Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Кралев: 50 години никой не беше ремонтирал нищо, ние инвестирахме над 350 млн. в спортната инфраструктура

Мнения

Кралев: 50 години никой не беше ремонтирал нищо, ние инвестирахме над 350 млн. в спортната инфраструктура

Кралев: 50 години никой не беше ремонтирал нищо, ние инвестирахме над 350 млн. в спортната инфраструктура - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на младежта и спорта в ексклузивно интервю за „Беновска пита“ по Канал 3

Спортната инфраструктура

„Взимаме това интервю на 19 октомври. Ще го излъчим в неделя, 21-ви. Намираме се при министъра на младежта и спорта Красен Кралев, в Зимния дворец. Това е една от гордостите на Вашето управление!”, обърна се водещата Илиана Беновска към своя събеседник.

„Аз Ви благодаря, че решихте да вземете това интервю тука, защото това е последният обект, който открихме само преди няколко седмици. Един от приоритетите ни е работата със спортната инфраструктура. Гордеем се, че през последните години, когато управляваха трите кабинета на г-н Борисов, са инвестирани над 350 милиона в спортната инфраструктура. Без спортна инфраструктура няма нито масов спорт, нито елитен спорт. Много са новите зали, много са залите, които са реконструирани. България отговаря вече на най-високите стандарти. Има зали, които могат да поемат състезания от най-висок ранг.

Вече трябва да обърнем внимание към залите за тренировка. Мисля, че и там имаме сериозни успехи! Аз се радвам, че показахте това бижу, защото от 50 години никой не е ремонтирал нищо. С много малко средства успяхме да го приведем в много добър вид. Дай Боже да спечелим домакинството на младежките зимни олимпийски игри през 2024-та, в което аз съм убеден. Този дворец ще играе основна роля заедно с Арена Армеец!”, отчете роденият през 1967 г. във Варна политик.

„Опозицията Ви упреква, че харчите пари на вятъра за стадиони и зали, които са в провинцията, които излизат твърде скъпи!”, вметна Илиана Беновска.

„Аз не мисля, че излизат скъпи! Направихме така, че през последните години за първи път държавата инвестира във футболни стадиони. Футболът беше забравен! От 25 години нямаше нито един лев инвестиран във футбола. Той е най-популярният и най-обичан от българите. Успяхме да направим така, че във всеки един от областните градове, които имат участници в Професионалната лига, пък и във втория футболен ешелон, вече да има осветление, хубави терени. За по един милион направихме ремонт на много стадиони Оптимално изразходвани пари!

Един ремонт, който беше предвиден за 50 милиона лева, ние го направихме за 4, ще станат 5, защото ремонтираме залата за тренировки, която ще отнеме също около 1 милион. Мисля, че сме много ефективни!”, коментира бившият лекоатлет, който е минал през школата на Черно море – Варна.

Ремонтът на Зимния дворец

„Да погледнем как се е оживил дворецът, ето я и съблекалнята!”, удиви се Илиана Беновска.

„За всеки отбор, който тренира тук има отделна съблекалня. Дванадесет са вече съблекалните. Всички клубове, които имат договори и тренират в Зимния дворец, имат собствена съблекалня. Така сме сигурни, че ще си пазят имуществото, защото вече си е тяхно”, разясни рекордьорът на България в дисциплината 20 000 метра за юноши – старша възраст.

Спортът като средство за превенция на престъпността.

„Бих отбелязала още нещо, което трябва да го имате предвид и Вие, управляващите, и ние, журналистите, че практически спортът е онова, което може да даде на младите хора една друга посока на развитие, а не, както напоследък се случва често, млади хора извършват тежки престъпления! Взимам за пример последния случай в Русе с убийството на журналистката Виктория Маринова!”, констатира Илиана Беновска.

„Ние правим изключително успешни кампании през последните две години, със средства, които ни бяха предотстъпени от финансовото министерство, които се събират от хазартните оператори. Изключително успешни кампании, които се реализират от неправителствени организации и спортни клубове, за борба с агресията и всички видове други зависимости. Имаме успех в тази посока!

Спорът обединява нацията, особено колективните спортове! Дава на българите самочувствие, дава повод за гордост! Имаме страхотни успехи сега на младежката олимпиада!”, анализира бившият национален състезател по кънтри крос.

„Искам точно това да кажа – Александра Начева донесе пети златен медал на България от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес!”, солидаризира се Илиана Беновска.

„24 състезателя в 14 спорта взеха 10 медала! Толкова, колкото за всички останали игри до момента! Това са българи, които са на световно ниво, които ще радват нашите сънародници в следващите 10-12 години!”, съобщи дипломираният медик, завършил Медицинския университет във Варна.

Законът за физическото възпитание и спорта

„Гордеете ли се, че станахте баща на новия закон, двадесет години не е променян – Законът за физическото възпитание и спорта?”, попита Илиана Беновска.

„Това беше един от приоритетите, защото знаех, че старият закон вече не отговаря на реалните потребности на всички спортни организации. Нещата са много динамични. Трябваше да направим закон, който да им помага, който да отговаря на новите потребности. Наистина се получи добър закон, въпреки че се забави 3 години. От друга страна това ни даде възможност да изслушаме всички институции, всички хора, всички клубове, федерации, които са заинтересовани от самия закон, който ще регулира тяхната дейност”, категоричен беше Красен Кралев.

Кандидатурата на България за зимните олимпийски игри през 2024 година

„Като говорихме за младежи – виждаме тука децата, които тренират нонстоп на зимната пързалка!”, с умиление отбеляза Илиана Беновска. „Когато се направи една спортна инфраструктура, винаги децата я изпълват със съдържание! Успехите не закъсняват! До 2024 г., когато имаме шанс да спечелим това домакинство на зимните младежки олимпийски игри, ще имаме едно много силно поколение, което да ни зарадва с успехи, както на летните, така и на зимните игри, но без инфраструктура това е невъзможно да се случи!”, заяви съоснователят на Българското сдружение за честни избори.

„Много силна подкрепа има сега за зимните олимпийски игри от председателя на МОК Томас Бах!”, допълни Илиана Беновска.

„В разговор с премиера Борисов той предложи България да поеме организацията на тези игри. Видя се, че имаме организаторски качества, инфраструктура. Най-голямото признание беше тази покана да издигнем кандидатурата на България за домакин на младежките зимни олимпийски игри. Март месец има световно първенство по шорттрек. Това е може би най-успешният български зимен спорт благодарение на успехите на Жени Раданова! Имаме достойна наследничка – Катрин Маноилова. Тя спечели бронзов медал на зимните младежки олимпийски игри последния път.

Така че очакваме доста добро първенство! За първи път ще бъдем домакин на такъв голям форум на зимни спортове на закрито. Ще бъде в Арена Армеец. Тя ще бъде заледена. Смятам Арена Армеец да бъде основното съоръжение по време на зимните олимпийски игри”.

Меродавен ли е политическият рейтинг

„Вие трябва да сте много доволен, защото в последните социологически изследвания Вие сте с един от най-високите рейтинги сред управляващите”, отбеляза Илиана Беновска.

„Рейтингът не трябва да се абсолютизира. Той дава една обратна връзка с избирателите, показва дали сме на прав път, дали са ни правилни политиките. Можеш да правиш някои неща много добре, но да не можеш да ги обясниш на хората. В случая се справяме успешно. Благодаря на българските граждани за това, че оценяват нашата дейност и ни дават допълнителен импулс и стимул за работа!”.

Професионалното образование и реформата в спортните училища

„През последната година се занимавам с темата за професионалното образование. Трябва ли да се върнат повече на брой спортни училища?”, за пореден път смени темата на разговора Илиана Беновска.

„Имаме сериозен проблем със спортните училища! Следващата задача, която сме си поставили, е тотална реформа в училището, защото забелязваме много сериозни пропуски. В момента има 6 училища, които са под ръководството на министерството, останалите са общински. В тези, които са държавни, ние ще направим промени. Там не винаги се подбират правилните деца. Искаме от треньорите, от хората, които работят с тях, да търсят най-добрите деца, да обикалят малките градове, малките населени места, защото от там излизат големите шампиони!

Спортното училище дава възможност на талантливи деца от малките населени места да отидат в големия град, да получават грижи, да имат пансион, за да могат да учат и да тренират. Искам да засилим нивото на учебната подготовка в училището, защото голяма част от родителите от големите градове не искат да дават децата си в спортните училища, защото са занижени критериите в учебния процес. Това категорично ще се промени. Няма как да си добър спортист, без да си интелигентен и образован човек!”. „Как го виждате това във времето?”, потърси допълнителна конкретика Илиана Беновска.

„Много бързо ще стане. Още следващата година, до септември месец, ще бъдем готови с проекта за реформа и той ще стартира в тези шест държавни училища!”. „Какъв бюджет ще изисква?”, попита за финансовата рамка Илиана Беновска. „Първо трябва да видим какви са средствата, по които ще направим тази промяна. Оттам нататъка вече ще се говори за бюджет. Ние направихме реконструкция на голяма част от спортните училища. Материалната база вече е направена. Във Варна приключи ремонта на спортното училище, ще го открием до седмица. Предстои да се извършва ремонт в Русе, в Бургас, в София. Плевен и Пловдив вече бяха реконструирани преди няколко години. Материалната база е достатъчна!”, „Нямах предвид само материална база. Имах предвид за квалифицирани треньори, учители по общообразователни предмети”, уточни Илиана Беновска.

„Имаме квалифицирани учители и треньори. Трябва да се сменят правилата, трябва директорите да изискват еднакво високо ниво на подготовка в спортно-технически план и общообразователния процес”. „Това вероятно ще се случи. Ако можем ние, като медии, да помогнем, с удоволствие бихме се включили – „Канал 3” и „Радио К2”, защото това е изключително важно! Ще се пошегувам – ще кажа на нашите зрители и слушатели, че бях предложила да се попързаляме малко на кънки тук, по пързалката. Ще го направим друг път. Бихте ли ми казал как изглежда политиката? Вие сте отдавна в политиката, в различни партии и формации. Бихте ли напомнил от коя квота сте в правителството?”, попита Илиана Беновска.

„Аз съм член на политическа партия ГЕРБ. Естествено, че съм министър на ГЕРБ. Благодаря на премиера Борисов, че ми даде шанс да реализирам идеите си в спорта!”.

Раздорите в коалицията Обединени патриоти

„Как ще коментирате поведението на Обединени патриоти и непрекъснатите „къси съединения”, ще се изразя в кавички, между Валери Симеонов и Волен Сидеров?”, продължи Илиана Беновска.

„И тримата лидери ги познавам от много години. Това е вътрешнокоалиционен проблем. Не мисля, че има някакви драматични проблеми, които не могат да бъдат разрешени. Малко са по-емоционални колегите, което не е типично за политиците. Нямам никакви колебания относно стабилността на Обединени патриоти като коалиция и стабилността на правителството и парламента до края на мандата!”.

„Тоест предвещаването на БСП и Корнелия Нинова, че коалицията ще се разпадне и ще има нови избори, според Вас възможно ли е?”, задълбочи разглеждането на вътрешнополитическата проблематика Илиана Беновска. „Няма никакви основания за подобни твърдения. Ясно е, че на опозицията им се иска да по-бързо да дойдат на власт, въпреки че не виждам с какви идеи биха управлявали държавата, но това е решение на народа, той дава оценките на парламентарни избори”.

Приоритетите в работата на Министерството на младежта и спорта

„Каква е Вашата свръхзадача като политик и като министър в този кабинет до края на мандата Ви? Кое непременно трябва да изпълните, за да сте доволен?” попита Илиана Беновска.

„Свръхзадачи няма. Направихме много важни неща през последните години. Промени се изцяло философията, с която държавата гледа на спорта. Много повече грижи се полагат. Хвърлиха се много усилия в инфраструктурата. Трябва да адаптираме нашия спорт към новите условия на пазарната икономика. Това е най-трудно реформирания сектор през годините. Много дълги години не беше правено нищо в тази посока. Правилата на плановата икономика са едни, на пазарната са съвсем други. Трябва да научим нашите клубове, нашите федерации да оцеляват в условията на пазарна икономика! Да правят един продукт, да умеят да печелят от този продукт, да реинвестират в него. При всички случаи ще бъде с помощ на държавата. Ние добре обезпечаваме нашите спортисти!”.

Сравнение със спортната политика по времето на социализма

„Не са ли верни упреците, че когато спортът беше държавна грижа, по това време и Вие сте бил активен спортист, имахме повече постижения и рекорди?”, провокира събеседника си Илиана Беновска.

„Не би трябвало да се сравняват различните периоди, защото тогава се даваха огромни средства, които в една пазарна икономика няма как да се дадат за развитието на спорта. Проблемът е, че активно се работи само през последните 6-7 години. Инфраструктура, оттам се започва. Бяха разрушени много неща, които бяхме постигнали навремето. По наш си обичай разрушихме всичко и сега трябва да тръгнем да градим всичко от нулата. Когато погледа се насочи към детскоюношеския спорт, тогава нещата ще влезнат в правилната посока. Успехите ще дойдат! Трябва да си отговорим на въпроса – медали ли искаме, или здраво поколение? Да тръгнем само по посока на медалите – това е грешно! Медалите трябва да следват една целенасочена държавна политика за изграждане на здраво поколение, което да обича спорта. От това поколение ще дойдат медалистите, ще дойдат големите шампиони. Ще дойде радостта, която изпитваме от всички първенства!”.

Има ли политически интереси във футбола?

„Дано това се случи, но когато говорим за спорта, Вие сам казахте преди малко, че футболът е най-масовият спорт. Обикновено като кажеш спорт – асоциацията е футбол! Нека да не забравяме, че футболът е мястото, в което политиците са много силни. Използват се футболните пристрастия на агитките на отделните отбори за печелене на рейтинг и влияние от страна на политиците! Как ще коментирате това?”, пренасочи разговора в ново направление Илиана Беновска.

„Аз мисля, че това е стандартен флирт, който го има във всички държави, но не може един клуб да го използваш за политика. Феновете на Левски и ЦСКА имат политически симпатии към различни политически сили. Разбира се има шанс да те подкрепят, ако обръщаш повече внимание на спорта, повече внимание на футбола, но малко са били тези политици в България, които са дали реална помощ на футбола. Допреди 4 години държавата не беше дала нито един лев за футбола.

От 4 години насам всяка година даваме по 1 милион за развитие на детско-юношеския футбол. Всяка година правим нови стадиони, реконструираме. Това е реалната подкрепа, която феновете виждат, която виждат хората, които се занимават и практикуват футбол. Това нещо няма как да не намери отражение в техните симпатии! Ние по-малко говорим, повече изпълняваме, повече работа вършим!”.

Доминацията на ПФК Лудогорец

„Как ще коментирате това, че големите марки – червените и сините, ЦСКАи Левски, ги тупна в земята един частен футболен отбор – Лудогорец?”, попита Илиана Беновска.

„Не мога да коментирам нищо. Това е конкурентна среда. Така се повишава конкуренцията в първенството. Бих казал, че има много добри други отбори в първенството. Берое, Ботев, Локо Пловдив, Черно море вдигат нивото. Славия миналата година спечели купата на България! Конкуренцията става изключително висока. Така имаме по-голям шанс да отгледаме силно поколение български футболисти, които да се състезават в националния отбор. Единственото, което не ми харесва, е привличането на безкрайно много чужденци в отборите. В големите грандове останаха много малко българи, които да се състезават!”.

„Корупцията и черното тото във футбола?”, засегна темата за уродливите явления в спорта Илиана Беновска.

„За черно тото не ми се говори, много се спекулира с тази тема! Изнасял съм лекции в 7-8 държави по тази тема. Случаите за уредени мачове в тениса са повече от футбола! В България има един случай докладван за миналата година. Хайде да гледаме малко по-позитивно на това, което се случва в спорта! Далеч не сме водещи в това отношение”, категоричен беше членът на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция.

Данъчното облагане на хазартните игри. „Трябва ли хазартните босове да бъдат нормативно задължени да дават повече пари за спорта?”, продължи Илиана Беновска.

„Много сложна тема! В нормалната държава данъците трябва да се плащат. Държавата определя в кои отрасли да ги насочва. Няма как да кажеш – парите от един икономически сектор да отиват за здравеопазване, от друг да отиват за спорт, от трети да отиват за култура! Парите влизат в централния бюджет. Оттам вече си личи държавата колко приоритетно обръща внимание на отделните сектори!”.

Взаимодействието между държавните институции.

„Президентът Радев, бивш главнокомандващ на ВВС и човек, който все още спортува, помните коремното му възлизане на лоста – очаквате ли той да е Ваш партньор в желанието спортът да бъде определящ и възпитателно, и целево, и престижно за България?”, върна разговора отново в направлението на междуинституционалния диалог Илиана Беновска.

„Всеки трябва да бъде наш партньор в тази посока, защото спорта е надпартиен. Това се видя и при работата по новия закон за спорта и гласуването. Той трябва да е приоритетен в политиката на всяка една партия, защото става въпрос за здравето на българския народ! Аз съм уверен, че сме на прав път! Който иска да ни подкрепя – добре дошъл!”, изрази личното си мнение актуалният министър на младежта и спорта.

Има ли държавна протекция над определени отбори?

„Ходите ли на мачовете на Бистришките тигри, да помагате с присъствие на премиера Борисов?”, зададе провокативен въпрос Илиана Беновска. „Ходя на мачове на 7-8 отбора от професионалната ни група. И на Левски съм ходил, и на ЦСКА, и на Черно море, и на Берое, и на Бистришките тигри ходя, на много отбори ходя, това ми е работата”, дипломатично отговори Красен Кралев.

За обвиненията в безконтролно изразходване на публични средства. „До колко са основателни упреците на опозицията, че се наливат безконтролно пари в спорта? Последното решение на Министерския съвет за залата в Кърджали, многофункционалната зала, за която се дават около 3,5 милиона и малко повече, БСП го посрещна на нож!”, попита Илиана Беновска.

„Не може да е сериозно това твърдение. Всички граждани на съответния областен център искат да имат подобна зала. С изключително малко средства ние ще направим зала, с капацитет 1000 зрители. Мисля, че ще е най-евтината и най-ефективна зала, защото ние мислим не само как ще построим залата. След това как ще се плаща издръжката? Тя трябва да енергийноефективна, да няма големи разходи, за да могат да я поддържат. За да успокоя колегите – ще има още такива зали, няма да спрем до тук! Тази зала е един от моделите, които ние ще ползваме за в бъдеще”.

Бюджетът на Министерството на младежта и спорта. „Ще искате ли увеличение на бюджета за спорта в новия бюджет и с колко?”, продължи Илиана Беновска. „Всеки министър иска увеличение, въпросът е колко ще ти дадат! Парите са малко. Със 70 милиона трябва да обезпечим целия спорт. Допълнително имаме много средства за инвестиция в спортната инфраструктура, това е пътят! Младежките олимпийски игри показаха, че сме на прав път! Над 70% от нашите спортисти, които сме пратили там бяха на световно ниво и се представиха достойно. По-голяма радост и признание за мене няма!”, отчете министърът.

„Благодаря Ви за този разговор! Понеже при миналото идване не Ви подарихме клубната тениска „Беновска пита”, сега Ви я подаряваме! Въпросът отзад е „...Защо?”. Защо противниците на зимните олимпийски игри казват, че няма да можете да обезпечите територията на Витоша, парк „Рила” и така нататъка?”, на финала попита Илиана Беновска.

„Благодаря! Разбира се, че ще има хора, които ще се противопоставят на идеята. Едната част не познават логистиката и процедурата. Друга част са скептици и се съмняват в способностите на българите. Аз съм оптимист, вярвам, че българите сме способни хора. Намерили сме си правилното място. Ще продължим да работим така, че хората да ни вярват, да ни гласуват доверие! Много се съмняваха, че ще успеем с тези световни първенства, които правим. Оправихме се!”, завърши Красен Кралев разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3”.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Ивелина Русева Аплодисменти за свършеното в полза на спорта и хората. Успех и занапред!
21.10.2018 20:09 / Отговор
Милен Точно и премерено интервю. Беновска знае как да пита. Малко са тези, които се справят с отговорите за свършеното. Кралев е един от тях. Браво!
21.10.2018 20:18 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати