Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Даниела Дариткова: Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им

Общество

Даниела Дариткова: Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им

Даниела Дариткова: Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им - Tribune.bg
Снимка:

Децата им ще могат да получават помощта до навършване на пълнолетие или до 25 години, ако учат

„Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им. Тази промяна в Закона за физическото възпитание и спорта, която влиза в сила от 1 януари 2019 г., беше окончателно приета на второ четене от парламента.“ Това написа в профила си във Фейсбук председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ).

„Конкретният повод за законодателната инициатива, която предприехме, беше внезапната смърт на двама щангисти със спечелени олимпийски медали, които оставиха невръстни деца сираци – Милен Добрев и Величко Чолаков“, написа д-р Дариткова.

„Имах и среща с инициативен комитет от фейсбук групата „Заедно за децата на шампионите“, които апелираха за помощ. Това беше поводът да предприема законодателната инициатива за промяна“, казва още тя. И допълва, че първоначално е внесен проект за промяна на Закона за физическото възпитание и спорта конкретно в тази насока. „Впоследствие се оказа, че Министерството на спорта е подготвило цялостна промяна на този закон. Отново внесените предложения бяха подкрепени при второто четене на законопроекта в четвъртък и петък“, пише д-р Дариткова.

Досега законът регламентираше отпускане на пожизнена месечна премия за олимпийските медалисти, прекратили активна състезателна дейност.

С промяната се въвежда регламент за унаследяването й – тя да се получава и от ненавършилите пълнолетие деца на олимпийските медалисти, чието право да получават премията е прекратено поради смърт.

Децата им ще могат да получават помощта до навършване на пълнолетие или до 25 години, когато са учащи се.  


Коментари (1)

Вальо Да и те са достойни за получаването на премиите им
08.10.2018 17:22 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още