Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каракачанов готов да крие съдените граничари в МО, за да ги защити от екстрадиция в Турция

Политика

Каракачанов готов да крие съдените граничари в МО, за да ги защити от екстрадиция в Турция

Каракачанов готов да крие съдените граничари в МО, за да ги защити от екстрадиция в Турция - Tribune.bg
Снимка:

Турция иска да бъдат предадени, българският съд вече ги оправда

Вицепремиерът Красимир Каракачанов изрази подкрепа за граничните полицаи Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков. Те бяха обвинени в началото на 2017 г. от турския наказателен съд за простелването на рибар-бракониер.

Инцидентът датира от 17 април 2008 г., когато турска лодка навлиза в българските териториални води, а граничните служители правят опит за арест.

„Всички достойни българи, които с оръжие в ръка изпълняват и са изпълнявали своя дълг в защита на границите на България, имат моята безусловна подкрепа“, пише Каракачанов на страницата си във „Фейсбук“.

Турция поиска екстрадицията им преди година.

„Ако сега се наложи, ще ги прибера в Министерство на отбраната, за да бъдат защитени. Ще направя всичко по силите си, за да не бъдат предадени на чужда държава. Тези български мъже заслужават награда, защото са изпълнявали своя служебен дълг, защитавайки границата на Родината“, заяви Каракачанов.

България вече проведе разследване, което установи, че българските гранични полицаи са действали законосъобразно, а смъртта е следствие на т.нар. „случайно деяние“. С присъдите на Българския военен съд бракониерите са осъдени за незаконно преминаване на границата и за нанасяне на телесни повреди над граничарите.

След сезиране от наследниците на починалия турски гражданин, Европейският съд по правата на човека се произнесе през 2014 г. с решение, че българската държава е провела цялостно, обективно и ритмично разследване, като изводът ѝ за липса на престъпление е правилен.

Въпреки това Турция повдигна отново обвиненията.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети