Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. ПИК: Връзките Корнелия Нинова - Росен Карадимов са още от аферата "Хохегер"

Мрежата

ПИК: Връзките Корнелия Нинова - Росен Карадимов са още от аферата "Хохегер"

Лидерката на БСП накисна Пловдивския панаир с 500 000 лева за австрийския лобист

Връзките между лидерката на БСП Корнелия Нинова и сивия кардинал на червените Росен Карадимов, са много топли още от аферата "Хохегер" през 2006 г., твърди ПИК. Тогава австрийският лобист трябваше да се грижи за имиджа на България преди влизането и в Европейския съюз срещу над 1,5 милиона лева.

Мощният скандал, разтърсил държавата, без малко не отнесе тогавашния премиер Сергей Станишев от поста му и вкара Пловдивския панаир в тежки процедури, включоително и парламентарни, за изясняване на причините да сключения договор между Хохегер и него за 500 000 евро.

Цялата далавера е разиграна с пряката намеса на тогавашия енергиен министър Румен Овчаров и неговата заместничка Корнелия Нинова, която по-късно бе освободена от поста си, но в онзи момент е в Съвета на директорите на панаира и е наричана "Царицата на борда".

Министерският съвет освобождава с постановление от дължимия дивидент в размер на 500 000 лева Пловдивския панаир, а 3 дни по-късно панаирът сключва пиарски договор с Хохегер, който очевидно се е ползвал с протекциите на Нинова по линия на участието ѝ в правителството на Станишев.

По време на парламентарното разследване на аферата "Хохегер" стана ясно, че към Росен Карадимов, който също е пряко замесен в случая, се отишли необосновано 30 000 евро. Това разкри пред депутатите неговата бивша съдружничка в адвокатската му кантора Деяна Марчева. Тя е човекът, сключил два договора за лобистка дейност на Хохегер с фирмата на Моника Йосифова (сега Станишева) и с финансовото министерство.

Марчева заяви, че от фирмата на Моника Йосифова е получила 35 000 евро, като по предварителна уговорка е задържала 1500 като свой хонорар, а останалите е превела лично на Росен Карадимов на фиктивно основание "заем". Впоследствие Карадимов и Марчева се съдиха, за да разделят общата си адвокатска кантора.

По същото това време Карадимов работеше като консултант на граждански договор към Министерския съвет, оглавяван от Сергей Станишев. Главоболията, които му причини, никак не бяха малки и впоследствие се разследваха в парламента.

Карадимов обаче е запазил топлите си връзки с Корнелия Нинова от времето, когато тя забърка Пловдивския панаир във финансов скандал заради същия австрийски лобист Хохегер.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още