Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цветанов: Трафикът на хора отнема мечти, нека сме внимателни (ВИДЕО)

Политика

Цветанов: Трафикът на хора отнема мечти, нека сме внимателни (ВИДЕО)

Цветанов: Трафикът на хора отнема мечти, нека сме внимателни (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

България все още е източник на трафик на момичета с цел сексуална експлоатация

„Всяко дете има много мечти и всички те са постижими, но за целта е нужна информираност както за потенциалните възможности, така и за опасностите. Много е важно децата да бъдат добре информирани какво представлява трафикът на хора и да споделят всичко с родителите си“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на конференцията „С теб съм! Важният си ти! Трафикът на хора е сериозен проблем“.

Той обясни, че е изключително важно родителите да участват в този процес. За голямо съжаление от практиката си политикът е установил, че много от тях не осъзнават тази важност и са оставили децата малко повече на произвола на съдбата.

„България все още е източник на трафик на момичета с цел сексуална експлоатация. Ето защо трябва да провеждаме още повече информационни кампании с превантивна цел, но и да даваме пълната си подкрепа на всички жертви на това престъпление“, категоричен е Цветанов.

„Когато бях и вицепремиер, и министър на вътрешните работи, имахме много операции, където прекрасни момичета, красиви момичета просто под една или друга форма вече са преминали в подчинение на сводника, който започва да ги експлоатира по един брутален начин“, сподели той.

„Ако с тези форуми успеем да спасим дори един човешки живот, една човешка съдба, то всичко би си заслужавало да бъде направено. Младите хора трябва да бъдат запазени“, подчерта Цветанов.

„Трябва да вдигнем завесата и да кажем какви са реалните проблеми, които стоят пред младите хора. Всеки тук трябва да стане посланик на това как да информираме младите хора да не се въвличат в такива схеми на престъпност. Тук днес има деца, родители, учители“, отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той призова всички присъстващи да станат посланици на тази кауза, защото борбата срещу това съвременно робство е много тежка. Цветанов изтъкна и важната роля на неправителствения сектор в тази борба, като отбеляза, че в България няма статистика, от която да се добие реална представа за размерите на това явление.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред припомни още, че вчера Народното събрание е приело Закона за киберсигурност, което е още една стъпка за противодействие на трафика. Сексуалната експлоатация е най-често срещаната форма на трафика на хора.

В специално обръщение към участниците в конференцията българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел подчерта, че трафикът е бич за съвременното общество.

„Цифровите технологии позволяват на трафикантите да имат достъп до широк кръг от потенциални жертви. Технологиите обаче могат да бъдат силно оръжие и в нашите ръце, като с тях разпространяваме важните послания и съвети в борбата с това зло“, посочи Мария Габриел.

„Това може да се случи на всеки един човек. Съвременното робство съществува. Застрашени са не само хората, които вършат криминални дейности, но може да се случи на всеки, дори на високообразовани хора. Нека да бъдем внимателни, когато гледаме онлайн обяви за работа в чужбина с много добро заплащане, защото това може да изпепели мечтите ни“, посъветва евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

Тя коментира, че е нужно време и търпение, за да може всички превантивни мерки да проработят.

На свой ред консултантът по линия на противодействието на трафика на хора Антоанета Василева сподели, че е посветила последните 15 години от живота и кариерата си на борбата с трафика на хора и оказването на нужната помощ на жертвите. Тя благодари на Цветан Цветанов за активната му помощ през годините и изтъкна, че неговата дейност по линия на превенцията срещу трафика датира още от времето, когато е бил в Столична община.

Форумът се проведе в Софийската младежка лаборатория за иновации.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети