Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Осъдиха НЕК за 37 млн. евро заради прекратяване на договора за „Белене“ по времето на Драгомир Стойнев

Политика

Осъдиха НЕК за 37 млн. евро заради прекратяване на договора за „Белене“ по времето на Драгомир Стойнев

Осъдиха НЕК за 37 млн. евро заради прекратяване на договора за Белене по времето на Драгомир Стойнев - Tribune.bg

Решението е на арбитражен трибунал

Националната електрическа компания ще трябва да плати на „Уорли Парсънс нюклиър сървисис” още 32 млн. евро и над 5 млн. евро лихви зарад прекратяването на проекта за АЕЦ „Белне” от октомври 2013 г., съобщава „Капитал“. Причината е загубено арбитражно дело.

От решението става ясно, че основната причина за негативния изход от спора е решението на 7 октомври 2013 г., с което архитект-инженерът е уведомен за прекратяването на договора му. Тогава министър на енергетиката е Драгомир Стойнев. Преди това - на 9 януари 2013 г., е било постигнато споразумение между НЕК и "Уорли Парсънс" за намаляване на месечното възнаграждение от 4.5 млн. евро, но по него така и не са правени плащания. Така, вместо държавата да плати 7-8 млн. евро за месеците от февруари до септември 2013 г. и да опита да се договори с консултанта за окончателното прекратяване на договора, сега ще трябва да плати освен тези суми и обезщетение за едностранното прекратяване и лихви.

Последвалият арбитраж отхвърля всички защитни тези на НЕК въпреки платените от държавната фирма над 2.4 млн. евро за адвокатски хонорари - два пъти повече от разходите на ищеца "Уорли Парсънс".
До момента „Белене” е струвал на България над 2 млрд. евро, а довършването ще излезе поне 10. След решението на правителството от 27 юни за размразяване на проекта се очаква наемането на нов архитект-инженер, консултанти и т.н. Рестартът трябва да стане с оборудването, което друг арбитраж присъди България да купи от Русия. За над половин милиард евро.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати