Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. ПИК: С какво е толкова ценен Папалезов?

Мрежата

ПИК: С какво е толкова ценен Папалезов?

Снимка:

Проверяваният за връзки с Васил Божков полицай Ангел Папалезов е изваден от звеното за подслушванията, когато на „Дондуков“ 2 научават, че САЩ ще обявят санкциите по „Магнитски“, твърди ПИК. Според медията именно това е причината за изтеглянето му, за да не се свърже името на Бойко Рашков с близък на лице с „черен печат“ от САЩ.

Ден преди обиска на кабинета му, Бойко Рашков го отстрани неочаквано от групата, която проучва подслушванията, което показва, че е бил наясно с проблемите около него, както и че не са верни твърденията му, че прокуратурата има роля в отстраняването на Папалезов.

Учредителката на партията на Васил Божков – Елена Фичерова също изхвърча от МВР буквално секунди преди финансовото министерство на Щатите да обяви Божков за санкциониран по Закона „Магнитски“. Въпреки това в „Капитал“ се появи обширно интервю с Папалезов, а в „Дневник“ в съботния ден пък бе направен опит да се дискредитира прокурорската акция, която не била открила ценни монети в кабинета на полицая, а някакви си сувенири.

Тази медийна подкрепа за Папалезов следва да има своето логично обяснение. От една страна, Прокопиевите издания опитват да атакуват прокуратурата. От друга страна, интервюто с Папалезов бе взето от близък до Бойко Рашков журналист от „Капитал“, което пък говори за това, че вътрешният министър се чувства задължен към полицейския служител или към негов таен покровител. Не стана ясно и защо въпросните медии са толкова притеснени за Папалезов, след като той дори не бе задържан, а само бе направен обиск на кабинета му.

В крайна сметка Папалезов ще трябва да доказва – дали е участвал в престъпна група за трафик на антики и пране на пари, ако се съди по информацията, която от прокуратурата изнесоха. Като част от монетите, открити в кабинета на Папалезов, са били професионално увити и пакетирани с прикрепени към тях разпечатки, отразяващи търгове на един от най-големите аукциони в Германия. Само за една от монетите, например, е посочена цена 3400 евро. Офицерът от Националната полиция трябва да се готви да доказва и произход на средства.

В репортаж на БТВ, отразяващ акцията срещу Папалезов, вероятно на мнозина зрителите им направи впечатление чудната къща, в която 44-годишният полицай живее. Оказва се, че къщата в местността Войнеговци в северните покрайнини на столицата е завършена преди две-три години. По груби изчисления само оградата на парцела е струвала поне три-четири месечни полицейски заплати.

Както добре знаем, за съжаление, българските полицаи не са добре платени. Защо тогава изключение е началникът на сектор „Културно-исторически ценности“ в ГДНП, който единствен живее царски?

Външният вид на новата спретната „къщурка“ говори, че Папалезов е разполагал със солидна сума, която да бъде инвестирана в недвижимия имот, нещо, което малцина дългогодишни служители на МВР могат да си позволят. Любопитна подробност е, че няма данни къщата да е ипотекирана, т.е. едва ли е строена с банков кредит. Тогава?  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още