Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Йоанна Драгнева: Превенцията има основно място в борбата с трафика на хора

Общество

Йоанна Драгнева: Превенцията има основно място в борбата с трафика на хора

Йоанна Драгнева: Превенцията има основно място в борбата с трафика на хора - Tribune.bg
Снимка:

60% от жертвите биват въвличани в трафика на хора заради любов или благодарение на приятели

„Превенцията има основно място в борбата с трафика на хора. Разбира се, първите стъпки, които трябва да направим, е да говорим за проблема и да сме наясно за това какви са опасностите и заплахите, които дебнат за нас навсякъде“. Това каза за Tribune.bg общинският съветник от групата на ГЕРБ в СОС Йоанна Драгнева по време на конференцията „С теб съм. Важният си ти! Трафикът на хора е сериозен проблем“.

„Ние сме млади хора, всички търсим възможности за по-добро образование, за по-добра реализация, по-добро развитие, по-добър начин на живот и съответно едни такива много примамливи предложения за работа в чужбина, биха могли да бъдат и много опасни. Много често се случва така, че млади жени да бъдат подлъгвани и от приятели, и поради влюбване в човек, който би могъл по някакъв начин да ги вкара в трафик на хора. Това е един от основните проблеми, защото над 60% от жертвите биват въвличани в трафика именно по този начин. Запознават се по интернет или в социалната мрежа, или чрез някое приложение за запознанства с прекрасен млад човек. Той им обещава наистина луксозен начин на живот. Момичетата отиват някъде в чужбина и съответно стават жертва на трафик“, каза още тя.

Подобна е и историята на Олга, която е била подлъгана от своя приятелка и нейния любим и в един момент се е озовала в капан. Нейният кошмар продължава цели осем години, но благодарение на съвместната работа на холандските и български власти, успява да се измъкне от омагьосания кръг.

„През всичките 8 години, от 2000 до 2008, живеех в един затвор от страх и принуда. Нямах право да изпитвам никакви чувства. Не бях човек, а машина, която се използваше както от сводника, така и от клиентите. Преживях най-големия кошмар, който човек може да си представи. Животът ми сега се състои от много плач, плач и плач. Така ми се иска отново да бъда нормален човек“, сподели своята драма Олга.

„Продължавам да се питам как успях да преживея всичко това и как да обясня на външния свят, че нямаше как да избягам от тази ситуация и че не съм проститутка, а просто съм жертва на трафик на хора“, през сълзи каза жената. 

Историята на Олга все пак има щастлив край, въпреки че и отнема много време, за да се престраши да подаде жалба в полицията, а това е най-важната крачка по пътя към свободата. Човекът, който я въвлича в този ужас, е осъден и в България, и в Холандия. В момента Олга активно участва в различни кампании за превенция на трафика на хора и в двете държави. Съдействала е и за създаването на филм в Холандия.

„Моята цел е да помогна, да направя така, че да предотвратя всяка възможност и други жени да станат жертви“, казва Олга.

Инспектор Ян Смит, който е водил разследването по случая на Олга, сподели през какви етапи е минал процесът и обясни, че събирането на доказателства за съпричастност на дадено лице в трафик на хора е много трудно. Той отбеляза, че работата му с българските власти е много успешна и има редица български и холандски граждани, задържани и осъдени за това престъпление благодарение на съвместните им действия.

По думите на Йоанна Драгнева този проблем стои пред всички държави, които са с отворени граници, сред които е и България, защото пътуването е много лесно и достъпно.

„Разбира се, всички държави работят съвместно за справянето с този проблем, но както разбирате е много трудно. Затова ние решихме да организираме такъв тип кампании, за да можем да информираме повече млади момичета и млади момчета, защото и те биха могли да станат жертва и на трудова експлоатация, и на всякакъв друг вид експлоатация и нарушаване на човешките права. В никакъв случай не можем да кажем, че представителите на силния пол са защитени“, обясни Йоанна Драгнева.

Информационните кампании продължават още утре във Велико Търново, а след това и в други градове в страната.

„Надяваме се да успеем да достигнем до много повече млади хора и да ги предпазим“, подчерта общинският съветник Йоанна Драгнева.

Автор: Андреа Драганова  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още