Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Шефът на операта: „Локо София“ не било върху паметника в Хирошима, а върху строеж

Общество

Шефът на операта: „Локо София“ не било върху паметника в Хирошима, а върху строеж

Шефът на операта: Локо София не било върху паметника в Хирошима, а върху строеж - Tribune.bg
Снимка:

Новината за вандализма била фалшива, твърди акад. Пламен Карталов

„Това не е мемориал, това е една стена, ограда пред строеж. Тя е много далеч от мемориала, нашите колеги си позволяват да правят тези надписи, но това не е оскверняване“. Така директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов коментира пред bTV новината, че българи са осквернили паметника на мира в Хирошима, посветен на жертвите от атомните бомбардировки в края на Втората световна война. Шефът на операта заяви, че става въпрос за фалшива новина. „Едно самопроизвеждане на фалшива новина, която се възпроизвежда като инфекция. От сайтове и медии до България стига новина, която няма нищо общо с новините по японска телевизия“, твърди Карталов.

По думите му инцидентът най-вероятно се е случил след употреба на алкохол от служителите на операта. „Те бяха уволнени още вчера“, допълни директорът на операта.

Художественият ръководител на балета Сара-Нора Кръстева заяви, че е разбрала за инцидента от българските медии. "Не ги оправдавам и няма да простя, защото те зашлевиха шамар на целия ни труд, на целия ни театър. Но трябва да правим разлика между вандализъм и поругаване. Полицията в Япония казаха, че за първи път им се случва чужденец да си признае и да се извини. Тяхната мярка е "леко хулиганство", каза Кръстева.

„Те са извадени от гастрола, освободени са от Софийската опера, но това излишно раздухване идва от нашата татковина", изтъкна акад. Карталов.

Междувременно темата коментира и Любен Дилов-син. „Не би трябвало това да е поредният повод да си кажем жестоки думи и обобщения за това каква нация сме и какви хора, тъй като има всякакви българи и такива, които драскат по стените“, заяви Дилов-син пред БНТ.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети