Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Единодушно – парламентарната правна комисия даде „зелена светлина“ на мерките срещу домашното насилие

Общество

Единодушно – парламентарната правна комисия даде „зелена светлина“ на мерките срещу домашното насилие

Единодушно – парламентарната правна комисия даде зелена светлина на мерките срещу домашното насилие - Tribune.bg
Снимка:

Ще се дава до 5 години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие

Комисията по правните въпроси в Народното събрание прие единодушно на първо четене поправките Наказателния кодекс (НК), насочени срещу домашното насилие. Председателят на парламента Цвета Караянчева лично представи предлаганите промени за всеобхватна защита на жените и децата.

Обещание за подобни законови изменения беше дадено заедно с решението страната ни да се откаже от ратифицирането на Истанбулската конвенция. Идеята е да се дава до 5 години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие.

„Ще бъда емоционална. Борбата с домашното насилие е моя кауза“, заяви Цвета Караянчева пред депутатите.

Според нея фактът, че малтретираните хора не споделят, увеличава обхвата на пострадалите, извън изнесените данни, че една четвърт от жените у нас са жертва на домашно насилие. От такова страдат и мъже – факт, който също не бива да бъде пренебрегван.

„Много хора са чували „Ще те убия и излежа!“ Убитите в „Надежда“ са последните жертви. За всяко престъпление трябва да има адекватно наказание“, изтъкна Караянчева.

Промените в НК целят да се гарантира неприкосновеност на личността. За закана и създаване на страх в домашни условия се променя параграф 7 от НК, за психологическото и вербално насилие, крещене, тормоз и лишаване на жертвата от средства за препитание – параграф 8. Промените в параграф 9 пък дават възможност при системно упражняване на насилие в домашни условия, полиция и близки да се самосезират.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева обяви, че министерството подкрепя текстовете като навременни и необходими. Тя подчерта, че с тях квалифицираните състави на убийство в НК се допълват със случаите при ескалация на домашното насилие.

„Досега в НК не са включени насилствените действия срещу бивши или настоящи съпрузи. Считаме, че правилно законодателят е приел, че насилието срещу съпрузи ще се наказва по-тежко“, допълни правосъдният министър.

По думите на Цачева в правната ни система до момента липсва адекватна закрила от психологическото насилие на жертвата на конфликти в домашни условия.

Християн Митев от „Обединени патриоти“ заяви, че ще подкрепи промените в НК срещу домашното насилие и ги определи като смели и необходими. Единомислието между всички депутати по темата бе подкрепено и от позицията на Крум Зарков от БСП, който обяви, че червените депутати ще подкрепят текстовете на първо четене, защото обществото е притиснато от ежедневните случаи на домашно насилие.

Единодушно с 15 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се“ комисията по правни въпроси на парламента прие на първо четене законопроекта.

Според неправителствените организации, участвали в дискусията, предстои още много работа, за да не се разделят половете и да се гарантира защита на всички жертви на домашно насилие.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети