Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Ангелкова: Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм за 7 месеца

Парите

Ангелкова: Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм за 7 месеца

Ангелкова: Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм за 7 месеца - Tribune.bg
Снимка:

4 480 000 чуждестранни туристи са посетили страната само за три летни месеца

„За първите 7 месеца над 2 милиарда евро са приходите от международен туризъм, което е ръст от около 8,1%“, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ. За миналата година около 12% от БВП се дължи на туризма.

Положителната тенденция бележи ръст и в броя на туристите, посетили страната ни. 6,9 милиона са чуждестранните гости от януари до август, което е ръст от около 6%. „И поставя България на едно от челните места за устойчивост и като дестинация, и като избор на туристическия продукт“, обясни министър Ангелкова.

Само за юни и юли, които са активните месеци на летния сезон, имаме над 1 милиард и 200 милиона евро приходи, каза тя. И обясни, че като цяло вървим с 3,6% ръст за юни, юли и август. През тези три месеца над 4 480 000 чуждестранни туристи са посетили страната ни.

Според нея това отново показва изключително добра устойчивост за летния туристически сезон.

„Направили сме над 300 проверки по плажовете“, допълни Ангелкова. Най-честите нарушения са свързани с липса на спасители и оборудване на спасителните и медицински постове, указателни табели и надвишаване на търговската площ.

Равносметката показва, че 4 и 5 - звездните хотели трета поредна година са на първо място като избор за настаняване на всеки, който посещава България. 65% от чуждестранните туристи отсядат в такива хотели, коментира Ангелкова.  


Коментари (1)

Илия Парев Браво изключително доходен туризъм
14.10.2018 13:20 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още