Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Френският външен министър е на посещение в Куба за укрепване на двустранните връзки

Парите

Френският външен министър е на посещение в Куба за укрепване на двустранните връзки

Френският външен министър е на посещение в Куба за укрепване на двустранните връзки - Tribune.bg

Жан-Ив Льо Дриан

Жан-Ив Льо Дриан е първият висш представител от екипа на президента Еманюел Макрон, който посещава карибската държава

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви вчера в Хавана, че двудневното му посещение в Куба цели да укрепи френско-кубинските връзки, предаде Франс прес.

"Ние имаме много положителни, динамични отношения и моята визита има за цел да задълбочи тази динамика и да я засили", каза Льо Дриан пред кубинския си колега Бруно Родригес във външното министерство в Хавана.

Визитата продължи със среща в президентския дворец с новия кубински държавен глава Мигел Диас-Канел. Според официално комюнике, прочетено по националната телевизия, срещата е преминала в много сърдечна атмосфера.

"Двете страни изтъкнаха добрите си отношения и изразиха желание за политически диалог на високо равнище", са казва в комюникето.
Льо Дриан и Диас-Канел определиха като благоприятно развитието на икономическите и търговските отношения между двете страни и признаха нарастващата роля на френските компании в кубинската икономика, главно в енергийния, транспортния и строителния отрасъл.

В Куба работят около 30 френски компании.

Жан-Ив Льо Дриан е първият висш представител от екипа на президента Еманюел Макрон, който посещава карибската държава. Той е и първият европейски външен министър, който идва в Хавана, откакто през април Диас-Канел стана президент.

Преди да приключи посещението си в Латинска Америка, започнало с Колумбия, Льо Дриан ще се срещне утре с кубинския министър на външната търговия и чуждестранните инвестиции Родриго Малмиерка и ще разгледа историческия център на кубинската столица.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети