Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Стоянов: Асене, трябваше да обясниш откъде идва излишъкът в бюджета

Мрежата

Стоянов: Асене, трябваше да обясниш откъде идва излишъкът в бюджета

Стоянов: Асене, трябваше да обясниш откъде идва излишъкът в бюджета - Tribune.bg
Снимка:

Бюджетният излишък идва от инфлацията, от високите цени на горивата

От Фейсбук профила на Христо Стоянов

 Осемстотин млн. е бил бюджетният излишък, съобщи Асен Василев по "Нова" ТВ. Събираемостта е увеличена и всякакви такива прекрасности. Че то, както е тръгнало, Клондайк са преместили с Киро от Канада, а не те самите да са избягали от Харвард.

Без да съм икономист, само да кажа, че събираемостта идва не от това, че те добре се справят като съПРЕМИЕРИ на страната. Бюджетният излишък идва от инфлацията, от високите цени на горивата. Защото едно е да събираш акциз и ДДС от цени, примерно, два лева на литър, друго е да събираш от цени на 3 лева на литър. В първия случай ДДС-то ти е четиридесет стотинки, във втория - шестдесет стотинки. Една трета отгоре. Едно е да взимаш ДДС от хляб с цена един лев, съвсем друго е от хляб на цена два лева. Най-големият данъкоплатец в момента в България е "Лукойл", въпреки че нефт "Урал" на световните борси бележи понижение, но тука не е така. Ами ако Русия спре "Лукойл" така, както спря газа? Какво идва тогава. Тогава идва икономически апокалипсис.

Подготвено ли е това правителство на подобен сценарий? Изглежда, това правителство е подготвено за всякакъв сценарий. Важното е да не оставят с празен резервоар правителствения "Фалкон" така, както оставиха "Чирен" без газ. Защото с газ не се лети, но петрол за фалкона е нужен. Все пак с него ще се бяга - като няма и авиация да го погне из въздушното ни пространство. Само трябва да изчислим какво количество валута може да носи фалконът в себе си.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати