Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Чакаме ЕК да ни каже дали по време на майчинство се трупа отпуск

Общество

Чакаме ЕК да ни каже дали по време на майчинство се трупа отпуск

Чакаме ЕК да ни каже дали по време на майчинство се трупа отпуск - Tribune.bg
Снимка:

Продължителността на отпуска за гледане на дете обаче няма да намалее

България чака указания от Европейската комисия дали да премахне правото на годишен платен отпуск за периода на използване на отпуск по майчинство. Новината беше съобщена от заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Питането до Брюксел е отправено заради искането на бизнеса това време да не се брои. Те дадоха пример с решение на Съда на Европейския съюз, че отпускът за отглеждане на малко дете не се признава за трудов стаж, който дава право на платена почивка.

Ако за годишния отпуск на майките още нищо не се знае, то Русинова обаче е категорична, че периодът на платен отпуск за гледане на дете няма да намалява – това е друго, за което роптаят работодателите.

Политиката на правителството е да стимулира майките да се връщат по-бързо на работа, а не да ги санкционира“, подчерта зам.-министърът.

Считам, че извоюваното право е право и по-скоро не можем да имаме директна връзка между демографията, степента на раждаемост и периода на майчинство. По-скоро политиките, които прилагаме в последно време от гледна точка на мотивиране на майките по-рано да се връщат на работа, са по-ефективни. От там нататък е въпрос на личен избор, защото комбинацията между осигуряването на достатъчна образователна инфраструктура, в големите градове имаме недостиг на детски градини, и тук беше моят призив през миналата седмица към работодателите, защото ние сме пробвали през различни програми да стимулираме работодателите да организират детски кътове, ясли на място, където работят хората. Не е обаче голям интересът от страна на работодателите“, подчерта тя.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати