Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Тома Биков за протестите: Има граница, която е на път да бъде пресечена

Мрежата

Тома Биков за протестите: Има граница, която е на път да бъде пресечена

Снимка:

Нарушава се правовия ред, от което страдат всички

Сред симпатизантите, избирателите и структурите на ГЕРБ се усеща напрежение заради провокациите на опозицията. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в интервю за vevesti.bg по повод появилата се информация за ответен протест в защита на законността и конституционния ред. Биков посочи и че има граница, която е на път да бъде пресечена. Депутатът е категоричен, че затварянето на пътища и магистрали нарушава правовия ред и от това страдат всички. Ето и цялото интервю:

-Г-н Биков, вярно ли е, че ГЕРБ също готви протест на фона на различни протести в страната и с какви мотиви? Доколко това би било оправдано?

-От няколко месеца сред нашите структури, сред симпатизанти и избиратели има сериозно напрежение, което се поражда от определени провокации на опозицията и на кръгове, които очевидно целят дестабилизация и хаос. Ние през цялото време, когато общуваме с нашите структури и избиратели се опитваме да обясним, че трябва да запазят спокойствие и да проявят търпение, защото пренасянето на политическите дебати на улицата е нещо много сериозно. 

-Да, може да стане опасно и това важи за всички. Какво казва БСП?

- За съжаление, не получаваме никаква подкрепа от страна на опозицията. Ние имаме над 1 милион избиратели, ако сложим към тях и избирателите на Патриотите ще станат към 1.5 милиона. Това, което виждаме да се случва просто ни отнема възможността за разговор в рамките на нашата политическа сила. А настроенията намират все повече привърженици.

-Доколко тези протести могат да се нарекат „провокации“, те възникнаха в Североизточния край заради скъпите цени на горивата, или прераснаха в нещо друго? 

-Не аз говоря за тези провокации и ги наричам така директно, свързани със затваряне на магистрали, това е незаконно, то руши правовия ред и нарушава правата на българските граждани. Има моменти, в които чашата би могла да прелее, защото имайте предвид, че нашите избиратели и симпатизанти също са граждани на тази страна. И въпреки че са мнозинство, се чувстват като хора без право на мнение.

-Защо, поне мнението се изразява най-лесно у нас и май почти нищо не струва…?

-Защото слушаме отвсякъде, че българският народ е на улицата в лицето на няколко хиляди души в цялата страна, а той се състои от всички български граждани с право на глас.

– Дори в задръстванията не са само членове и симпатизанти на ГЕРБ.

-Да, там вероятно има и симпатизанти на БСП, говорим за нарушаване на правовия ред, когато той бъде нарушен страдат всички.

 -Тоест, назряващите настроения за ответен протест не са в защита на правителството, а на правовия ред? 

-По-скоро са в тази посока. Да, това са симпатизанти на ГЕРБ и това не е някаква тайна. Но за мобилизацията на тези хора има причина. И тя се състои във факта, че не само, че се нарушава правовия ред, а че това нарушаване се подкрепя институционално, каквато е институцията на президента. Всичко има някаква мярка и граница, която е на път да бъде пресечена. Но ние, като представители на тези хора продължаваме да полагаме усилия да ги убеждаваме политиката да остане там, където ѝ е мястото. И се надявам останалите политически сили да положат усилия да не се стигне до ескалация на напрежението. И ако те си мислят, че зад нас не стоят хора, които също имат мнение по различни въпроси и също могат да протестират, защото също са част от българския народ, се лъжат.

-Казвате, че ГЕРБ не стои и не участва в организацията на едни евентуални бъдещи протести…

-Аз твърдя, че ГЕРБ като представител на 1 милион и 100 000 души с право на глас и мнение, ако тези провокации продължат и умишлено да се ескалира напрежението ще участва в подобни протести. Това е моето лично мнение, не изразявам позицията на ГЕРБ. След като този въпрос се обсъжда в структури и на ниски нива, това е повод за дебат в самата партия и той съществува. Какво решение ще се вземе ще стане ясно, когато въпросът бъде поставен на официално обсъждане. Но все повече колеги и депутати споделят позицията на нашите структури. 

-Очаквате ли президентът Радев да наложи вето и на бюджета?

-Би ми било интересно на какво основание, след като почти има консенсус, че този бюджет е най-социалният и най-богатият от поне 10 години насам. 

-Как отговаряте на появилите се критики, че мониторинговият доклад е добър за България и лош за Румъния не защото наистина имаме напредък, а заради предизборни сметки в Брюксел? 

-Е, в Българи избори има почти всяка година и по тази логика всяка година докладът трябва да е много добър за България. Факт е, че тази година докладът е най-добрият от всички доклади до момента. И ДПС, дори и БСП го отчитат по свой начин. Реален резултат е, когато ЕК казва, че три от шестте позиции вече са затворени.

Четох коментар на Христо Иванов, че едва ли не обвиняват ЕК в някаква лоша роля. До вчера писаха колко е безгрешна ЕК и колко лошо е българското правителство, сега се оказа, че всички са грешни. Което говори за конюнктурност в техните тези. 

-Но пък се съгласяват с критичните оценки за състоянието на медийната среда…

-Другата конюнктурност е румънския модел, аз не искам да коментирам Румъния, но тезата за Румънския модел се разпада. Защото, ако беше устойчив, щеше да функционира и до момента. А според румънския президент са се върнали 10 години назад. 

– Последен въпрос – реалистичен вариант ли е избори „2 в 1“?

– Не. Според мен евроизборите са моментът, в който ще се провери доверието на българския народ в сегашното управление. Предсрочни избори може да има по два начина – единият е да има реална промяна на политическата ситуация, както се случи през 2016 година, когато ГЕРБ загуби президентските избори и другият е през някакви незаконни революционни действия но във втория случай според мен държавата ще реагира с всички средства, за да предотврати подобни провокации.

Източник: vevesti.bg 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още