Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Недялко Недялков: Браво, Сиромахов, сиромахо и в душата си!

Мрежата

Недялко Недялков: Браво, Сиромахов, сиромахо и в душата си!

Снимка:

От Фейсбук профила на журналиста Недялко Недялков

Чета някакво българофобско антрефиле на Иво Сиромахов и си давам сметка, че идеологът на партия "Има такъв народ" всъщност мрази народа си.

Мразят го и останалите от "Шоуто на Слави".

Защо ли тогава са тръгнали да стават политици в името на България? Как ще се справят с тази омраза?

Или логиката е - "да, има такъв народ от идиоти и ние идваме, за да му разкажем играта?"

Не сме наследници на Ботев и Левски, а на техните предатели и убийци, убеждава ни с патос Сиромахов.

И на едро реди мрачни прокоби за същността на модерния българин - приспособенец. 

Сякаш величавото и мерзкото не се преплитат органично във всяка национална епопея и всяка национална история.

Този човек с неясна професия (провален журналист, провален писател, провален тв водещ, имитатор, режисьор и актьор-самодеец) от години се изживява като новия Станислав Стратиев. Стилистично текстовете му уподобяват есетата от "Българският модел" - малко публицистика, малко фейлетон, малко народопсихология. Всичко на езика на парадокса и контрастите.

Сиромахов, разбира се, няма как да стигне Стратиев. Няма таланта му, няма и нежната му любов към човека и българското. Нежна любов, изстрадана, в този смисъл градивна и необходима.

Сиромахов си остава непоправим епигон и мизантроп. Някои го наричат "фейсбук компилатор", но и за това е нужна дарба. Аз не прозирам подобна искрица в текстовете му.

Виж Кулеков на младини, отпреди да стане слуга на Слави, бе способен автор, пишеше смешно, предизвикателно. После се обезличи напълно в матрицата на телевизията. Продаде се на кича - за разлика от творческия си спътник Христо Бойчев, който остана верен на себе си и е сред най-успешните български драматурзи у нас и в чужбина. 

В есето, за което споменах, Иво Сиромахов ни нарича наследници не на героите, а на подлеците.

"Наследници сме на онези, които са пратили капитан Петко войвода в затвора.

На онези, които са застреляли Алеко.

На онези, които са клали Стамболов на "Раковска".

На онези, които са удушили с връв Гео Милев.

На нагаждачите.

На опортюнистите."

Браво, Сиромахов, сиромахо и в душата си!

Защо тогава същият този народ екзалтирано се умилява от съдбата на капитан Петко, докато гледа от екрана как Васил Михайлов претворява образа му във великолепния сериал на Николай Хайтов? И Хайтов ли е наследник на негодниците? На Спас Турчев, може би?

Защо същият този народ превърна Алеко в културна реликва, а творбите му - в литературна класика, задължителна в учебниците?

Наследниците на убийците ли издигнаха мемориала на Стамболов в градинката на "Кристал"?

Защо спекулираш с трагичното в историята, за да ваеш изкривен образ на българския народ, според както е угодно на господарите ти-безродници? Докога ще пригласяте на прокремълската и великотурската пропаганда в нихилистичното омаловажаване на националните ни достижения, в охулването на изконни ценности?

Народ от "нагаждачи и опортюнисти" ли спаси своите евреи от нацистките концлагери? Вазов, Йовков, Яворов, Дебелянов, Димитър Димов, Майстора, Дечко Узунов, Радичков, Гяуров, Райна Кабаиванска, Джон Атанасов към коя графа спадат - към предателите или убийците? А генерал Вазов и генерал Савов?

...Не бих обръщал внимание на този брътвеж, ако не излизаше изпод ръката на лице с политически претенции. Политик с "нов морал". Духовният гуру на Слави Трифонов. Едни хора, зомбирани 20 години от мутрочалгата на шоуто в праймтайма на БТВ, днес са готови с лека ръка да му поверят съдбините на отечеството.

На тези хронични българомразци.

Опортюнисти, нагаждачи, приспособенци...

Такива сте, момчета, и Сиромахов добре ви е обрисувал.

Но, моля ви, не проектирайте комплексите си върху характерологията на целия народ.

Ако вие сте професионални негодници, не значи, че такова е и племето българско.  


Коментари (18)

Тартаковер Този жалък нагаждач, продал душата си, слуга на богатите и силните на деня, определя Сиромахов като провален журналист, провален писател, провален тв водещ, имитатор, режисьор и актьор-самодеец...? Определя периодите в живота на Кулеков, определя, оценява, важно клати глава...!? Сиромахов е оставил нещо след себе си, а този е оставил само жалка тиня. За негово успокоение мога само да добавя, че не е единствен в помията на живота. Когато най-после България се измъкне от блатото в което я вкараха досегашните политици, задължително трябва да направи паметник на миналото за да не се забравя какво е преживяла. Дори не паметник, а братска могила. Предлагам на бъдещия скулптор името:
"Братска могила на незнайната проститутка".
Вероятно и този ще успее да вреди името си там. Той е от онези, които винаги успяват да се вредят за келепира.
12.12.2020 13:05 / Отговор
ЖЪЛТА КНИЖКА............ ЧЕРВЕН ПОМИЯР............... ТАРТАКОВЕР............................................. БЪЛГАРОФОБ НЕЩАСТЕН...... ОТ ЧЕРВЕНАТА КУКУ-ИЗМЕТ....... ЩО ДИРИШ СРЕД БЪЛГАРОФИЛИТЕ?
ПРОДАЖНИЦИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ, КАТО КУКУ - ТРИФОНОВ И ОТРЕПКИТЕ МУ НАЙ-ДОБРЕ БЪРЗО ДА СЕ МАХАТ НА ИЗТОК, КЪДЕТО СЕ ЦЕНИ КЮЧЕК И КАЗАЧОКА............
12.12.2020 13:52
Пак се изхождаш словесно Тъпако,той поне е журналист,а не е експерт по всичко ,като теб!Какво те кара да мислиш,че се стреми към келепира?Ако е това ,че не е от твоите,червените...
12.12.2020 14:20
Тракторист си,а не шахматист Завладян от злоба и самовлюбеност селски пенсиониран даскал,който се е именувал,като шахматист!
12.12.2020 14:22
Точно. Тартаковер е от сектата на лилявите болшевики.
12.12.2020 17:53
Не се разбира на Тартаковер кой най-много му е на сърцето - Христо Иванов ли, Слави Трифонов ли, президента Радев ли, Румен Петков, Атанасов или няма значение, все е от наште..
12.12.2020 21:47
Покажи всички
Трезво! Чудесен анализ на г-н Недялков!
Да, Сиромахов може да си се изживява като всякакъв "гений", но с тези скверни думи за българския народ няма моралното право да иска да влиза в политиката и не трябва да му се дава от избирателите!
12.12.2020 13:18 / Отговор
Furlata Чест и почитания, г-н Недялков! Особено ценя хората, с които в различни периоди не съм била на едно мнение и които често с кеф критикувам, но дойде време да разберем колко струваме и за разлика от сбирщината озъбени смрадливци от лятото, сигурно ще ни се наложи да застанем заедно, понеже България е една и трябва много да внимаваме на кого я даваме!
Да видим дали принципите могат да победят предразсъдъците, моралът "ценностите", зад които се крие диктатура и човещината лицемерието!
Иде година на преброяване!
12.12.2020 14:33 / Отговор
сивата котка Ухаа...Браво на г-н Недялков. Хубо им го рече. Аз инак неговия сайт не чета, може с много и да не се съгласявам с Недялко, но тук ще е грехота да не се подкрепя думите му. Отвратителен текст на това елементарно същество Сиромахов, парче от отходен материал, от което един мутрочалгар създаде свой образ и подобие. Който е тръгнал срещу българите, хаир не е видял. И в наши дни ще е така.
12.12.2020 20:43 / Отговор
Иван Я се шибай
13.12.2020 21:16
До трола тартаков, тъпанар или каквото име тоя лай..р си е лепнал Махай се, нещастнико ! Принуждаваш хората да споменават и майка ти! Ако е за пари за хляба - много си зле - след изборите ще ти спрат рублите!
12.12.2020 23:00 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още