Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. ПИК: Секретарят на Радев в три грандиозни скандала - обществена поръчка за 29 млн. лв., теч на информация и снимка като Хитлер

Мрежата

ПИК: Секретарят на Радев в три грандиозни скандала - обществена поръчка за 29 млн. лв., теч на информация и снимка като Хитлер

Снимка:

Текст на Агенция ПИК

Два скандала бележат кариерата на президентския секретар Пламен Узунов, в чийто дом днес нахлу прокуратурата по подозрение, че е замесен в схема с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков и той бе арестуван.

В свое разследване агенция ПИК разкри, че комисията ОЛАФ разследва скандална обществена поръчка, правена по времето на служебния кабинет Румен Радев. Причината за проверката е закупуването на 290 високопроходими джипове за близо 30 млн. лв.

Именно хората на Радев в служебния кабинет са открили поръчката, писали критериите по нея, отворили офертите и класирали и избрали победителя. Това става само в рамките на 2 месеца - март и април 2017 г., което е своеобразен рекорд по приключване на поръчка в толкова кратък срок. И то толкова сериозна за над 29 млн. лв.!

Решението за откриване на поръчката започва с точна дата 2 март 2017 година, за което има документи, а решението за избор на изпълнител е на 20 април 2017 година. Все по време на действието на служебното правителство, избрано от президента Румен Радев.

Както медията ни съобщи, именно поръчката се проверява от ОЛАФ, а не самия договор. Защото ключов е изборът на фирмата и процедурата, по която е направен той. Всичко това стартира и приключва по време на служебното правителство на Румен Радев с тогавашен министър на вътрешните работи Пламен Узунов, с днешна дата съветник на президента, около когото се разгоря спор за оставката му, заради снимка, на която позира като Хитлер. А че договорът неизбежно е подписан по-късно по времето на друг министър - Валентин Радев, е подробност, която никой не оспорва.

По това време обаче печелившият поръчката за над 29 млн. лв. вече е бил определен документално от правителството на Румен Радев.

Вторият скандал с Пламен Узунов е свързан с грандиозен теч на данни от летище "София". Разследване на ПИК установи, че президентският съветник Пламен Узунов чрез фирма на брат му присвоил информационната база на аеропорта.

На 27.01.2017 година, президентът Румен Радев сбъдва една от мечтите си – назначава своето първо (и дай Боже – последно!) служебно правителство. Още на на 17.02.2017 г. новият министър на транспорта, информационните технологии и съобщения Христо Алексиев сменя борда на директорите на едно от ключовите предприятия в ресора му – Летище София ЕАД.

Освободени са Веселин Пейков, Христо Щерионов и Ася Иванова и на тяхно място са назначени „нови лица“ – Пламен Станчев, Христо Михайловски и Красимира Мартинова.

Пламен Станчев вече е бил шеф на летището, от 2005 г. до 2010 г., когато е освободен от тази длъжност. Михайловски е бивш заместник-министър на икономиката в кабинета на ... Иван Костов и зет на Йордан Соколов. Красимира Мартинова има НДСВ-връзка в политическата си кариера: била е заместник-министър на транспорта в правителството на Симеон Сакскобургготски. Твърди се, че тези имена са били продиктувани на Алексиев директно от служебния премиер Огнян Герджиков, на който обаче също са му спуснати. Спорно е обаче дали те са самостоятелно негово решение, или той ги е получил „в готов вид“ от началника си Румен Радев.

Още на 20.02.2017 година новият борд влиза в летището, няма и месец след старта на мандата на президентския кабинет. Има обаче малка подробност: заповедта на служебния министър за назначаването им е издадена, но все още не е вписана в Търговския регистър. Това ще стане след два дни – на 22.02.2017 г.

Пламен Станчев обаче не иска да чака и бърза невъобразимо - защото има задачи, поставени за изпълнение. Нищо, че на първата си пресконференция ще заяви, че не се счита за политическо назначение. И как ще е – нали самият президент е назначил този министър, а той – него и останалите членове на борда?

Първата работа на Станчев е да продиктува на секретарката в директорския кабинет една странна заповед, която получава пореден № 124. С нея се нарежда „да бъдат дадени пълни администраторски права до ИТ информационна структура на Летище София ЕАД на представители на фирма „OVERSEAS SECURITY PRODUCTIONS“ за извършване на необходимите действия.

На ИТ шефовете на летището е разпоредено да окажат пълно съдействие на представителите на тази фирма, а самата заповед мотивирана с „необходимостта от извършване на проверка на функционалното състояние и изправността на ИТ системата на Летище София ЕАД“.

Проблемът е, че Пламен Станчев все още не е вписан в Търговския регистър и няма право да подпише като действащ изпълнителен директор. Решението е намерено от самия него – нарежда на Веселин Пейков, вече освободен от министъра, но още фигуриращ в регистъра като директор, да подпише. Пейков се противи, но Станчев успява да получи подписа му. После ще стане ясно, че подписал след заплаха от пълно уволнение от летището и след като му е заявено, че всичко това е съгласувано „най-отгоре“.

На системните администратори на летището още на 20.02.2017 г. е обявено, че ще се извършва одит на сигурността на информационните системи и, че на служителите на одитиращата фирма трябва да се предоставят пълни администраторски права.

Като такива са им представени няколко лица, които, съобразно заповедта, получават пълен достъп до всички информационни системи на летището. Те започват работа на следващия ден – 21.02.2017 г. Идват с лаптопи и други устройства и искат директна връзка с мрежата. Получават я, имат вече и собствени акаунти.

Като донасят и настолен компютър, който връзват с мрежата на летището, с обяснението, че той ще сканира цялата мрежа. Хората от „OVERSEAS SECURITY PRODUCTIONS“ предупреждават компютърните специалисти на летището, че захранването на тези лаптопи и на другия компютър не трябва да се изключва през нощта и извън работното време. Това продължава до 02.03.2017 г., когато „одитиращите“ идват, вземат си техниката, казват, че ще работят след празниците отново и ... не се проявяват повече.

С фирмата не е бил сключван договор, няма плащания (работили са на „полза роду“)! Няма и следа от това, че одит, тест, проверка или каквото и да е от този род е било извършвано – единствената останала следа е заповед №124, продиктувана от Пламен Станчев и подписана „с нежелание“ от Веселин Пейков.

Какъв е опитът на „OVERSEAS SECURITY PRODUCTIONS“ в ИТ бизнеса и защо точно фирма е избрана да извърши проверката на сигурността на столично летище и компютърната му инфраструктура – дейност в пряко отношение към националната сигурност?

Собственик и управител на фирмата към този момент е Иван Николов ЕООД - дружеството му е прехвърлено в деня, в който Румен Радев назначава служебното правителство от Николай Евгениев Крушков. Дружеството няма дейност, няма НИТО ЕДИН назначен работник, камо ли компютърен специалист и това ясно е отразено във финансовия му отчет за 2016 г. Самият Николов не познава Пламен Станчев и няма понятие, че фирмата, която Крушков му прехвърля ще проверява Летище София.

А Крушков е назначен за началник на кабинета на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

Оказва се, че поне двама от компютърните специалисти, представени като служители на „OVERSEAS SECURITY PRODUCTIONS“ ЕООД и извършили скандалния одит в информационната система на столичното летище, са били осигурявани от „ЕНТЕРПРАЙС СЕКЮРИТИ СЪРВИС“ ЕООД - собственост на Ангел Узунов, брат на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов и сегашен секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и АНТИКОРУПЦИЯ.

Самият Узунов е директор на ОД на МВР Пловдив до 10.08.2015 година, когато подава оставка след скандален случай на прикриване на престъпление от служители на МВР. На 12.08.2015 г. 24-годишен младеж помете на пешеходна пътека в Пловдив възрастен мъж, при управление на „Алфа Ромео“ с близо 100 км./ч. Водачът не бе задържан, не бе тестван за употреба на упойващи вещества, а въпреки настъпилата смърт случаят не бе докладван на прокуратурата.

За него разбра от медиите и след писмо на главния прокурор до тогавашния министър на вътрешните работи, последва проверка в пловдивската полиция и оставка на Узунов. Узунов бе назначен за директор от Цветлин Йовчев по времето на кабинета Орешарски. Според информацията за служебното правителство, представена на официалния сайт на президента при назначаването на министрите, „от 2015 г. и насам Пламен Узунов е хоноруван преподавател по криминалистика и оперативно-издирвателна дейност във Висш университет по сигурност и икономика в Пловдив“.

Според НОИ обаче, от 2015 г. до назначаването му в служебния кабинет Узунов работи по трудов договор във фирмата на брат си Ангел Узунов като юристконсулт – това е същата фирма, в която работят и поне двама от хората, свързали лаптопи към мрежата на летището. А според бивши колеги на Пламен Узунов фирмата си е негова, даже още си работи, а брат му е за „прикритие“.

Сред клиентите на „ЕНТЕРПРАЙС СЕКЮРИТИ СЪРВИС“ ЕООД за услуги в областта на „корпоративната и информационната сигурност“ са били крупни пловдивски предприятия и даже община и село, чийто тогавашен кмет сега е също съветник на Радев.

Днешната акция е свързана с четвърта афера - обвиняемият бизнесмен Пламен Бобоков е контактувал с президентския секретар Пламен Узунов. Разследващите прилагат и чатове, заради които се води разследване за търговия с влияние.

Агенция ПИК научи, че президентският съветник Пламен Узунов и обвиняемият бизнесмен Пламен Бобоков са контактували по повод делото за кораба "Бадр". Медията ни научи, че арестуваният повторно Бобоков има огромни бизнес интереси в Африка и през дясната ръка на Румен Радев урежда съдебното решение, с което се отменя забраната за плаване на кораба и той отново се връща в Либия.  


Коментари (2)

кесо Абе чевръсто момче не ще и дума. Напълно "подходящо" за заеманата отговорна длъжност, там му е мястото.
19.06.2020 19:02 / Отговор
СКЪПОПЛАТЕН ДЕМБЕЛ Какъвто му шефа такъв и подчинения -- търкулнало се гърнето и си намерило похлупака.
20.06.2020 06:53 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още