Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. ПИК: Божков зад атаката срещу европейската заповед за арест, издадена от България

Мрежата

ПИК: Божков зад атаката срещу европейската заповед за арест, издадена от България

Снимка:

Плажуващият в Дубай хазартен бос Васил Божков лъсна зад атаката срещу България, свързана с отмяната на европейската заповед за арест. Хората му сами се издадоха, че той стои в дъното на заговора, както и че продължава да има влияние над БТВ, дори след смяната на собствеността и ръководните кадри в телевизията, коментира Агенция ПИК.

Аферата касае казус, от който Божков има лична изгода като издирвано лице, след като по-рано днес стана ясно, че Съдът на Европейския съюз (СЕС) даде знак на България, че нормативната уредба по издаването на Европейска заповед за арест се нуждае от спешна промяна. А ролята на Божков си пролича покрай  престараването на обслужващите го журналисти в БТВ начело с Канна Рачева.

Този път обаче напъните им изиграха лоша шега и на поръчителя, и на изпълнителите, тъй като бе разкрито, че именно свързани с Божков адвокати стоят в дъното на атакуваната пред Съда на Европейския съюз европейска заповед за арест, издавана от българските прокурори. Дори за незапознатите схемата лъсва от проследяването на елементарните факти.

Не друг, а именно Васил Божков първи съобщи в профила си във фейсбук за решение на Съда в Люксембург от 10 март 2021 г., с което се изисква налагането на съдебен контрол над издаваните от българските прокурори европейски заповеди за арест. Няколко часа по-късно на сайта на БТВ се появява друга информация, свързана с Божков. Този път за отмяна на запор на личното му имущество, станало с решение на Административния съд в София. Без да има каквато и да е логична връзка – същата публикация продължава с информацията за решението на Съда в Люксембург.

В статията обаче е цитирано името на адвокат Ася Манджукова-Стоянова, която е представена като защитник на българин от Свищов, който е търсен във Великобритания за извършена в България кражба. Казусът е от 2019 г., но английски адвокати на нашия сънародник издействат британски съд да изпрати запитване до Съда на ЕС, с което да се атакува основанието на българската прокуратура да се иска неговото задържане и последващото му връщане в страната, едва в средата на 2020 г.

Адвокатката, която участва в сезирането на Европейския съд в интерес на Васил Божков, е съдружник с мъжа на пиарката на Божков - Ивет ДобромироваАдвокатката, която участва в сезирането на Европейския съд в интерес на Васил Божков, е съдружник с мъжа на пиарката на Божков - Ивет Добромирова

Ася Манджукова-Стоянова не пропуска протеситите, за които Божков признава в телефонен разговор, че организира и пълни с народАся Манджукова-Стоянова не пропуска протеситите, за които Божков признава в телефонен разговор, че организира и пълни с народ

Казусът пред британския съд, който става повод за сезирането на СЕС, е по европейска заповед от 28 януари 2020 г. Към онзи момент обаче Божков не е със статут на издирван. Родната прокуратура го обяви за издирвано лице ден по-късно - на 29 януари. Божков вече е беглец от прокуратурата и срещу него е издадена Европейска заповед за арест, когато Манджукова-Стоянова издейства британски съд да изпрати запитване до Съда на ЕС, с което да се атакува основанието на българската прокуратура да се иска задържането на неизвестния българин от Свищов, чиито казус удобно е ползван.

Оказва се, че нашенецът от Свищов междувременно се сдобил и с адвокат у нас, а именно – Ася Манджукова-Стоянова, според която действията на българските обвинители са неправомерни, защото не подлежат на контрол от съда. Манджукова-Стоянова се включва в делото в момент, в който Божков провокира неуспешния опит за метеж.

Защо от повече от 15 000 адвокати у нас защитник по казуса се оказва именно Ася Манджукова-Стоянова има своето напълно логично обяснение. Тя е съдружник в адвокатската фирма „Манджукова, Шопов и Петров“, заедно с адвокатите Милен Шопов и Румен Петров, съпруг на настоящата пиарка на Васил Божков – Ивет Добромирова.

Ивет Добромирова и Румен Петров на протест на жълтите паветаИвет Добромирова и Румен Петров на протест на жълтите павета

Според публикацията на БТВ, без изненада, адвокат Ася Манджукова-Стоянова е дала ексклузивен коментар по казуса с решението на Съда на ЕС именно пред БТВ. Адвокатите Манджукова-Стоянова, Шопов и Петров, както и техните половинки, сред които най-известна е Ивет Добромирова, са дежурни протестъри в последните години. И докато Ивет и Румен Петров бяха „командировани“ от Божков да бранят имиджа му от френския прованс, то тяхната приятелка Ася Манджукова-Стоянова и съпругът ѝ са вземали дейно участие в координираните и подкрепяни от Васил Божков миналогодишни протести.

Ася Манджукова и мъжът ѝ са редовни участници в опитите за метеж, организирани с участието на Божков през 2020 г.Ася Манджукова и мъжът ѝ са редовни участници в опитите за метеж, организирани с участието на Божков през 2020 г.

Най-ощетена от цялата схема обаче се оказва Канна Рачева, която за пореден път показва своите зависимости от обвиняеми олигарси със солидни финансови възможности. Новата издънка на Рачева идва след като в разгара на метежа миналата година обяви в ефир, че ще се измисли за протести на българи по света.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още