Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лечебните заведения с ваксинационни пунктове срещу Covid-19 вече няма да получават финансиране

Общество

Лечебните заведения с ваксинационни пунктове срещу Covid-19 вече няма да получават финансиране

Лечебните заведения с ваксинационни пунктове срещу Covid-19 вече няма да получават финансиране - Tribune.bg
Снимка:

Лечебните заведения, в които продължават да функционират ваксинационни пунктове срещу Covid-19, няма да получават повече финансиране. Това се въвежда със задна дата от 1-ви април, гласи писмо, разпратено от регионалните здравни инспекции до договорните им партньори. Новите правила са въведени от НЗОК, предава БНР.

Единствено общопрактикуващите лекари ще могат вече да поставят ваксини срещу коронавирусната инфекция и то на пациенти, които са в листите им. Лечебните заведения, където има ваксинационни кабинети, пък няма да получат възнаграждение за вече извършената от тях дейност, считано от 1-ви април. Това са новите правила, въведени със задна дата от Националната здравна каса, разпространени с писмо до заинтересованите страни.

"Когато беше обявена извънредната епидемична обстановка, ни накараха нас, лечебните заведения, веднага да приведем дейността си, така че да може и да ваксинираме, и да лекуваме. Сега изведнъж, със задна дата, казват - тъй като ние сме прекратили епидемичната обстановка, точно вие няма да получите тези суми, трябва да си направите кредитното известие"

Това обясни Алисе Муртезова, управител на УМБАЛ "Медика", и поясни, че става дума за вече направени разходи от лечебните заведения за човешки ресурс и консумативи. По-големият проблем ще е за пациентите, допълни д-р Стоян Стоянов, управител на Медицински център 1:

"В днешния ден дойдоха шест човека, те бяха с тия картончета, на които е фиксирана датата - 20-ти и им ги направихме, въпреки създалата се ситуация. Какво ще стане оттук насетне, надявам се за някакво разумно преразглеждане на всичко, което става към момента".

Не е ясно и хората, които не са здравноосигурени и нямат общопрактикуващ лекар, къде биха могли да получат ваксина срещу коронавируса.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети