Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. За какъв трябва да си се взел, че да си позволяваш да съдиш кой да живее и кой да мре

Мрежата

За какъв трябва да си се взел, че да си позволяваш да съдиш кой да живее и кой да мре

Снимка:

От Фейсбук профила на Недялко Недялков

Символната дума на тази пандемия наистина е тест.

Но не PCR, а тест за човечност.

Констатирам неласкателно, че сред нас се разхождат нечовеци. И дишат въздуха ни, хабят кислорода. А той е особено дефицитен в момента.

Говоря за тъй наречените розови фашисти, разбира се. За умнокрасивите протестъри, които довчера се гавреха с ковида и с мерките, а днес ронят крокодилски сълзи и оплакват "горките болни, зарязани от системата".

Отвратителна демагогия. По-опасна от липсата на емпатия е единствено бутафорната емпатия, преструвката в името на користни политически цели.

Един учител Джасим, например, казал нещо особено нахално: "За Борисов, Нинова, Джамбазки, кмета на Пловдив, министъра на спорта и всички присъдружни на мафията място в болниците има. За останалите - мрем по стълбите..."

Абе... прекрасни учителю, абе... доблестни патриоте, абе... почитателю на Левски... Каквато и да ти тегля, малко ще е.

Как ще е имало място за Борисов в болница, като самият Борисов - с тежка пневмония и паднал кислород, отказа категорично да постъпи в болница и бе лекуван у дома, от джипито си, като всички редови българи?

Когато близките му го натискаха да влезе в болница, той ги пращаше на майната им с думите "няма да заемам легло на друг нуждаещ се"...

И в най-тежките си моменти поръчваше "гледайте да има линейки за всички, оставете ме мен, ще се справя..."

Ти... прекрасни учителю, призван да възпитаваш децата на хуманост, а не да пръскаш мизантропско отровителство, наясно ли си с това, знаеш ли, че Борисов не стъпи в болница и рискува всичко?

(Да си знаеш за Борисов - може да е всякакъв, но има сърце. Явно по-голямо от твоето, макар и исхемично...)

А знаеш ли, че Джамбазки в момента е във Военна болница, но като доброволец-санитар на първа линия? И то от седмици? В постоянен контакт със заразни? Ти ще се навиеш ли на този жест, или е по-лесно да щракаш лъжи във фейса? Кой от вас въобще отиде доброволец или направи дарение?

Обичайните заподозрени по линия на "човеколюбието" Бенатова и Шикерова също се затюхкали, че над кмета на Пловдив пърхали санитарки и сестри, а двама обикновени болни в Пловдив умрели пред стълбите на интензивното.

Кметът на Пловдив... който едвам се пребори... отслабна 20 килограма за 20 дни...

Да противопоставяш грозно една жестока трагедия на друга, точно сега...

Обобщавам без да спекулирам: внушението е, че  Борисов, Нинова, Зико са  оживели, а едни други хора - не. Трябваше да бъде обратното - поне в съзнанието на българските "неолиберали".

За какъв трябва да си се взел, че да си позволяваш да съдиш кой да живее и кой да мре. Кой да се лекува и кой не. Защо оздравяването на някакви човешки индивиди - били те министри или премиери, отпушва най-тъмните, достоевски инстинкти в психиката ти? Защо отпушва бесовщината, защо те ожесточава, вместо да те смирява?

Сега ли е моментът да даваме публична трибуна на омразата и партийните си пристрастия? Да насъскваме и без това озлобените сънародници?

Символът на тази пандемия е думата "тест". Ако чуждата победа над всеобщата гадост, която ни сполетя, те докарва до завист, а не те радва, значи тестът ти ще е вечно положителен.

Ваксина за човечност още няма открита, няма открита.  


Коментари (8)

Гергана Гацева Супер си, г-н Недялков! Научихме се да летим в космоса, но да лекуваме злобата не се научихме.
20.11.2020 09:37 / Отговор
кесо Е, нали все пак и такива като Бенатова, Шекерова, "учителя" Джасим трябва да заработят "горчивите" си сребърници дадени им от "милостиви" червени мутри и олигарси. Ден година храни, казва поговорката, за тях точно сега е "усилно" време за "жътва" и те здраво "жънат" в нивата на лъжата и заблудите.
20.11.2020 10:30 / Отговор
Киро Бизона Ако видя някъде да бият даскалчето Джасим, ще ида да помагам на добрите хора!
21.11.2020 14:34
chichka От месеци за сефте попадам на свестен текст!
20.11.2020 14:31 / Отговор
Rossi Просташко лично мнение ! Нищо общо с действителността
21.11.2020 16:24 / Отговор
Габи Още преди няколко месеца и аз стигнах до извода, че сред нас се разхождат нечовеци. Много тежко отрезвяващо откритие. Бутафорна е не само емпатията им, а и възмущението им и всичките им изяви.
21.11.2020 20:24 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още