Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Български бизнесмени с имоти в Дубай, но не могат да стигнат Рашков и Събев

Общество

Български бизнесмени с имоти в Дубай, но не могат да стигнат Рашков и Събев

Български бизнесмени с имоти в Дубай, но не могат да стигнат Рашков и Събев - Tribune.bg
Снимка:

Бизнесмени и депутати се оказаха в списъка с имоти в Дубай, пише сайтът bird.bg. От там се позовават на международно разследване UncoveredDubai, като по думите им в списъка влизат имената на Ирена Кръстева, сестрата на Борислав Сарафов, Биляна Стоянова и собственикът на „Хидрострой“ Велико Желев.

Всички те са сочени от вътрешния министър Бойко Рашков за свързани с Делян Пеевски лица, като депутатът от ДПС не веднъж е бил сочен, че често отскача до Дубай.

Сестрата на Сарафов уточнява в право на отговор, че жилището й е закупено и платено от мъж от арабски произход, с бизнеси  в ОАЕ, с когото е живяла на семейни начала в продължение на повече от 5 години.

„Във връзка с изнесена в медиите информация относно притежаван от мен имот в Дубай и спекулативните твърдения по темата – се възползвам от правото си на отговор.

Имотът е закупен и платен от мъж от арабски произход, с бизнеси на територията на ОАЕ, с когото съм живяла на семейни начала в продължение на повече от 5 години. Жилището той закупи с цел съвместното ни съжителство на територията на ОАЕ. Доказателствата за гореизложеното съм предоставила надлежно на компетентните органи.

Оттук насетне считам, че темата навлиза с ненужна острота в личния ми и интимен живот, който следва да е неприкосновен.“

И докато горепосочените могат да докажат произход на средствата за закупуване на имоти както у нас, така и в чужбина, относно имотното състояние на Бойко Рашков въпросите остават. Така и не стана ясно от къде вътрешният министър се оказа един от най-крупните собственици на недвижимо имущество. Общата стойност на недвижимото имущество, собственост на фамилията Рашкови, възлиза на много над един милион лева. Но само по данъчна оценка. Според експерти пазарната стойност на имотите надхвърля фамозните 2 милиона евро! Само резиденцията му в в полите на Витоша би могла да се изтъргува за 1 милион евро.

В същото време се оказва, че през 2018 г. Рашков пропуска да декларира доходи от „друга стопанска дейност“ на семейството в размер на близо 645 000 лв. В декларацията за календарната 2017 г. са констатирани и други фрапиращи несъответствия – като декларирането на парични средства по банкови сметки в размер на 82 016 лв., вместо 200 664 лв. Липсват данни за съпругата – парични средства по банкови влогове и банкови сметки в размер на 62 606 евро; 15 787 евро; 58 392 евро; 11 488 лв.; 21 352 лв.; 155 912 лв. и в размер на 20 896 евро. Към онзи момент Бойко Рашков е на длъжност директор на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. 

Най-успешна година за Рашков е 2019, когато по силата на „брачен договор“ той става горд собственик на 19 имота. Преглед на декларациите, които Рашков е подавал, сочи, че имущественото състояние на семейството рязко се подобрява основно през последните десетина години.

Никой обаче не може да се съревновава с министърът на транспорта Николай Събев. Той е собственик на 24 недвижимости на обща стойност 21 милиона лева. Две от къщите са в Испания, където Събев има и на два гаража. Останалите му имоти са в Созопол, София и Русе. Определено най-впечатляващи и помпозни са имотите му в Испания. Те се намират в южната част на страната в курортното градче Беналмадена, което е на брега на морето, в близост до известната милионерска дестинация Марбеля.

Когато не отдъхва със семейството си в Беналмадена, милионерът релаксира във вилите си в Созопол. В морския град той притежава 3 къщи и 6 апартамента, все в баровската местност Буджака, като с 5 от тях се е сдобил през миналата година. Едно от къщите му е изцяло с гледка към морето, разполага с невероятна градина с размерите на футболно игрище и е с интериор, правен по поръчка.  

 


Топ новини

виж още