Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Новите областни: Социалисти и освободени след скандали МВР шефове

Мнения

Новите областни: Социалисти и освободени след скандали МВР шефове

Снимка:

Новият областен на Плевен преди години подава оставка заради контакти с Красьо Черния, на Враца – след арест на полицаи

Бивши полицейски шефове, кадри на БСП и дори разследвана за заменки от типа „кон за кокошка” – така накратко могат се се обобщят биографиите на новите областни управители.

Румен Радев изпълни заканата си от края на първото си служебно правителство, че следващия път ще действа принципът „всички вън“. Ето на какви личности избра да се довери този път.

Член на ръководството на НД „Русофили“ става областен на Благоевград. През 2016 г. Николай Шушков оглави инициативния комитет в подкрепа на Румен Радев и Илияна Йотова в Благоевград.

Професионалната биография на новия областен е доста турболентна. Заместник-кмет на Благоевград по времето на Лазар Причкапов (живковист и член на ЦК на БКП). Самият Шушков завършва висшето си образование в Москва. През ноември 2005 г. е бил назначен за шеф на митница „Кулата“. В годините преди 10 ноември 1989 г. Шушков е работил като първи секретар на Окръжния комитет на Комсомола в Благоевград. Бил е заместник-кмет в периода 1988-1989 г.

Постъпва в митническите служби през 90-те години, уволнен е през 1997 г. поради „констатирани нарушения при учредяването на временен внос на голямо количество спирт“. През есента на 2001 г. Николай Шушков е възстановен на поста от Върховния административен съд, но впоследствие отново е уволнен – от тогавашния директор на митниците Емил Димитров-Ревизоро.

Много МВР-кадри с близки биографии стават областни управители.

Марио Тодоров оглавява областната управа в Плевен. Той е бивш заместник-директор на Областната дирекция на МВР в града, но през 2010 г. подава оставка заради установени контакти с Красимир Георгиев – Красьо Черния. Областен управител беше и по време на кабинета „Герджиков“ през 2017 г.

Освободен МВР шеф поема и поста в Габрово. Борислав Бончев е бивш директор на Областната дирекция на МВР. Подава оставка през 2019 г. след вълненията в Габрово, възникнали след като трима роми пребиха продавач в магазин. Причините са пропуски в работата на дирекцията и невъзможност да се осигури обществения ред в общината. Младен Маринов, тогава министър на вътрешните работи, заявява по този повод: „Той отговаря за цялостната политика за сигурност в област Габрово, в случая в самия град Габрово. Разговарях с него, поисках неговата оставка на база на това, че не е подходил достатъчно сериозно към конкретния случай, а и като цяло причините, които са довели до този случай, би трябвало да са прихванати на много по-ранен етап, така че неговата оставка вече е факт, но въпреки това проверката продължава, защото за мен също е важно да разбера дали има и други пропуски в организацията и цялостната работа на дирекцията и съответно да предприема и съответните кадрови промени“.

Новият областен на Враца – Иван Сълов, също е бил директор на местната полицейска структура. В системата е от 1984 г. През 2009 г. подава оставка от поста на ОДП – Враца след като 8 полицаи от Бяла Слатина са задържани за организирана престъпна дейност и рекет на шофьори.

Валентин Александров, който вече е областен на Шумен също е работил в системата на МВР дълги години, заемал е и длъжността директор на Областната дирекция на МВР в града, а през 2017 г. е бил областен управител на областта. През 2009 г. Той е освободен от директорския пост с мотив „оптимизиране и повишаване на ефективността в работата на структурите“. През 2013 г. по време на правителството на Орешарски се връща като директор – за известно време.

Иван Чолаков, новият областен на Стара Загора, е юрист. Преди това дълги години работи в системата на МВР, като в периода 2013 г. - 2016 г. заема длъжността директор на Областната дирекция на МВР-Стара Загора. Подава оставка през 2016 г. Тя му е поискана от министър Румяна Бъчварова заради лоши резултати на дирекцията и заради ревизионен доклад на Инспектората на МВР, в който се посочва, че в качеството си на началник на РПУ в Стара Загора Чолаков, заедно със своя предшественик, не е придвижил към НАП наказателни актове, с което държавата е ощетена с над 200 хиляди лева.

Освободен от МВР заради слаби резултати в работата на дирекцията е и Станимир Парашкевов, който става областен управител на Търговище. Преди това той работи 27 години в системата на МВР, като в периода 2009 г. - 2013 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Търговище. През 2013 г. е освободен от вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Светослав Славчев в Ловеч е поредният МВР кадър, който влиза в областната управа. В периода 2010 г. – 2015 г. е началник отдел на „Охранителна полиция“. По информация на местния сайт troyanpress принадлежи към „Изправи се! Мутри вън!“ на Мая Манолова.

В Пазарджик новият областен Иван Васев също прекарва десетилетия в МВР. 1995г.-1998 г. той е разузнавач в сектор „Криминална полиция” при РПУ-Пазарджик. 1998 г. – 2004 г. – началник на група в сектор „Криминална полиция” при РПУ-Пазарджик. 2004 г.- 2012 г. началник на сектор „Криминална полиция” при РУП-Пазарджик. 2012 г.-2013г. началник на група „Оперативна дежурна част” при ОДМВР-Пазарджик. От 17.01.2014 г. – Временно назначен на длъжността заместник-директор на ОДМВР-Пазарджик.

Огнян Михайлов – областен на Видин, е бил щатен служител на Окръжно управление а МВР-ДС Видин от 1981 г., където е бил разузнавач, а по-късно – и ст. Разузнавач. През 1990 става инспектор.

Подобна е и кариерата на Ангел Стоев, който е областен на Пловдив. Стоев е щатен служител ОУ на МВР-Пловдив-ДС. През1983 г. е назначен за разузнавач; 1988 г. е преназначен за ст. Разузнавач, а през 1989 г. - инспектор. Година по-късно става ст. инспектор. Баща му подполковник Димитър Стоев от ДС-Пазарджик, роден в село Сребрино е секретар на ППО на БКП в отделение Второ на ДС.

Военен, минал през ССД на Стефан Софиянски и БСП, стана областен на Велико Търново. Георги Гугучков в периода 1998 г. – 2001 г. е бил командир на бригада и началник на Горнооряховския военен гарнизон. През 2003 г. е кандидат за общински съветник в Горна Оряховица в листата на „Съюз на свободните демократи“. През 2007 г. е кандидат за общински съветник от БСП.

Именно лица на БСП са друга голяма група от новоназначените областни управители.

Даниел Точев Делчев, Кърджали

Общински съветник от БСП в Кърджали. Делчев е член на Постоянната комисия по екология, европейски проекти и туризъм и на Постоянната комисия по земеделие в ОбС.

Симеон Симеонов Василев, Перник

Заместник-кмет в Перник от БСП по времето на Росица Янакиева – в периода 2011-2013 г. През 2013 г. е назначен от правителството на Орешарски за директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Бивш депутат от БСП в периода 2007-2009 г.

Александър Христов Пандурски, Кюстендил

Заместник-председател на Общинската организация на БСП – Кюстендил. Ръководител на Областна пощенска станция в Кюстендил.

Георги Динков Чалъков, Ямбол

Областен управител по време на кабинета „Герджиков“ през 2017 г. В периода 2015-2020 г. е заместник-кмет в община Тунджа в администрация на кмета Георги Георгиев от БСП. Кандидат за народен представител в листата на БСП за парламентарните избори на 4 април 2021 г.

Иван Маринов Борисов, Разград

По времето на Пламен Орешарски е заместник-областен управител на Разград. Председател на общинската организация на БСП в Кубрат. Бил е кандидат-депутат от БСП.

Стефан Атанасов Сабрутев, Смолян

Общински съветник от БСП от 2011 г. до днес. Кандидат за кмет на Смолян през 2019 г.

Радослав Любчов Стойчев, Софийска област

Бил е народен представител от БСП в 43-тото и 44-тото Народно събрание, а преди това е бил зам.-кмет на Община Самоков.

Минчо Росенов Афузов, Сливен

Общински съветник от БСП в Сливен с мандат 2015-2019 г.

Мария Нейкова Кънчева, областен на Бургас, е сред малкото, които имат политическа история в други партии – извън БСП. Областен управител е на Стара Загора в периода 2001-2009 г., кадър на НДСВ, запазва поста си по времето на „Тройната коалиция“. За много кратко време добива научни степени по линия на Университета по библиотекознание и информационни технологии. През 2014 г. е вече доцент, а четири години по-късно – професор. През 2009 г. е мажоритарен кандидат на НДСВ в град Стара Загора. Икономическа полиция и прокуратурата са разследвали сделки, които тя е сключвала като областен управител. По думите на Йордан Николов, който през 2009 г. я наследява като областен управител, „почти всички заменки са от типа “кон за кокошка”.

Борислав Българанов (Русе) е бил народен представител в 40–то Народно събрание от Български Народен Съюз по линия на ССД на Стефан Софиянски, бил е част от групите на ОДС и РЗС. Бил е прокурор в Районна прокуратура, Русе и следовател в Окръжната следствена служба. Кандидат за кмет на Русе през 2011 г.

Минко Ангелов в Хасково е заемал поста областен управител и по време на кабинета „Герджиков“ през 2017 г. Заместник-кмет за известно време при Георги Иванов. По време на 45-то НС е депутат от „Изправи се! Мутри вън!“.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още