия, ще бъде ли една парламентарна формация със структури и организация, която е активна и печели избори. БСП трябва да е силна там, където има най-много избиратели. Партията трябва да каже може ли с Корнелия Нинова да се случат тези неща.

Въпросът за председателя в БСП никога не е стоял на първо място. Искам да се противопоставя на ръководството на левицата, което се опитва да прави властови дебат. Тя обаче сама по себе си я няма, особено в БСП.

Трябва да се проведе дебат можем ли с този лидер да вземем властта и с кого ще я вземем.

Ръководството на социалистите успя да ги изолира от ПЕС. Ако Сергей Станишев не е лидер в Европа, тази изолация щеше да е изключително видима за хората. Освен това, БСП е изолирана и от българските политически процеси, защото там тя има само влачене по течението и пиар снимки.

Освен всичко друго, БСП е изолирана и вътре в себе си. Водят се битки и се ловят враговете с партийни билети, за да се унищожат.

БСП може да бъде сериозна опозиция на тази власт, ако каже какво например е алтернативното мислене за здравеопазването? Защото аз не го виждам. Освен ако Корнелия Нинова и депутатите ѝ не са чули нещо от срещите с народа, тъй като по време на дебатите за вота на недоверие, поне аз не можах да чуя аргументи. БСП поиска вот на недоверие, което означава просто, че шест месеца няма да може да се занимава с проблемите на здравеопазването и отново да иска оставката на правителството по тази тема.

За гражданите вероятно, особено за десницата, е важно да видят „развода“ между Румен Радев и БСП.

Първо обаче сватба не е имало. Левицата подкрепи кандидатурата на човек, който не е член на партията. Тя до голяма степен е допринесла за неговия избор чрез кампанията и участието си в нея. Публичен разрив и демонстративни отношения на нетърпимост с лидера на БСП от страна на държавния глава само биха донесли изключително неуважение на всички леви хора. Не забравяйте, че човек, който ти забива нож в гърба, без да си му направил нищо лошо, никога не се третира добре.

Източник: Фактор  


Коментари (1)

Роси Тя може да си позволи всякакво държание страшен олигофрен е
24.10.2018 15:39 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още