Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Петко Симеонов към шефа на кабинета на президента: Драги Иво, защо се изгаври с нас?

Мнения

Петко Симеонов към шефа на кабинета на президента: Драги Иво, защо се изгаври с нас?

Петко Симеонов към шефа на кабинета на президента: Драги Иво, защо се изгаври с нас? - Tribune.bg
Снимка:

Отговор на изказването на Иво Христов срещу покойния президент Желю Желев

Началникът на кабинета на президента Иво Христов грозно оплю преди дни покойния Желю Желев. Повод за това стана идея за преименуването на летище „София“ и кръщаването на аеропорта на първия български демократично избран президент.

Отговор на скандалното изказване на човека на Румен Радев направи един от символите на българската демокрация – съоснователят на СДС Петко Симеонов.

„Драги Иво, изненадан съм от твоя постинг.

Ние, група граждани, се обръщаме към президента на републиката чрез петиция. Ти, началникът на неговата канцелария, намираш за естествено да се изгавриш с нашето обръщение. Още повече че преди половин година ти беше запознат със съдържанието на нашето искане и то ти беше връчено по надлежния ред. Постъпваш против длъжността си. Защо?

Освен това твърдиш неистини. От некомпетентност или умишлено, не мога да преценя.

Началото на масовото емигриране от страната даде Тодор Живков в края на май 1989 г. От страната побегнаха стотици хиляди нейни граждани. За няколко месеца избягаха 300 хиляди. Това придоби размера на хуманитарна катастрофа.

Бягството продължи с опашки пред западни посолства с молба за визи за напускане на страната веднага след 10 ноември 1989 г. Нова масова вълна за напускане възникна и след изборите за ВНС.

Емигрирането на редовите граждани, не на служители на тайните служби, и на лица, престъпили закона, няма нищо общо със СДС.

Нима СДС е виновно за масовата емиграция на Запад от Румъния, Полша, Унгария, Украйна, Русия...? Защо твърдиш неверни неща?

Още. Благодарение на подписите на народните представители във ВНС на нареченото от теб „круширало трибуквие“ беше приета конституцията на Република България. По длъжност се очаква ти да служиш на тази конституция.

Подиграваш ли се с моя подпис, с подписите на останалите депутати от „круширалото трибуквие“?

Това „трибуквие“, благодарение и на общоевропейския процес, доведе до рухването на тоталитарната система. Изпълни ли задачата си СДС?

Прочети учредителната декларация на СДС, за да видиш, че постигнахме всичко. Естествено беше тази широка коалиция, обединила демократите от целия политически спектър, след като постигна своята цел, да отстъпи на втори и трети план.

Искрено съжалявам, че ме принуждаваш да пиша тази реплика.“

(Коментарът е от Фейсбук)

*Петко Симеонов е учен, писател и политик, съучредител на Съюза на демократичните сили и зам.-председател на формацията до 1991 г.

Участва в Кръглата маса. Пръв директор е на вестник „Демокрация“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати