Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Елеонора Лилова: Трябва да подпомагаме развитието на децата и да им дадем сигурност

Общество

Елеонора Лилова: Трябва да подпомагаме развитието на децата и да им дадем сигурност

Елеонора Лилова: Трябва да подпомагаме развитието на децата и да им дадем сигурност - Tribune.bg
Снимка:

Подготвя се Националната стратегия за детето 2019-2030 г.

„Много са важните въпроси, свързани с благополучието на нашите деца, трудно е да се каже кой е най-важният. Но действително това, което определи експертната група – развитието на потенциала на всяко дете – е изключително важно. Защото както развиваме заложбите на едно дете и неговите възможности, по този начин ние ще заложим и развитието на нашия, човешкия капитал в България. Така че, това е най важното – как да развиваме децата“. Това заяви за Tribune.bg председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова по време на консултативна среща с представители на обществените съвети и училищни настоятелства на столични образователни институции. Tемите, които бяха обсъдени на срещата, са свързани с приоритетните области на Националната стратегия за детето 2019-2030 г..

„Разбира се не по-малко важно е сигурната среда, защото ние всички сме свидетели какво се случва в живота, от обикновените инциденти, които се случват с децата ни, до не толкова случайните инциденти. Трябва да осигурим тази сигурна среда. Както физическата, така и виртуалната. Децата ни трябва да са спокойни, съответно добре!“ допълни още д-р Лилова.

Очаква се до края на ноември да бъде готов и първият вариант на новата национална стратегия за детето. Той ще бъде изготвен от 29-членна междуведомствена комисия По документа се работи от месец май. Включени са представители от всички ресорни министерства от Националния съвет за закрила на детето, както и 12 неправителствени организации. Председателят на Агенцията заяви, че новият документ ще стъпи на опита и на стратегията 2008-2018, която действа през последните десет години. Ще се види какво не са успели институциите да свършат.

„Междусекторното сътрудничество е един от компонентите,който ще търсим в новата национална стратегия – да обединим усилията на националните и местните власти за развитие на потенциала на детето“, отбеляза Лилова.

„Друг момент, който не се случи, а и в момента продължава да е неосъществен приоритет, е да се обръща еднакво внимание на всяко едно дете - независимо дали е обикновено или със специални таланти“ каза още Елеонора Лилова.

Новата стратегия трябва да намери баланса в комуникацията между училището, Агенцията за закрила на детето и родителите. Това мнение изрази началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) – София - Ваня Кастрева, която също участва в срещата.

 Автор: Андреа Драганова  


Коментари (1)

Ева Спасова Бъдещето е в децата. Трябва да се насърчават по всички възможни начини раждаемостта, образованието, възпитанието и всичко, свързано с тях. Хубаво е, че вече се мисли и в по-дългосрочен план.
09.10.2018 20:20 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още