Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Божков, Мая и другите от холдинга „Всички срещу ГЕРБ“

Мрежата

Божков, Мая и другите от холдинга „Всички срещу ГЕРБ“

Снимка:

Ако партията на Борисов спечели изборите, се очертава силно компромисна тройна коалиция

Текст на Евгени Петров, публикуван във Вевести.бг

Само допреди месец темата за паднемията и коронавируса „покриваше“ кажи-речи всички останали теми,  но с отпускане на мерките живнаха и предизборните политически амбиции на бедно и богато.

Това е в реда на нещата, тъй като на практика до парламентарния вот остават малко повече от 9 месеца и както основните, така и второстепенните играчи отвориха политическите сергии и започнаха да подреждат на тях предизборни обещания.

Ситуацията отново е „Всички срещу ГЕРБ“, но това не е изненада – целта на всяка партия е да събере максимално количество гласове, а това по дефиниция означава да си против сегашното управление. Така е било на всички парламентарни избори досега.

Но е важно да се отбележат старите и нови играчи, които ще атакуват властта и най-вече ГЕРБ:

◾Коалиция за България

◾Президентът Румен Радев като беквокал на социалистите

◾Мая Манолова с „Изправи се Бг“

◾Партия „Възраждане“

◾Нерегистрираната партия на Слави Трифонов

◾Политическият проект на Васил Божков с финансов министър Цветан Василев

◾Демократична България

◾Атака

◾Бъдещият проект на Цветан Цветанов

◾Неизвестна коалиция между Румен Петков и Татяна Дончева.

◾При ДПС е каквото каже Доган, а Воля така или иначе си е корпоративен проект.

◾Други…

Без да е много прозорлив, човек трябва да прибави мощния финансов ресурс, който могат да осигурят не само задграничните мераклии за политическа власт, но и задрешетъчните – тези олигарси, които вече са изправени пред съда, или чакат делата си. Така задрешетъчните спокойно могат се обособят като тайния и задкулисен играч на бъдещите избори.

Лично аз очаквам тези избори да бъдат най-скъпите, най-калните и най-компроматните от всички досега. Защото на практика всички изброени по-горе ще се борят за оцеляването си – политическо, финансово и дори чисто физическо извън стените на затворите и килиите на арестите.

И още – защото ще бъде борба за едни 15 млрд. от ЕС, голяма част от които ще бъдат усвоени в първите няколко години плюс европарите за следващия програмен период. А това наистина е апетитна хапка.

Тази схема „Всички срещу ГЕРБ“ обаче има един съществен недостатък. Огромната част от платформите и позициите са свръхпопулистки, или дори неизпълними. Част от идеите на Божков се забелязват при Мая Манолова, друга – при Слави Трифонов, шоуменът пък иска освен референдуми за всичко и преки избори, мажоритарна система и т.н., които изискват ВНС и обръщане на политическата ни система с главата надолу. Мая Манолова е в жестоко състезание с Корнелия Нинова кой да обещае повече на народа, а каквото пропуснат го добавя Костадинов на партия „Възраждане“, известен още като Костя Копейкин.

Но популистите в България са крайно число – дали ще се разпределят на две, три или 8 по-големи, или по-малки политически субекта няма особено значение. ГЕРБ си има твърдо ядро членове и симпатизанти, БСП и особено ДПС – също, а попадането на една-две партии тип „Бареков“ в НС ще превърнат парламента в чалгаджийско сборище в селски хоремаг.

И още – Васил Божков пише във Фейсбук, че „Политическите проекти трябва да са изградени от позиции, не от коалиции“. Но ако обвиняемият бизнесмен реши да бъде донор на част от изгладнелите политически субекти, изредени по-горе, то логично е да поиска срещу това неговите позиции да намерят място в предизборните платформи на официалните играчи. Ето ви идейна предизборна коалиция.

Така че предизборната коалиция „Всички срещу ГЕРБ“ на практика е готова и нейна първа и последна задача ще бъде с всички средства да атакува не само управляващите, но и да руши доверието в институциите и държавността. През 2013 година основният лозунг и цел на БСП беше: „Да изчегъртаме ГЕРБ от политическата карта на България“. Същото започна да се чува и сега.

„Планирам да вляза в политиката. Необходим ни е нов политически проект. Властта трябва да бъде отнета от Борисов“. Това заявява Васил Божков в интервю за „Блумбърг“, което напълно се покрива с желанията на БСП.

Цената нямаше значение и така се роди „Костинброд“. Какво ще се случи сега е въпрос за 10 милиона долара. Към днешна дата социологическите сондажи показват категорична победа за ГЕРБ. Но при едно прогнозно раздробяване на парламента, в който да попаднат примерно 6 партии, коалиционната формула на управление е неизбежна, трудна за съставяне и неустойчива за управление.

Тогава ролята на единствения неспоменат дотук политически фактор – Ахмед Доган, ще нарасне решително и може да се превърне в решаващ фактор за облика на бъдещото управление на държавата.

По тона на медиите на Пеевски, както и по изказванията на депутати от Движението можем да съдим, че засега ДПС е на страната на Борисов и против опитите на олигарсите в изгнание или в арестите да завладеят политическия живот в страната.

Вероятно има логика в твърдението, че с поведението си Божков, Василев и някои други едри бизнесмени от прехода просто тикат Борисов в ръцете на Доган. ДПС никога не са криели, че искат да влязат официално във властта. Голяма част от електората на ГЕРБ обаче не иска и да чуе за коалиция с Движението.

Ситуацията изглежда патова, защото при невъзможност да се състави правителство, нови избори означават служебен кабинет под ръководството и контрола на президента. А Борисов едва ли ще допусне това.

Затова прогнозирам мръсна предизборна борба, в която всички ще бъдат окаляни и силно компромисна следизборна коалиция, в която не изключвам мнозинство от ГЕРБ, Патриотите и Демократична България, ако успеят да преминат бариерата.

Но – животът е това, което се случва, докато ние си правим прогнози.  


Коментари (2)

АСЕН ИЛИЕВ ОСЪДИХ БУЛГАНИТЕ НА СМ ЪРТ И СЕГА ПСЕ ТАТА МИ РАЗИГРАВАТ ЦИРКА - "ИМА И СВЕСНИ БУЛГАРАЦИ" :) ИМА 2-МА КОИТО СА НЕПРИКОСНОВЕННИ - ВАСИЛ БОЖЕ-КОВ И СЛАВИ ТРИФОНОВ. ОСТАНАЛОТО В ЕКАРИСАЖА.
12.06.2020 08:47 / Отговор
АСЕН ИЛИЕВ ПО РЕДА НА ОСЪЖДАНЕТО ИМ ПОДЛЕЖАТ НА СМЪ РТ: булгани, хазари, американски untermenschen, английските магарешки пи чки, норвежки ко пелдаци, канадски бок луци освен туземците, гърци, евреи, италианци, швабските из роди от швейцария и южна германия.
12.06.2020 08:49 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още