Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов в Одеса: Българите в Украйна винаги ще бъдат мост за сътрудничество между двете страни

Политика

Борисов в Одеса: Българите в Украйна винаги ще бъдат мост за сътрудничество между двете страни

Борисов в Одеса: Българите в Украйна винаги ще бъдат мост за сътрудничество между двете страни - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът и украинският президент ще участват в тържествата по повод 160-годишнината на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“

Украинските граждани с български произход винаги ще бъдат мост за разбирателство и сътрудничество между двете страни. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с президента на Украйна Петро Порошенко в Одеса.

По-късно двамата ще участват в тържествата по повод 160-годишнината на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“, където е завършил и самият Порошенко.Продължаването на тази политика е най-добрата гаранция, че сънародниците ни и занапред ще бъдат мост на сътрудничество на страната с България и ЕС, както и фактор за осъществяване на нейната европейска перспектива“, коментира Борисов по повод общото честване на юбилея на гимназията.

Украинският президент изрази благодарност за усилията на българското правителство по време на председателството на Съвета на ЕС в контекста на отношенията между Европейския съюз и Украйна, включително и за макрофинансовата помощ за страна му.

Бойко Борисов и Петро Порошенко оцениха високо традиционните приятелски отношения между България и Украйна, които се основават на силни исторически, културни и езикови връзки. Посочено беше, че това е доказателство, че двете страни взаимно се възприемат като важни и приоритетни партньори. „Проевропейската ориентация на Украйна, както и споделените евроатлантически ценности, допълнително подсилват тези отношения и създават основа за тяхното по-нататъшно укрепване във всички области от взаимен интерес“, заяви още премиерът Борисов.

По време на срещата беше обсъдено и разширяването на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Бойко Борисов и Петро Порошенко отчетоха и увеличаване на броя на украинските туристи, посетили България през последните години – 15 % ръст през 2017 г.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати