Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Какво е важно да знаем при избора на гуми за зимния сезон?

Общество

Какво е важно да знаем при избора на гуми за зимния сезон?

Какво е важно да знаем при избора на гуми за зимния сезон? - Tribune.bg
Снимка:

Има редица обозначения, които могат да ориентират потребителите

Акция "Зима" започна. До 15 ноември задължително трябва да сме поставили зимните гуми. Пътната полиция вече проверява грайферите на гумите, с които шофираме.

Какво обаче е важно да знаем при избора си на зимни гуми?

„Няколко неща са важни в случая. Първо да кажем, че върху всяка една гума трябва да има редица обозначения, които могат да ориентират потребителите за съществените характеристики. Като започнете от момента на производството, през разхода на гориво, шума и най-вече теглото, на което може да издържи самата гума.“ Това обясни пред БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

„Тези обозначения са с универсални символи, тоест върху всички модели на всички производители, те изглеждат по един и същи начин“, допълни той.

Второто важно нещо при избора е цената. Когато говорим за безопасност, не трябва да се правят компромиси. Тук отговорността е както на търговеца, така и на потребителят, който правеи своя избор. Това обаче не означава непременно скъпо.

„След добрата информираност, трябва да се направи и правилния избор“, категоричен е Маргаритов.

Разбира се, нужно е да се внимава и за некоректните практики от страна на търговците.

„Ако потребителите са изкушени, включително и в онлайн магазините от много ниски цени, от големи проценти намаление, нека имат едно наум, защото по начало законът изисква за дадена стока, за да бъде намалена, да бъде продавана на старата цена поне един месец. Когато говорим за тази кампания, може да се предположи, че тези партиди зимни гуми са пуснати на пазара неотдавна, така че е възможно да има и някакви опити от страна на търговците за манипулация от гледна точка на цената и процента на намаление, ако такова е обявено“, каза още Димитър Маргаритов.

Той подчерта, че втората употреба гуми не са за препоръчване, тъй като не знаем нито как са били използвани, нито колко време и по какъв начин са били съхранявани, което от своя страна влияе върху техните експлоатационни характеристики.

„Комисията за защита на потребителите започва масирани проверки, свързани с предстоящия зимен сезон, още в началото на декември“, обяви още Димитър Маргаритов. Първо ще бъдат проверявани търговците, които са били уличени в лоши практики през миналата година.

„Потребителите у нас стават все по-активни и това влияе положително върху поведението на търговците“, коментира той.


Коментари (2)

илиев Според закона,гумите от 15ти трябва да бъдат "зимни ИЛИ летни с над4мм грайфер,"защо тогава КАТ иска на зимните гуми грайфера да е над 4мм? ДА ЧЕТАТ ЗАКОНА,А НЕ ДА ГО ИЗМИСЛЯТ!
06.11.2018 22:21 / Отговор
123 Него измислят катаджиите, според мене. Измислят си го журналистите, които гледат и преписват чужди информации. По-лесно им е...
Ако авторът е прочел закона, преди да започне да пише по въпроса, едва ли би се получило така.
07.11.2018 13:36

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати