Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Младен Маринов: До 2030 г. катастрофите ще са 5 основна причина за смърт в света

Общество

Младен Маринов: До 2030 г. катастрофите ще са 5 основна причина за смърт в света

Младен Маринов: До 2030 г. катастрофите ще са 5 основна причина за смърт в света - Tribune.bg
Снимка:

Министерството на транспорта изработва нова стратегия за пътна безопасност

Пътнотранспортните произшествия и последствията от тях са сред най-актуалните проблеми не само у нас, не само в Европа, а в глобален мащаб. Това каза вътрешният министър Младен Маринов при откриването на конференция на тема „Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“. Тя е организирана от МВР и Европейската харта за пътна безопасност, ръководена от ЕК и се провежда под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„По данни на Световната здравна организация всяка година около 1,2 млн. души загиват при пътни произшествия в света, а цената за справяне с последиците достига милиарди долари. Актуалните тенденции сочат, че ако не се приемат спешни мерки, до 2030 година смъртните случаи, свързани с инциденти на пътя, ще са петата основна причина за смъртност в света“, отбеляза Маринов.

ЕС и отделните му държави-членки вече от години работят активно за повишаване на безопасността по пътищата, както и за намаляване произшествията и последиците от тях. В резултат на тази политика между 2000 г. и 2017 г. в Европа е постигнато намаление с 56% на смъртните случаи на пътя. Вътрешният министър подчерта обаче, че страната ни все още е далеч от заложените цели в стратегията на ЕС за пътна безопасност, обхващаща периода 2010 г. – 2020 г.

„На практика няма семейство, което да не е пряко или косвено засегнато от войната по пътищата. Вече споменах, че пътният травматизъм сред децата остава сериозен проблем. Измерението му в България също е тревожно. Само от началото на година у нас са загинали 24 деца – един цял училищен клас. На тези проблеми няма бързи и универсални решения. “, сподели още вътрешният министър.

Човешки грешки са причина за 96,5 процента от катастрофите в страната.

„Трябва да се работи още, за да се стигне до нивата на безопасност, за да се стигне до цифрите в авиацията“, коментира Матю Болдуин, главен координатор по пътна безопасност в ЕС.

Около 25 000 загиват всяка година в Европа, сочат цифрите. Ръст в смъртността има не само при децата, а и при възрастните. Половината от катастрофите стават в населените места. Швеция и Великобритания дават най-малко жертви по пътищата. България е на 27 място по отношение на пътната безопасност в ЕС.

Министерството на транспорта започва разработването на нова стратегия за пътна безопасност в периода 2020-2030 г. Това обяви по време на конференцията ресорният министър Росен Желязков. В новата стратегия трябва да се наблегне на подготовката на шофьорите, инфраструктурата, състоянието на автомобилния парк и контрола.

Росен Желязков отбеляза още, че системите на транспортното и вътрешното министерство ще бъдат свързани, за да се избегне възможността изпити за шофьори да бъдат вземани с фалшиви лични карти. Не е изключено да бъде променена формата на изпитите и дори да се върне изпитът на полигон.

„Министерство на регионалното развитие и благоустройството подготвя наредба за поставяне на високи стандарти за качество при проектирането на пътната инфраструктура. При грешка на водача щетата трябва да бъде минимална или напълно предотвратена“, обясни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова.

Министерството на образованието пък подготвя нова учебна програма, която ще включи часове по пътна безопасност.

Автор: Андреа Драганова  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още