Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Христо Стоянов: И още нещо за Гьоте

Мрежата

Христо Стоянов: И още нещо за Гьоте

Христо Стоянов: И още нещо за Гьоте - Tribune.bg
Снимка:

Писателят Христо Стоянов, Фейсбук

Във "Фауст" Гьоте казва: "Теорията е сива, друже мой, зелено е дървото на живота"... Не ми се иска да обяснявам какво е искал да каже Фауст на ученика си Вагнер, заровен само в книгите.

Защото, г-н Радев, животът съществува и извън самолетната кабина, извън стените на Бояна...

Това не го цитирам, за да покажа, че и "поданиците" са чели Гьоте, а за да покажа, че поезия се цитира точно. Поезия, драги Радев (какъвто и да сте), не се преразказва. Защото така ще преразкажете един ден Яворов, Ботев, Дебелянов.

Дори когато е преводна, поезията трябва да се рецитира, защото преводачът се е опитал да предаде духа на един поетичен текст, не само езика. Тези неща би трябвало да ги знаете, ако бяхте посещавали селската библиотека, в която преди десетина години е изгоряло и изданието от "библиотека за ученика" - "Фауст" от Гьоте... (Ето още една причина да се направи нещо за възобновяване на читалището в Славяново, защото и други, освен Вас, в това село няма да са прочели "Фауст", а само ще са им го преразказвали)...

И така, както аз като поет, не бих се качил да управлявам самолет, така и Вие не се катерете по стълбицата на стиха, който може да Ви отведе както на небето, така и под земята. Вие избрахте второто. И успяхте...


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (8)

Ало,.Стоянов поезията е най-трудно преводимият текст, аРадев доста добре се справя. Много тъпи и прости хора сте, не виждате простотиите на Борисов, а един превод. Имаме достоен, умен и храбър президент, коректив на уродливото и глупаво управление.
08.04.2020 11:38 / Отговор
Ало,.Стоянов поезията е най-трудно преводимият текст, аРадев доста добре се справя. Много тъпи и прости хора сте, не виждате простотиите на Борисов, а един превод. Имаме достоен, умен и храбър президент, коректив на уродливото и глупаво управление.
08.04.2020 11:38 / Отговор
Факт! Ало, троле, Кое му е храброто на Радев? Да не е бил някога във военни действия, в горещи точки по света? Карал си е самолетчето на тренировки. Само дето храбро лае срещу РАБОТЕЩО и ОТГОВОРНО правителство. Познанията са му ограничени, а изхвърлянията - големи. Това дразни нормалните хора.
08.04.2020 13:13
Храбър тъй като достойно застава зад всички българи, които виждаме, как една клика ни ограбва вече 10 години. И какво направиха с икономическите мерки- пълно е с хора в бюрата по труда, които не са изолирани, и ръсят.зараза,а глобяват за разходка в парка. Пълно безумие.
08.04.2020 14:18 / Отговор
Ха, ха! Ма много храбро и достойно било да се пъчиш на думи! Че от какво да го е страх? Говорител на БСП и Решетников. А някакво дело?
08.04.2020 17:06
аз Пълно е по бюрата , защото "българите" се върнаха от чужбина и на наш гръб ще преживяват . за каква криза ми говориш ти , извънредното положение е от 13 март , тия хора са си получили заплатите за февруари и после ще вземат от нои . Така е по целия свят . Спрете се и млъкнете , че не се диша от вас мрънкащите мързеливи червенолилави лайна
08.04.2020 17:40
Алекс2 Те самите са казали за себе си !НЕ ЧОВЕК А ЖЕЛЯЗО ! ТИХО МЪРТВИЯТ КАЗАЛ НЕ КОМУНИСТ
09.04.2020 06:46 / Отговор
Ейхрабър Ти на кой свят живееш бре и на колко си години .Ако това с пълните магазини ,колоните по границите,претъпканите със стока супермаркети и три пъти по високите заплати е ограване ,то какво беше това по времито на Виденов когато бяхме наистина ограбени и хазната и хамбарите бяха празни . А корупцията на тройната коалиция е на й голямата за последните години.
09.04.2020 15:29 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати