Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Горанов: 433 000 души от бюджетния сектор ще получат 10% по-високи заплати от 2019 година

Политика

Горанов: 433 000 души от бюджетния сектор ще получат 10% по-високи заплати от 2019 година

Снимка:

За учителите от средното образование увеличението ще е 20%

Министерски съвет прие днес макропрогнозата за икономическото развитие на страната през следващата година. По данни на Министерството на финансите се очакват допълнителни приходи в изпълнение на Брутния вътрешен продукт и подобряване на събираемостта на фиска, което от своя страна дава възможност от началото на 2019г. да се предвиди увеличение от 10 на сто на разходите за персонал в цялата бюджетна сфера. Така например, общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец юни възлиза на 16 021,0 млн. лв., което представлява 51,4 % от годишните разчети. Съпоставени с първото полугодие на 2017 г., данъчните постъпления нарастват номинално с 10,2 % (1 482,7 млн. лв.).

Министърът на финансите Владислав Горанов обясни след края на заседанието на кабинета, че в края на август превишаването на приходите над разходите в бюджета на страната е над 2 милиарда и половина, което от части се дължи на по-добрата събираемост и очакваното преизпълнение на приходната част. Според него увеличението на заплатите в бюджетния сектор е една програма, която не е правена от 2008 г. в страната и ще струва около 1 милиард лева или 1% от БВП.

433 000 души от бюджетния сектор ще получат 10% по-високи заплати от 2019 година. Това са хората, които се справят със задълженията си. Тези, които не се справят с поставените отговорности и трудови ангажименти ще получат увеличение под 10%. 20% увеличение на заплатите ще получат учители от средното образование.

"Много трудно се намират качествени и добре платени служители в бюджетната сфера и очакваме увеличението да повлияе положително на целия пазар на труда", отчете финансовият министър и добави, че по този начин ще се изтласкат останалите доходи в страната.

От увеличението се очаква да последва и по-голям приход в социалните и здравноосигурителните фондове, уточни той.

Горанов поясни, че няма връзка между бюджетното увеличение на заплатите и кандидатстването ни за ERM2. Той изтъкна, че тепърва предстоят технически консултации между София и ЕЦБ. Финансовият министър бе лаконичен по предложението на Министерство на здравеопазването за новата здравна застраховка. Според Горанов тепърва предстои дебат дали е приемлив такъв модел или не. Той обяви, че е привърженик на демонополизация на Националната здравноосигурителна каса.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

Благовещение е!

Благовещение е!

Архангел Гавраил донася благата вест на Дева Мария, че ще роди Спасителя

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив