Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. ПИК: 6 точки от заговора на кръга „Капитал“ за сваляне на Бойко Борисов. Ще щракне ли капанът „Гешев“

Мрежата

ПИК: 6 точки от заговора на кръга „Капитал“ за сваляне на Бойко Борисов. Ще щракне ли капанът „Гешев“

Снимка:

Текст на ПИК

България трябва да работи по две линии. Първата е да търгуваме политическата си тежест в моменти като онзи на 1 юли и Борисов го разбира перфектно. Разбира се, младата ни дипломация има още много какво да учи как да отиграва тези пазарлъци и да не допуска гафове като живото фейсбук излъчване. Втората линия е да използваме атаката по правосъдие срещу самите атакуващи. И българският ВСС най-накрая очевидно започна да разбира правилата на играта.

Затова и Иван Гешев беше номиниран единодушно от прокурорската колегия, която е напълно независима от политически и друг натиск. Гешев е и от малкото магистрати, които изпълняват европейските посоки и искания – осъдителната присъда срещу столичния кмет Иванчева е реален резултат, поне срещу един от арестуваните олигарси най-вероятно ще последва лесна присъда, а разбиването на организираната престъпна група за кибер изнудвания е пример как се работи ефективно срещу подобни заплахи, който може да се следва и от европейските колеги на Гешев.

За разлика от други магистрати, Гешев заема и неутрална позиция спрямо Лозан Панов – нещо, за което България е многократно предупреждавана от европейските партньори. За тях местните олигархични боричкания и лобита са далеч по-маловажни от институционалната тежест и авторитет. За Европа ВСС, ВКС, ВАС, Прокуратурата и Специализираната прокуратура са преди всичко институции и когато тези институции се бият една срещу друга се създава неоспорим аргумент да бъде разписан поредният унизителен за България доклад по тема правосъдие.

Макар народняшкият език на Иван Гешев да му създава имидж на далеч не толкова политически рафиниран играч, той самият разбира европейските порядки и знае, че европейската му легитимация преминава през институционални и коректни отношения с Панов.

Накратко – в очите на Европа, Иван Гешев е независима прокурорска номинация за главен прокурор, която до момента се е държала перфектно в институционален план и има реални резултати.

Тази европейска легитимация и позициониране смразява до смърт кръга Капитал. И именно затова те само привидно работят лично срещу него, а всъщност залагат капан на Бойко Борисов. Планът им накратко е следният:

1. По отработена схема плашат Борисов с протести, уж достатъчно големи, че да свалят правителството. На есен казали, че 70 000 човека щели да бъдат пред Министерски съвет.

2. Ако дотогава Борисов не се намеси в процедурата по избор на главен прокурор, тези 70 000 щели да свалят него.


3. Борисов се намесва в процедурата без да има законовото право да го прави. Премиерът може да направи изявление, да се опита през парламентарната квота във ВСС да влияе (отново без законово основание) или заедно с Президента да правят призив да се спре всичко.


4. В очите на Европа това ще бъде категорично и неопровержимо доказателство, че българската съдебна система е под политически диктат. От този момент натам, нейната независимост ще е бутафория.


5. Тимерманс „бетонира“ мониторинга за правосъдие, Холандия и Германия/Финландия ни блокират за Шенген и Еврозоната. Влизаме в банковия съюз при унизителни условия без право на глас.


6. Тогава вече Христо Иванов и Радан Кънев задават основателния въпрос, какво прави Бойко Борисов на власт вече 10 години без да е постигнал никакво реално сближаване на България до ядрото на Европейския Съюз?

Планът на кръга „Капитал“ е прозрачен. Единственият въпрос днес е дали Борисов ще влезе във фаталния за самия него капан и ще се намеси в избора на Иван Гешев или ще остави съдебната система да направи не просто независим, но и европейски избор на главен прокурор?  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив