Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Спорт за всички - #БЕЗ ОПРАВДАНИЯ“ завладя столичното 36 СУ „Максим Горки“

Общество

„Спорт за всички - #БЕЗ ОПРАВДАНИЯ“ завладя столичното 36 СУ „Максим Горки“

Децата в днешно време трябва да знаят, че да се спортува е модерно, каза Анелия Чудомирова

Днес в столичното 36 СУ „Максим Горки“ се състоя поредното събитие от кампанията „Спорт за всички - #БЕЗ ОПРАВДАНИЯ“. Дворът на училището събра стотици деца от 3 до 6 клас. Пълните с ентусиазъм и емоции малчугани се включиха в различни спортни състезания, заедно със своите любимци – известните влогъри Павел Колев и Ицака. В спортните предизвикателства участие взе и Златното момиче на българската художествена гимнастика – Ренета Камберова. За радост на бъдещите надежди тя показа атрактивни елементи с лента и бухалки.

„Често си намираме оправдания, за да не спортуваме. Понякога аз самата го правя. Истината е, че нашето здраве е абсолютен приоритет. Смятам, че децата докато са в съвсем детска възраст, можем да ги измоделираме, ако мога така да се изразя, така че те наистина да разберат от какво съществено значение е спортът. Те прекарват прекалено дълго време пред компютри и таблети. Това изобщо не е полезно за тях и може би така, когато дойдем директно при тях в училищата, те наистина се мотивират повече и разбират колко важно е да се спортува“, заяви за Tribune Рени Камберова.

„Децата в днешно време трябва да знаят, че да се спортува е модерно. Искаме да им кажем точно това. Както стана модерно да бъдат непрекъснато с телефоните и компютрите, сега искаме да им покажем, че е модерно да бъдат активни, да спортуват и да се движат. Това ще доведе само до хубави неща“, сподели за Tribune Анелия Чудомирова от Сдружение „АЦЕС ЕВРОПЕЙСКИ СТОЛИЦИ – БЪЛГАРИЯ“.

Едно от най-оспорваните и емоционални състезания за момчетата беше футболният мач. Павел Колев и Ицака, които са и известни футболни фенове, влязоха в пряк двубой. Те демонстрираха майсторски умения и в баскетбола, докато Ренета показа как се върти обръч като за световно.

„Наистина вярвам, че добрият пример е заразен. Виждате колко много се радват и на мене, и на Павел и Ицака. Те наистина са като едни гъбки, попиват всичко от нас. Това, което правим ние, децата го възпроизвеждат почти едно към едно. Смятам, че много хора биха могли да бъдат добрите примери. Не само ние!“, категорична е бронзовата медалистка от Олимпиадата в Рио де Жанейро.

Основната идея на кампанията „БЕЗ ОПРАВДАНИЯ“ е да покаже, че да си физически активен и да спортуваш редовно зависи само от желанието и добрата мотивация. Можем да бъдем активни навсякъде – на открито в парка, в офиса и в училище, в зависимост от времето, с което разполагаме. Стартът на кампанията беше даден на 20 юни.
Оттогава са проведени редица събития в столични училища и паркове.

„Един от форматите, който реализирахме, беше в столични паркове. Бяхме поканили спортни клубове и инструктори по различни танци. В един от тях, абсолютно спонтанно хората, докато се разхождат, започват да се включват в йога, зумба, пилатес, футбол за малките, щафетни игри. Получаваше се един импровизиран спортен празник“, каза още Анелия Чудомирова.

В рамките на кампанията до края на годината, в която София е Европейска столица на спорта, се предвиждат събития и за хората от бизнеса.

„Следващата част е да влезем в няколко офиса на големи компании, където отново с подготвени инструктори да покажем на хората как могат да тренират и в офиса – какво могат да направят за десет минути докато си почиват, какви упражнения да практикуват на бюрото, как могат да използват шишето за вода и за спорт, така че да бъдат активни и да поддържат своя тонус. Защото всичко това е важно за здравето – както физическото, така и психическото“ подчерта Анелия Чудомирова.

Автор: Андреа Драганова


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема