Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. ПИК: Едва на 21 – дъщерята на Мая Манолова вади 100 000 евро за лукс имот на пъпа на София

Мрежата

ПИК: Едва на 21 – дъщерята на Мая Манолова вади 100 000 евро за лукс имот на пъпа на София

Снимка:

Сделката е под пазарната цена - съмнения за укрити данъци. Сега там се шири...Ангел Найденов, но плаща ли наем? Съсобственик - "протестърката" Мария Капон

Луксозен имот в една от най-хубавите, известни и скъпи кооперации в идеалния център на София притежава дъщерята на Мая Манолова - Ралица, научи ПИК.

Едва на 21 години щерката на омбудсманката е извадила от някъде 100 хил. евро, за да си напазарува цял етаж на топ локация в столицата!

При това платената сума се разминава значително с реалната пазарна цена на топимота.

Документи разкриват, че през 2007 г. 21-годишната наследница на Мая Манолова, която по това време е безработна, купува в супер центъра на София просторен офис. Става дума за целия пети етаж на сградата на ул. „Алабин“ 56, ет. 5, купен в съдружие с още трима собственици. Младата Ралица изважда отнякъде близо 200 хил. лв. и придобива 100 кв. м. от общо 346 кв.м., колкото представлява площта на целия етаж.

Проверка на агенция ПИК установи, че декларираният материален интерес по тази сделка е 196 583 лв. - или 100 000 евро. Интересно е откъде едно 21-годишно момиче, безработна студентка, има толкова пари, с които да придобие луксозни площи в центъра на София.

С този въпрос със сигурност трябва да се заеме прокуратурата, както и антикорупционната комисия КПКОНПИ, тъй като и майката и дъщерята имат вземане-даване с държавата и трябва да е ясно откъде изкарват парите си. Тежки зависимости и закононарушения разследващите органи трябва да търсят обаче не само в произхода на парите на 21-годишната студентка, извадила в брой 200 бона, но и около самата сделка, сключена на  подпазарна цена. 

Справка на ПИК в сайтове за продажба на имоти от 2007 - 2008 г. показва, че реалната цена на квадратен метър на офис в топцентъра на София е малко над 4000 лева. Простите сметки показват, че в случая с офиса на дъщерята на Мая Манолова сумата, за която би трябвало да бъде закупен, е около 400 000 лева. Или два пъти повече от обявената.

Още повече, че се касае за емблематична сграда срещу хотел „Рила“ с богата предистория.

Остава неясно дали наистина Ралица Манолова е платила имота толкова евтино, или сделката е изповядана по данъчна оценка, за да може да се намали нейната стойност и така да не се налага да обяснява откъде е взела на 21 години не 200, а цели 400 000 лева.

Както и разбира се, за да се укрият дължимите данъци към държавата върху реалната стойност на имота. При първия случай възниква въпросът кой и защо продава топ имот в центъра на София на половин цена на дъщерята на Мая Манолова. Оказван ли е върху продавача натиск, или има друга причина, за да продаде той имот на цена, която е два пъти по-ниска от реалната.

Ако пък сделката е изповядана по данъчна оценка, тогава логично трябва да се запитаме дали Ралица укрива доходи и откъде разполага не с 200 000 лева, а с цели 400 000 лв. едва на 21 години.

А може би парите за тази покупка са на самата Мая Манолова и тук възникват още няколко важни въпроса – какъв е произходът на тези средства, декларирани ли са, от каква дейност са, платени ли са данъци по тях и т.н. Все важни въпроси, на които Манолова трябва да даде отговори и в качеството ѝ на обмудсман на републиката и като евентуален кандидат кмет на София с морални претенции.

Разследването на агенция ПИК установи, че днес в имота на дъщерята на Мая Манолова е разположен Център за изследване на отбраната и сигурността, който се ръководи от половинката на омбудсмана - Ангел Найденов. В тази връзка проверката на разследващите трябва да установи и още нещо - плаща ли Ангел Найденов наем на доведената си дъщеря, има ли документи за това, отчетени ли са приходи и данъци.

Изключително любопитна е ситуацията и с купувача на другите 100 кв.м. от същия имот на ул. „Алабин“ 56, ет. 5. Това е фирма „Нупсън“ ООД, регистрирана в Пловдив.

Нейни собственици са Мария Капон и нейният съпруг Емил Моис Капон.

Припомняме, че Мария Капон през последните седмици се появи в публичното пространство с пореден неуспешен опит да буни властта - този път с протести край Сливен заради африканската чума по свинете, свикани от шефката на партията ѝ в града.

Капон е позната и като съдружничка на бащата на фалшивите новините Арман Бабикян. Двамата заедно преди години искат сумата от цели 3 млн. лв. от тогавашния кмет на София Бойко Борисов за "пиар" услуги. След отказа му да плати, дуото Капон-Бабикян се ожесточава и организира акции срещу ГЕРБ и Борисов, които освен протести с приближени техни хора, включват и сайтове за фалшиви новини, разпространявани със скъпи онлайн кампании, с които манипулират обществото.

В сайтовете на Капон и Бабикян, за разлика от Борисов, Мая Манолова е положителна героиня и има ореола на същинска Пепеляшка. При това омбудсманката често е флагман на менте протестите и акциите на Капон и Бабикян, затова не е никак чудно, че дъщеря ѝ е купила въпросния тузарски имот в топ центъра на София именно с дружката на майка си.

Странното съвпадение обаче следва да заинтригува и прокуратурата и да стане ясно какви плодове дава дружбата между Капон и Манолова, с чиято дъщеря и мъж дели офис в центъра на София.

Както и какво е участието на омбудсмана с действията на рекетьорката на премиера, или още по-лошо - с нейния съдружник Арман Бабикян, който бълва измислици срещу публични личности и срещу властта в менте сайтовете си.

Подобни манипулации не са далечни и на самата Манолова, която спретна най-скандалния и до днес комплот в държавата покрай аферата „Костинброд“. Дали адвокатката и дружка на братя Галеви крои подобни планове и за предстоящите избори в отбор с Бабикян и Капон, трябва да стане ясно от сериозна проверка на прокуратурата. Предстои ПИК да сезира разследващите органи.  


Коментари (1)

Пенчо Байдерката Ма що не сте толкова активни в разследването на Апартаментгейт, сделките на Артекс, парите на Ваклинов??
27.08.2019 12:32 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още