Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Журналистът Полина Паунова за убийството в Русе: Колеги, правенето на внушения е срамна работа

Мрежата

Журналистът Полина Паунова за убийството в Русе: Колеги, правенето на внушения е срамна работа

Журналистът Полина Паунова за убийството в Русе: Колеги, правенето на внушения е срамна работа - Tribune.bg
Снимка:

Премълчаването на факти и преувеличаването им са еднакво вредни

„Колеги, премълчаването на факти, или преувеличаването им, е еднакво вредно. Правенето на внушения, в каквато и да е посока, на този етап е срамна работа. И за паметта на колегата, и за нас – защото подсказва неспособност за боравене с информация.“ Това е част от коментара на журналиста Полина Паунова, който тя публикува в профила си във Фейсбук.

Ето и цялото мнение на Паунова:

Удивително е, че дори убийството на Виктория Маринова е в състояние да раздели мненията на крайно полярни, още повече при положение, че фактологията не е особено ясно, а детайли или се премълчват или се преувеличават. (Тук е моментът да се каже, че е безобразие фактите да бъдат преиначавани или да не бъдат съобщавани, още повече, когато става дума за подобен ужасяващ случай).
А сега... Какво знаем до този момент:

Престъплението:

Тялото на Виктория Маринова е намерено в събота в труднодостъпна местност край Дунав. Извършителят все още не е ясен, както и мотивите му. Според експертизата до момента смъртта е настъпила вследствие от удари по главата и задушаване. По първоначална информация жертвата е била изнасилена. (В неделя последното не бе категорично потвърдено на пресконференцията, дадена от прокуратурата и полицията в Русе. Но не е и отречено). Разследващите твърдят, че от местопрестъплението липсват лични вещи - телефон, ключ за кола. Т.е. работи се и по версия за кражба.

Посоката на разследването:

Според данни от полицията в Русе се работи по няколко версии. Една от тях е убийството да е свързано с работата на Маринова. Пак според твърденията на полицията това е по-малко вероятно.

Биографията на Виктория Маринова:

На 30 години, с дете на 7. До февруари тази година е била съпруга на Свилен Максимов. Максимов е собственик за доставка на интернет и телевизия "Нетуъркс – България", която е сред големите в региона. Т.е. Максимов е собственик на медията, в която Маринова е директор. След развода Максимов и Маринова, по данни на различни издания остават в добри отношения.
Викторя Маринова е била в съвета на директорите на фирмата "Май Фай", която е собственик на русенската телевизия ТВН.

И сега, моментът, с който се спекулира във всякакви посоки. Маринова е в ръководството на телевизията, в чийто ефир се излъчва предаването "Детектор". В последното му издание е излъчено интервю с журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, които бяха арестувани от полицията, докато работеха по разследване за източване на евросредства, свързано със строителната компания "Джи Пи Груп". Маринова АНОНСИРА интервюто, но не го взема тя. В този смисъл – тя е ВОДЕЩА, но не и разследващ журналист. Което не означава, че тя не е имала качества, смелост и тн – тя просто не е разследващ журналист. Но пък е в управата на медия, една от малкото медии – даващи гласност на подобни разработки като тази на "Биволъ". (Допълнение: Преди да води "Детектор" Маринова е водила магазинно предаване)

Накрая... Колеги, премълчаването на факти, или преувеличаването им, е еднакво вредно. Правенето на внушения, в каквато и да е посока, на този етап е срамна работа. И за паметта на колегата, и за нас – защото подсказва неспособност за боравене с информация.

Колкото до националите медии, които не се занимаха изобщо със съдържанието на русенската медия... Това е подвеждане на зрителя, защото не му позволявате да се информира качествено. Колкото до тези, които побързаха да обявят, че Маринова е убита заради работата си. Това е подвеждане на потребителя на медийната ви услуга. И внасяне на истеризъм, който не е полезен за никого.

А истерията не е полезна, защото и без друго неориентираната публика, очевидно е принудена от нас самите да избере страна: "заради работата си ли е убита Виктора Маринова" или не. А публиката не може да съди, защото като стигнем до това... произвеждане Народен съд. Народният съд пък винаги е свързан с невежество. Имаме обаче всички условия да си го създадем, защото институциите в България са толкова компрометирани, че никой няма да им повява. Ето защо не бива да подвеждаме или премълчаваме. А само да излагаме фактите к-о-р-е-к-т-н-о.

  


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Косьо Абсолютно си права, някой си прави реклама т нечия трагедия
08.10.2018 17:21 / Отговор
Ивелина Точна и акуратна в коментарите, както винаги. Браво!
09.10.2018 17:40 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати