Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 127 млн. евро повече за сигурност са заложени в бюджета на ЕС за 2019 г.

Парите

127 млн. евро повече за сигурност са заложени в бюджета на ЕС за 2019 г.

127 млн. евро повече за сигурност са заложени в бюджета на ЕС за 2019 г. - Tribune.bg
Снимка:

Евродепутати в дискусия за бъдещето на Европа

„Една от основните потребности на хората в момента е сигурност и охрана на границите“. Това заяви на евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков по време на дискусията „Бъдещето на Кохезионната политика на ЕС и възможностите за градско развитие на София“.

Новаков, който е един от преговарящите по Бюджет 2019 на ЕС, съобщи в аванс, че за финансовата рамка са предвидени 127 млн. евро повече за всички агенции, които отговарят за сигурността – в това число Европол, Фронтекс и др.

До 17 ноември ще е ясно дали това увеличение остава, но евродепутатът е уверен, че ще се върви в тази посока. Относно парите за кохезия или сближаване на страните в общността, Новаков е категоричен, че те  няма да могат да се пренасочват за мигранти и опазване на граници.

„Считам, че и сега предвиденото като пари – около 6.5 млрд. евро, за евентуално местене на военна техника, също е стъпка в тази посока. Заложеното по това перо гарантира, че няма да се налага да взимаме пари от тези за паркове, водопроводи или училища“, увери той.

По въпроса за готвената Многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г., преговарящият българин е категоричен, че страната ни ще получи повече пари през следващия програмен период.

„В предложението на ЕК се очаква увеличение на парите за България и то с 8 на сто спрямо това, което имаме в момента. И от  тази гледна точка аз съм оптимист за това какъв ще бъде крайният резултат“, коментира той.

Евродепутатът заяви, че е удовлетворен, че ЕС успява да запази кохезионната политика, въпреки всички пророкувания, че това ще е последният програмен период за нея. Той предупреди, че ще има нови правила, по които тази политика ще работи и ще стига до хората – особено по отношение на земеделието.

„Едно от нещата, които ще се промени най-вероятно е прекомерната бюрокрация. Тежките, сложни и дълги, неразбираеми процедури трябва да отпаднат, защото са в състояние да откажат много хора от европейско финансиране. Аз предлагам да базираме проверките на риска. Тези, които използват европейски средства и доказано се справят добре, не злоупотребяват, те заслужават по-малко проверки. Тези, които очевидно имат проблеми със европейски проекти, заслужават да бъдат проверявани по-често“, подчерта Новаков.

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още