Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. "24 часа": Мир за тримата патриоти под угрозата да провалят кабинета при неуспешен евровот

Политика

"24 часа": Мир за тримата патриоти под угрозата да провалят кабинета при неуспешен евровот

24 часа: Мир за тримата патриоти под угрозата да провалят кабинета при неуспешен евровот - Tribune.bg
Снимка:

Шефът на парламентарната група на „Обединенитe патриоти“ Волен Сидеров е поканил в ранния следобед в сряда съпредседателите на малката коалиция - вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, в ресторанта, в който преди 13 месеца вдигна сватба и празнува рожден ден.

В „Къщата с часовника”, където сяда често, а понякога и свири на барабани, лидерът на „Атака” е сключил примирие с председателя на НФСБ, чиято оставка като заместник министър-председател искаше допреди часове. А Симеонов не е повдигнал въпроса за оттегленото седмица по-рано доверие към Сидеров като шеф на парламентарната група.

Голямата цел е запазване на управлението и изпълнение на пълен мандат до пролетта на 2021-а. А тя минава през силно представяне на вота догодина – тогава ГЕРБ и „Обединени патриоти” трябва да имаме повече евродепутати от БСП и ДПС, взети заедно.

Това са говорили тримата лидери на масата на помирението. Ако не се представят силно на вота за Европарламента догодина, има риск управлението да падне предсрочно - точно по схемата, по която през 2014 г. Лютви Местан прекрати живота на правителството „Орешарски”. След евровота тогавашният лидер на ДПС даде пресконференция в Народното събрание, на която, съвсем неочаквано за Сергей Станишев, обяви края на коалицията зад кабинета.

Причината бе именно фактът, че БСП и движението са спечелили сборно по-малко евродепутати (8) от ГЕРБ и другите десни (9), което е доказателство, че управлението вече не е легитимно.

Това е ключовият момент - на 26 май 2019 г., когато България гласува за Европейски парламент, доверието в ГЕРБ и „Обединени патриоти” да бъде препотвърдено.

Обядът в „Къщата с часовника” е определян като успешен от всички участници - именно защото първата крачка е и тримата да си говорят. До 14 ч. в сряда се знаеше, че Сидеров иска да оглави листата, а Симеонов е категорично против. Темата за състава на евролистата и най-вече за водача ѝ съвсем естествено била подмината по време на обяда, за да не взриви диалога.

Патриотите се надявали с бавни и деликатни стъпки да напредват и по конкретиката.

След като се обединили, че трябва да излязат на изборите заедно, тримата си дали време до края на ноември, ако трябва - и повече, за да уточнят окончателния формат, по който ще излязат пред избирателя, и поименно кандидатите.

Най-широкоскроен се показал Сидеров, който имал желанието малката коалиция не само да излезе цяла, но и да привлича още политически сили към себе си за евровота. Понеже във всички възможни конфигурации все някой с някого не говори, той се наел да е парламентьор - между Каракачанов и Николай Бареков, и между лидера на ВМРО и Веселин Марешки. Особено с втория отношенията на военния министър са взривоопасни. По време на вота на недоверие Марешки поиска от кабинета да си тръгнат и Симеонов, и Каракачанов.

Източник: 24 часа


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети