Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Рияд намалява с 500 хиляди барела на ден износа си на петрол от декември

Парите

Рияд намалява с 500 хиляди барела на ден износа си на петрол от декември

Рияд намалява с 500 хиляди барела на ден износа си на петрол от декември - Tribune.bg
Снимка:

Доларът рязко поскъпна до 17 месечен връх

Саудитска Арабия ще свие собственото си производство, така че износът да бъде намален с 500 хил. барела дневно през декември спрямо ноември. Това обяви саудитският министър на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси Халид бин Абдул Азиз ал Фалих на срещата на страните - членки на ОПЕК и на основните производителки на черно злато извън картела. Министърът е заявил, че според технически анализ световното производство на петрол трябва да се свие, за да се балансира пазарът, предаде АФП.

"Техническият анализ, който ние разгледахме вчера, сочи, че трябва да намалим добива с близо 1 млн. барела дневно, за да се балансира пазарът", посочи ал Фалих на конференция, посветена на енергийните проблеми в столицата на Обединените арабски емирства.

"Блумбърг" коментира, че това е вторият рязък завой за Саудитска Арабия, най-голям производител сред страните от ОПЕК тази година. През юни Рияд убеди останалите страни да сложат край на съкращенията в производството, продължили 18 месеца, заради намаляващия добив на Венецуела и Иран.

Сега Саудитска Арабия предупреждава за риск от доставки на конкурентни суровини - например шистов петрол и газ - догодина. Рязкото поскъпване на долара днес и достигането му до 17 месечен връх също подкрепя тези прогнози на Риад.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Автор

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
facebook page
Хороскоп
Анкети