Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. ПИК: Румен Радев замесен в грандиозен теч на данни от летище „София“

Мрежата

ПИК: Румен Радев замесен в грандиозен теч на данни от летище „София“

Снимка:

Президентският съветник Пламен Узунов чрез фирма на брат му присвоил информационната база на аеропорта

В грандиозен теч на данни, сравним само с този от кибератаката срещу НАП, е замесен президентът Румен Радев чрез съветника му по сигурността и антикорупцията Пламен Узунов. Става дума за източване на неизвестно количество информация с висок обществен риск, както и за националната сигурност, пише ПИК.

Ето пълната фактология на грандиозния пробив в сигурността на летище „София“, от която става ясно каква е и ролята в скандала на президента Радев и съветника му Пламен Узунов:

На 27.01.2017 година, президентът Румен Радев сбъдва една от мечтите си – назначава своето първо (и дай Боже – последно!) служебно правителство. Още на 17.02.2017 г. новият министър на транспорта, информационните технологии и съобщения Христо Алексиев сменя борда на директорите на едно от ключовите предприятия в ресора му – „Летище София“ ЕАД.

Освободени са Веселин Пейков, Христо Щерионов и Ася Иванова и на тяхно място са назначени „нови лица“ – Пламен Станчев, Христо Михайловски и Красимира Мартинова.

Пламен Станчев вече е бил шеф на летището, от 2005 г. до 2010 г., когато е освободен от тази длъжност. Михайловски е бивш заместник-министър на икономиката в кабинета на  Иван Костов и зет на Йордан Соколов. Красимира Мартинова има НДСВ-връзка в политическата си кариера: била е заместник-министър на транспорта в правителството на Симеон Сакскобургготски. Твърди се, че тези имена са били продиктувани на Алексиев директно от служебния премиер Огнян Герджиков, на който обаче също са му спуснати. Спорно е обаче дали те са самостоятелно негово решение, или той ги е получил „в готов вид“ от началника си Румен Радев.

Още на 20.02.2017 година новият борд влиза в летището, няма и месец след старта на мандата на президентския кабинет. Има обаче малка подробност: заповедта на служебния министър за назначаването им е издадена, но все още не е вписана в Търговския регистър. Това ще стане след два дни – на 22.02.2017 г.

Пламен Станчев обаче не иска да чака и бърза невъобразимо - защото има задачи, поставени за изпълнение. Нищо, че на първата си пресконференция ще заяви, че не се счита за политическо назначение. И как ще е – нали самият президент е назначил този министър, а той – него и останалите членове на борда?

Първата работа на Станчев е да продиктува на секретарката в директорския кабинет една странна заповед, която получава пореден № 124. С нея се нарежда „да бъдат дадени пълни администраторски права до ИТ информационна структура на „Летище София“ ЕАД на представители на фирма „OVERSEAS SECURITY PRODUCTIONS“ за извършване на необходимите действия.

На ИТ шефовете на летището е разпоредено да окажат пълно съдействие на представителите на тази фирма, а самата заповед мотивирана с „необходимостта от извършване на проверка на функционалното състояние и изправността на ИТ системата на „Летище София“ ЕАД“.

Проблемът е, че Пламен Станчев все още не е вписан в Търговския регистър и няма право да подпише като действащ изпълнителен директор. Решението е намерено от самия него – нарежда на Веселин Пейков, вече освободен от министъра, но още фигуриращ в регистъра като директор, да подпише. Пейков се противи, но Станчев успява да получи подписа му. После ще стане ясно, че подписал след заплаха от пълно уволнение от летището и след като му е заявено, че всичко това е съгласувано „най-отгоре“.

На системните администратори на летището още на 20.02.2017 г. е обявено, че ще се извършва одит на сигурността на информационните системи и че на служителите на одитиращата фирма трябва да се предоставят пълни администраторски права.

Като такива са им представени няколко лица, които, съобразно заповедта, получават пълен достъп до всички информационни системи на летището. Те почват работа на следващия ден – 21.02.2017 г. Идват с лаптопи и други устройства и искат директна връзка с мрежата. Получават я, имат вече и собствени акаунти.

Като донасят и настолен компютър, който връзват с мрежата на летището, с обяснението, че той ще сканира цялата мрежа. Хората от „OVERSEAS SECURITY PRODUTIONS“ предупреждават компютърните специалисти на летището, че захранването на тези лаптопи и на другия компютър не трябва да се изключва през нощта и извън работното време. Това продължава до 02.03.2017 г., когато „одитиращите“ идват, вземат си техниката, казват, че ще работят след празниците отново и ... не се проявяват повече.

С това проверката приключва. Никой не задава повече въпроси, защото новият борд, в новата обстановка, може да реши да се раздели с всеки любопитен. И любопитни, естествено няма.

С фирмата не е бил сключван договор, няма плащания (работили са на „полза роду“)! Няма и следа от това, че одит, тест, проверка или каквото и да е от този род е било извършвано – единствената останала следа е заповед №124, продиктувана от Пламен Станчев и подписана „с нежелание“ от Веселин Пейков.

Какъв е опитът на „OVERSEAS SECURITY PRODUTIONS“ в ИТ бизнеса и защо точно тази фирма е избрана да извърши проверката на сигурността на столично летище и компютърната му инфраструктура – дейност в пряко отношение към националната сигурност?

Собственик и управител на фирмата към този момент е Иван Николов ЕООД - дружеството му е прехвърлено в деня, в който Румен Радев назначава служебното правителство от Николай Евгениев Крушков. Дружеството няма дейност, няма НИТО ЕДИН назначен работник, камо ли компютърен специалист и това ясно е отразено във финансовия му отчет за 2016 г. Самият Николов не познава Пламен Станчев и няма понятие, че фирмата, която Крушков му прехвърля ще проверява летище „София“.

А Крушков е назначен за началник на кабинета на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

Странните съвпадения обаче не приключват до тук. Ще мине време и хората, свързали лаптопи към мрежата на летището, ще бъдат установени. Нито един от тях не е работил за бившата фирмата на Крушков – както стана ясно, тя не е имала и едно лице, наето по трудов договор.

Оказва се, че поне двама от компютърните специалисти, представени като служители на „OVERSEAS SECURITY PRODUTIONS“ ЕООД и извършили скандалния одит в информационната система на столичното летище, са били осигурявани от „ЕНТЕРПРАЙС СЕКЮРИТИ СЪРВИС“ ЕООД - собственост на Ангел Узунов, брат на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов и сегашен секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и АНТИКОРУПЦИЯ.

Самият Узунов е директор на ОД на МВР Пловдив до 10.08.2015 година, когато подава оставка след скандален случай на прикриване на престъпление от служители на МВР. На 12.08.2015 г. 24-годишен младеж помете на пешеходна пътека в Пловдив възрастен мъж, при управление на „Алфа Ромео“ с близо 100 км./ч. Водачът не бе задържан, не бе тестват за употреба на упойващи вещества, а въпреки настъпилата смърт случаят не бе докладван на прокуратурата.

За него се разбра от медиите и след писмо на главния прокурор от тогавашния министър на вътрешните работи, последва проверка в пловдивската полиция и оставка на Узунов. Узунов бе назначен за директор от Цветлин Йовчев, по времето на кабина „Орешарски“. Според информацията за служебното правителство, представена на официалния сайт на президента при назначаването на министрите, „от 2015 г. и насам Пламен Узунов е хоноруван преподавател по криминалистика и оперативно – издирвателна дейност във Висш университет по сигурност и икономика в Пловдив“.

Според НОИ обаче, от 2015 г. до назначаването му в служебния кабинет, Узунов работи по трудов договор във фирмата на брат си Ангел Узунов като юрисконсулт – това е същата фирма, в която работят и поне двама от хората, свързали лаптопи към мрежата на летището. А според бивши колеги на Пламен Узунов, фирмата си е негова, даже още си работи, а брат му е за „прикритие“.

Сред клиентите на „ЕНТЕРПРАЙС СЕКЮРИТИ СЪРВИС“ ЕООД за услуги в областта на „корпоративната и информационната сигурност“ са били крупни пловдивски предприятия и даже община и село, чийто тогавашен кмет сега е също съветник на Радев. Е, не по антикорупция, за това си има специалисти като Пламен Узунов.

ПИК ще сезира прокуратурата и ДАНС за скандалната афера. Ще поискаме отговори по Закона за достъп до обществена информация и от президента Румен Радев, от съветника му Пламен Узунов, от главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Димитър Георгиев. Следните въпроси ще бъдат зададени и на замесените - служебен транспортен министър Христо Алексиев, тогавашния началник на кабинета на Узунов - Николай Крушков, служебния премиер Огнян Герджиков и тогавашния шеф на летището Пламен Станчев.

- Защо проверка на сигурността на информационните системи на обект от стратегическо значение – летище „София“, е възложена на фирма без опит, без нито един нает специалист и без договор, като това реално става буквално с един хвърчащ лист – заповед № 124?

- Защо тази фирма е била прехвърлена от Николай Крушков – началник на кабинета на министъра на вътрешните работи Пламен Узунов, на друго лице в деня на назначението на служебното правителство и новият управител не знае нищо за ангажирането на фирмата в проверка на летището?

- Защо се прави одит на цялата информационна система на столично летище без договор, без обществена поръчка и без проверка от ДАНС на изпълнителя?

- Защо хора, получили акаунти и свързали лаптопи с летищната мрежа, работят в една фирма с бъдещия служебен министър на вътрешните работи Пламен Узунов до деня на назначаването му, а собственик и управител на тази фирма е брат му Ангел Узунов? И в същото време защо те са представяни като работници в друга фирма, чийто бивш собственик е началникът на кабинета на този вътрешен министър – Николай Крушков?

- До каква информация са имали достъп „одитиращите“? Възможно ли е в резултат на това „активно мероприятие“, след три дни работа на свързани в мрежата лаптопи да са източили не само икономически данни, данни за системите за сигурност, но и за пътуванията ни през летището?

- За какво са послужили тези данни? Възможно ли е целият пакет информация да е поръчан и продаден на някой от кандидатите за концесия на летището? Или не дай Боже, да е попаднал в някой друг, който няма помисли за концесия, а за събития като на бургаското летище?  

Скандалната заповед, с която е нареден „одит“, а след това са източени данните на аеропортаСкандалната заповед, с която е нареден „одит“, а след това са източени данните на аеропорта


Коментари (6)

КУР_ЗА_БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭ РАЗСЛЕДВАНИЯ НА ПЪРДЯЛКО ☭ ОТ ПИК........ МУ-ХА-ХА....... БАЩА МУ нИдялко йорданов БЕШЕ ЧЛЕН НА Окръжния Комитет НА БКП-то И В ЦК-то, И СЕМЕЙСТВО ИМ БЕШЕ СРЕД ВЕЛМОЖИТЕ НА БУРГАС, КОИТО КОЛЕХА И БЕСЕХА, И ПОЛЗВАХТЕ БЛАГИНКИТЕ НА СОЦА.... БАЩА МУ ДАЖЕ НАЗНАЧИ МАЙКА МУ ивана джеджева ЗА АРТИСТКА.....ГОЛеМ СМЯХ.......
А ДЯДО МУ асен йорданов Е АГЕНТ-ПРОВОКАТОР И ПРЕДАТЕЛ.... ПРЕДАЛ Е АТАНАС МАНЧЕВ, БРАТЯ ЧЕНГЕЛИЕВИ И ЦЯЛАТА ПАРТИЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА АЙТОС, НА ПОЛИЦИЯТА ЗА КЕЛЕПИРЕЦ......
14.09.2019 18:14 / Отговор
Гого Дори и така да е, но фактите са си факти и трябва да се проверят!
04.02.2020 22:05 / Отговор
Бургазлия Най-после някой да осветли истината за джинса на Недялко ! Това съм го чувал от един много възрастен Бургазлия преди години !
05.02.2020 07:49 / Отговор
Melaniq Какво значение има кой е баща му. Всеки човек е отделна личност. Вместо да вникнете в същината на написаното, вие търсите под вола теле.Та да ви кажа за една селска кметица. Тя се очудва, как от моето комунистическо коляно съм се пръкнала такава антикомунистка. Аз пък се чудя тя като не е от комунистическо коляно, как стана такава ГОЛЯМА комунистка. Според мен -възможността 26 г. да си кметски намесТник си е добър аргумент. Не гледайте по този начин на произхода. А на Недялко Йорданов само може да му завиждате на таланта.
05.02.2020 08:49 / Отговор
Джо Н. Йорданов и "талантът" му могат да заслужат само присмех, посредствен стихоплетец и преуспял интригант. Но наистина синчето му Недодялко е отделен случай, най-долен боклук и лъжец, изнудвач и майстор на дудуците. Тази глупост с летището е поредната изсмукана от пръстите интрига, поръчана на "журналиста" от мафиотската шайка на Тиквата и разпространявана оъ ПИК-ливия му сайт. Недодялко неведнъж е съден и осъден за лъжите си, явно добре заработва от службата на мафията, щом продълнава да свинства, въпреки наложените му глоби и обезщетения.
05.02.2020 13:15
Само Само не разбрах каква е връзката с целия речитатив на Радев.Ама и никой не ти казва.Само се вика и крещи ,а нищо смислено и съществено и най-вече вярно.
05.02.2020 15:08 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още