Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. За първи път от 100 години в град Бяла има нова черква

Мултимедия

За първи път от 100 години в град Бяла има нова черква

Новият храм е пример и за приятелството между България и Румъния

Нова църква беше открита и осветена тържествено в град Бяла, Русенско. Това е първият православен храм, изграден в региона от 100 години насам. Средствата за построяването му са основно от дарения. 

Църквата ще носи името на Св.Пантелеймон, който се почита на днешния ден. Идеята за построяването й в кв. „Гара Бяла“ датира още от началото на 90-те години на миналия век, но едва през 2016 г. се прави първата копка. За местните хора откриването на новия храм е надежда за по-малко нещастия.

Стефка Великова: "Много години го чакаме този храм. От 30 години нищо не е правено на гарата и сега вече най-после направиха нещо неочаквано, много красиво."

Милка Колева: "Голяма работа е за гара Бяла и за града. Толкова години живеем , а не сме виждали една плочка да се постави, а тук от една година, Господ здраве да дава най-вече на всички, които положиха толкова труд, усилия и дарения."

Църквата е била мечта и на патриарх Неофит, служил навремето тук в метална барака. Сред дарителите е и премиерът Бойко Борисов

Бойко Борисов, премиер: "Бяхме обещали църквата за две години и го направихме. Тъй като виждате колко паметни плочи – на младо момче, на летец, 16 жени, които загинаха на моста...преценихме тогава, че няма по-силно от вярата в Господа и от Господа, колкото и да строим нови църкви, те никога не са достатъчни."

Новият храм е пример и за приятелството между България и Румъния. Като дарител участва кметът на побратимената община Градинари, майсторът на иконостаса и иконописецът също са румънци. Църквата получи много подаръци за празника, сред които и частица от мощите на Св. Пантелеймон.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати