Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нетаняху: Бойко, благодарение на лидерството ти, България се превърна във водеща в ЕС (ВИДЕО)

Политика

Нетаняху: Бойко, благодарение на лидерството ти, България се превърна във водеща в ЕС (ВИДЕО)

България и Израел си сътрудничат успешно в противодействието на антисемитизма

„Бойко, благодарение на твоето лидерство, България се превърна във водеща в ЕС. За Израел България е важен партньор." С тези думи се обърна министър – председателят на Държавата Израел Бенямин Нетаняху към премиера Бойко Борисов. Нетаняху е на работно посещение в България по покана на министър-председателя.

Борисов и колегата му дадоха изявление след срещата им в резиденцията "Евксиноград".

„България и Израел са истински приятели. Ние ценим това, което правите и сте направили за нас през Втората световна война", заяви Нетаняху. Той подчерта, че продължават разговорите в областта на отбраната, икономиката, информационните технологии.

Нетаняху изрази увереност, че двете държави могат да направят още много в партньорството си. По думите му сътрудничеството, което е постигнато между страните от Западните Балкани, е полезно не само за региона, но и за всички. „Това ще помогне и на вас, и на нас по отношение на здравеопазване, киберсигурност, информационни технологии и по отношение на всички области, които могат да създадат работни места и да доведат до просперитет“, допълни Нетаняху. По думите му фактът, че двамата с Борисов се срещат за трети път в рамките на 4 месеца, е показателен за интензивността на сътрудничество между държавите.

„България и Израел си сътрудничат успешно в противодействието на антисемитизма и в борбата с радикалния ислям. Ценим свободата, мира и обещанието за добро бъдеще. А в днешни дни тези ценности са под атака от страна на екстремисти. Те се стремят да подкопаят нашите ценности и да ни атакуват всички. Иран стоят основно зад тези екстремистки действия, проявяващи се в различни държави – Израел, Сирия и др. Наскоро открихме данни, че те искат да генерират атаки в Европа“, допълни Нетаняху.

"Смятам, Бойко, че знаеш, че много израелци са посетили България. Повече от 210 хил. туристи са посетили България миналата година. Потенциалът ви е голям. Надявам се след моето посещение бройката им да стане още по-голяма, защото вие имате потенциал", допълни той.

"Надявам се това, което Нетаняху ми обеща - да развиваме военни заводи и производство на дронове, да се изпълни", заяви Борисов и благодари за топлите думи на израелския си колега.

Утре след провеждането на Четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия е предвидено лидерите на Балканските страни да имат обяд с Нетаняху.

През септември месец премиерът Борисов беше на посещение в Израел. Тогава двамата лидери обсъдиха важността на мира в световен мащаб. Борисов и Нетаняху откриха паметник в Тел Авив, посветен на спасяването на българските евреи през 1943 г.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети