Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БЗНС към президента: Не спъвайте помирението с Македония, не замесвайте България в руските маневри!

Политика

БЗНС към президента: Не спъвайте помирението с Македония, не замесвайте България в руските маневри!

Снимка:

От партията питат каква е целта на това ненужно заяждане от страна на българския държавен глава

БЗНС намира изказването на Румен Радев от вчера за провокативно, противоречащо на националните ни интереси и дестабилизиращо за Балканите, пишат с своя позиция от партията на бившия военен министър Николай Ненчев.

„Твърдението му относно Заев: ,,А вие чухте ли, че има извинение? Аз не чух извинение. Заев го посочи като грешка, но не коригира думите“, е търсен ефект за разгаряне на конфликт“, казват от ВМРО.

„Днес Москва не крие стратегията си да предотврати членството на Македония в НАТО. Македонакият президент също прави всичко възможно да осуети членството на страната си в НАТО. Дали това не свързва двамата президенти? Ако Русия успее в анти-атлантическото си начинание, югозападната граница на България ще остане в зона на нестабилност и несигурност. Дори оцеляването на Република Македония – чиято независимост бе голям триумф и на българската дипломация, ще бъде поставено под съмнение“, посочват БЗНС.

БЗНС заявява, че с подобно поведение Румен Радев вреди на мира на Балканите и на българския национален интерес и подчинено обслужва външнополитическата стратегия на Кремъл за дестабилизация и контрол над региона.

„Намираме за крайно злонамерено президентът, издигнат от партията, която дълги години работеше не само за създаването на македонската нация, но и за създаване на македонско малцинство в България, да използва най-първичния национализъм и елементарно заяждане, за да провали в зародиш едва започналото, но така необходимо, помирение между Македония и България“, се казва още в позицията.

От партията припомнят, че същият Румен Радев наскоро прие македонския президент, който открито се противопоставя на Договора за добросъседство и приятелство с България и който се отметна от обещанието си да дойде в София на парада за Деня на храбростта, макар в него да участваше и македонска формация.

„Същият отказа да се поклони на българското военно гробище в Ново село (Струмишко), където са погребани и немалко български войници от Македония и публично твърди, че днешните македонци са преки потомци на Александър Македонски. Но тогава Румен Радев не защити българската история!

Да приемаш Георги Иванов, а да се заяждаш със Зоран Заев, който подписа договора за Добросъсдество и приятелство с България, който се поклони пред паметниците на цар Самуил в София и на Гоце Делчев в Благоевград, е меко казано проява на двоен стандарт“, пишат БЗНС.

От партията питат каква е целта на това ненужно заяждане от страна на българския държавен глава. В позицията те припомнят думите на Радев, че било недопустимо за него и неприемливо евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет.

„Радев и съветниците му не могат да не си дават сметка, че със своите смели действия Заев отвори дебат в македонското общество по теми, които досега бяха табу! България не може да очаква рязък обрат. Нужен е дълъг период на еволюция и преосмисляне на историята, а това ще се случи само при наличие на перспектива за бъдещето. Българските държавни институции са длъжни да подкрепят всяка малка стъпка в този процес. Ясно е, че без обективизиране на историята, преподавана в училищата, Македония няма как да затвори глава „Образование“ при преговорите за членство в ЕС. България трябва да съчетае твърдост и решимост, но и гъвкавост и готовност да подава ръка на Македония в решителни моменти като този“, се казва още в позицията на БЗНС.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини

Благовещение е!

Благовещение е!

Архангел Гавраил донася благата вест на Дева Мария, че ще роди Спасителя

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив