Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Тримата колумбовци и генерал-губернаторът

Мрежата

Тримата колумбовци и генерал-губернаторът

Снимка:

Президентът не разкрива намеренията си за геополитическата ориентация на България

Иван Ибришимов, Фактор.бг

Съучастниците в „Отровното трио“ могат да спят спокойно. Отровиха живота на два милиона столичани. Блокираха и вмирисаха града. Влачиха черни трупни чували до Банкя, мъкнаха черни ковчези по жълтите павета. Шоуто трябва да продължава. Все още не смеят да копат, едно, защото не могат и второ, защото помнят една стара притча, че който копае гроб другиму, сам пада... и т.н. Прикрито зад цинизъм шубе, един вид.

Сър Уинстън Чърчил гениално предположил, че първият комунист на света е  бил Христофор Колумб. Тръгнал да плава без да знае къде отива, върнал се без да знае къде е бил стигнал, а всичко било за сметка на данъкоплатците.

В записките си от началото на 1990-е  Константин Павлов мъдро е отбелязал как у нас тогава „девет милиона кресливи спасители на плажа са се хванали гуша за гуша, а в морето – труп се люшка.“ Е, сега сме седем милиона, коронясаните трупове се множат, люшкат се в статистиката, множат се и кандидатите за нови месии, и те крещят, а спасение няма.

Съучастниците в „Отровното трио“ 

не са комунисти, но се правят на колумбовци. Не знаят накъде са повели няколко хиляди /макс.!/ самопроизвели се спасители, не знаят до къде ще стигнат, но имат добър слух и се ориентират ловко по шума на парите. Биографиите им го доказват. Двама са пряко свързани с издирвани от прокуратурата по света български олигарси, завлекли държавата с милиарди, третият мрази управляващите, че са отказали безценните му услуги заради прекалени финансови претенции.

За цвят са привлекли и куп провалени или недоизлюпени политици като Румен Петков, Корнелия Нинова, Мая Манолова, Александър Томов,  „възрожденеца“ Копейкин и цял отбор русофилски и патриотарски организации на комунистически ченгета, запасни офицери с щамповани петолъчки на челата, полулегални паравоенни формирования, винаги готови  да вършат щуротии, титулувани навремето кастрирани „интелектуалци“, и, тук ми е болката – стотици младоци, израснали у нас или по света, които се радват на първите си бунтарски изяви. Прави ли ви впечатление несвойствената за Слави Трифонов сдържаност напоследък!?

Колоритна компания си търси място под слънцето.

Част от участниците в нея много добре познават историята през последните 30 години и още по-назад, те търсят някакъв свой реванш. Другите хал-хабер си нямат за какво иде реч, но искрено скандират каквото им подават или са чули - недочули. Важното е да се вика. На тях им препоръчвам да прочетат забележителното есе на Иван Хаджийски „Социализмът в Троян“, където е описано как трима веят по чаршията първомайския байряк,  други, от еснафите, гледат сеира им пред дюкяните си, а лумпените потичкват зад гърбовете на дюкянджиите и бодро подвикват ура.

Моето място не е сред протестиращите днес. Побелях по всички протести от есента на 1989-а до 2014 г. Падах, ставах, уволняваха ме, назначаваха ме, пак ме уволняваха. Претръпнах. Но истинската причина да не участвам е друга. Нашето поколение имаше ясни мотиви – демокрацията и свободата. Не успяхме докрай, но все пак постигнахме нещо и научихме много. През такава призма, а не през кристалното кълбо на кънчовците се вижда ясно, че голямата полза от тези протести ще извлече не друг, а президентът Румен Радев.

Той гази конституцията като башибозук, заема политическа страна, размахва смехотворно юмруци и вместо към помирение, зове към бунт.

Поведението му е като на руски генерал-губернатор на завладяна територия и е готов да се съюзи и с дявола, за да се докопа до изпълнителната власт. Ала Радев дължи на обществото едно основополагащо обяснение – възнамерява ли да променя геополитическата ориентация на България? Това е най-важното и мълчанието му съвсем не е случайно.

И още нещо – след блестящия си ход с националното знаме на плажа в „Росенец“, надеждата на дясномислещите българи у нас и по света, Христо Иванов, пак се пусна по течението на популизма. Ако не се разграничи бързо и категорично от „колумбовците“, той ще продължи да хвърля енергията на младите ентусиасти като съчки в кладата на пРезидента, за което вече писах.

В крайна сметка се стигна до типична за балканските нрави симбиоза на  интересите между златотърсачи, разследвани олигарси, провалени политици лъжепатриоти, национални предатели и един неосъществен президент.

Ос-тав-ка!!!


Коментари (8)

кесо Жалко че Доню Донев не е жив иначе сигур би направил нов сериал - "Тримата глупаци - политици".
А ако Алеко беше жив сигур щеше да "посвети" специален фейлетон на Румбата "Бай Ганю президент".
14.08.2020 12:26 / Отговор
Тартаковер Какво означава сигур, бе г-н специалист по литература и анимация? Каква е тази дума и на какъв език? Сигор има библейски град, който е трябвало да бъде изгорен от Бог, но Лот го е спасил. Но това не е "Сигур"..! А да не познаваш българския правопис и въпреки това да показваш гащническа наглост и дебелоочие да коментираш, това може да стане само в тази помиярска медия.

Относно "Бай Ганьо", закъснял си с фантазията. Гърците отдавна издадоха "Барба Ганьос", но там героят на корицата беше друг.
Сега можеш да хълцаш от задушаваща пяна, да изсипваш храчките си, но повече няма да те коментирам.
Нивото ни, не е съвместимо.
14.08.2020 16:10 / Отговор
Анонимен Защо се хващаш за думата Тартаковер, тъпаковер? От това което си написал, не личи да си на високо ниво, нито дори да си на ниво! Храчки изсипваш ти и по- добре се заври обратно в дупката, от която си изпълзял......
15.08.2020 02:18
Z Ако медията е помярска, какви ги дириш ти тук? Да се изкажеш и за думата "дириш", а? Вземи прочети Елин Пелин, Йовков, Каравелов и Вазов. Ще научиш много старовремски български думи като непознатата ти "сигур". Езиковата култура е необятно нещо. Не се въздържай да се осъвършенстваш. Сарказмът, обаче, по-скоро вреди.
15.08.2020 17:10
Тартаковер Приемам почти добронамерения коментар на "Z", като ще отбележа, че съм изчел доста неща от посочените автори и вероятно това ми е помогнало в изграждането на интелектуалното равнище и езикова култура. Но освен тях има и правопис. Съветвам упрекващият ме, да провери за правилното изписване на 6-тата дума преброена отзад. Като допълнение му желая приятен ден !
15.08.2020 17:29
Тартаковер Какво означава сигур, бе г-н специалист по литература и анимация? Каква е тази дума и на какъв език? Сигор има библейски град, който е трябвало да бъде изгорен от Бог, но Лот го е спасил. Но това не е "Сигур"..! А да не познаваш българския правопис и въпреки това да показваш гащническа наглост и дебелоочие да коментираш, това може да стане само в тази помиярска медия.

Относно "Бай Ганьо", закъснял си с фантазията. Гърците отдавна издадоха "Барба Ганьос", но там героят на корицата беше друг.
Сега можеш да хълцаш от задушаваща пяна, да изсипваш храчките си, но повече няма да те коментирам.
Нивото ни, не е съвместимо.
14.08.2020 16:10 / Отговор
Цветка Няма патриот ,който да иска да затрие Родината си!Значи Тараторковец, не си патриот! Хубаво е да си начетен, но полза за хората никаква, след като служиш на национални предатели.Замини за Родната Русия и раздавай акъл на братушките,те имат нужда!
14.08.2020 18:08 / Отговор
Mileva Sbogom plateni ....... ! Ochte malko vi ostana !
15.08.2020 13:53 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още