Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Пламен Киров: Дебатът за Иван Гешев бе добре режисирано шоу от Лозан Панов и приятели

Политика

Пламен Киров: Дебатът за Иван Гешев бе добре режисирано шоу от Лозан Панов и приятели

Пламен Киров: Дебатът за Иван Гешев бе добре режисирано шоу от Лозан Панов и приятели - Tribune.bg
Снимка:

Целта бе президентът да получи аргументи да сезира Конституционния съд, обясни бившият конституционен съдия

„Добре режисирано шоу“ – така бившият конституционен съдия Пламен Киров определи пред БНР вчерашния дебат във ВСС, на който Иван Гешев беше избран повторно за главен прокурор.

Той сподели, че е наблюдавал дебата с чувство на тъга:

„Видях едни добри юристи, които 3 часа се чудиха дали да изпълнят закона или не. Това беше едно добре режисирано шоу, което трябваше в крайна сметка да даде аргументи на президента да сезира Конституционния съд, защото според някои от представителите на ВСС процедурата не е ясна“.

Запитан от кого е било „режисирано шоуто“, Киров отговори: „Лозан Панов и приятелите около него. Не става въпрос за натиск, а става въпрос да се постави отново един спор, който е безсмислен. Това, което правят, е контрапродуктивно и няма никакъв смисъл“.

Според него един човек не би могъл да повлияе върху начина, по който функционира система като прокуратурата или изобщо като съдебната власт в България. Този избор беше като всички останали, изказа мнението си той в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Дебатът доста загрубя, принизи се като отстояване на тези. Това беше провокирано до известна степен и от самия президент дотолкова, доколкото ние не чухме някакви смислени аргументи за връщането на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор – някакви процедури, очаквало се да има някаква алтернативност. Колко минимум – 5, 6, 10 – колко трябва да са алтернативите, за да се удовлетвори желанието на президента да има състезание. Истинско състезание има в политическите избори, а не в процедурите пред определени органи“, коментира още висшият конституционен съдия.

„В случая президентът действа в условия на обвързана компетентност. Ние сме на финала на процедурата, когато са изчистени всички други възможности процедурата да се развива в различни варианти. Оттук нататък вариант няма – президентът е длъжен да издаде указ“, посочи Киров и добави, че разумният срок за издаване на указа е около 7-14 дни, но президентът не е обвързан с точен срок.

Той смята, че аргументите на Румен Радев не са били правни по отношение на процедурата: „В същото време той се ограничи само до процедурните аспекти на предложението. Нищо не каза за професионалните и лични качества на кандидата. Ако имаше нещо против този кандидат, трябваше да го обяви публично пред цялото общество, включително да посочи кои са неговите възражения спрямо личността на кандидата на ВСС. Тогава дебатът би придобил друг характер и би тръгнал в друга посока“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

С продължение Режисирането продължава. Танаска Дишева (съпругата на активист от ДБ) целенасочено е предизвиквала с безкрайните си клиширани истерични изказвания Гешеви, като в поисканата от (от кого и защо?) почивка се натъкнала случайно на него и той й предрекъл брилянтна политическа кариера. Рев! Това било физическа заплаха! Следва гневна декларация от съдии, начело с ВКС на Лозан Панов, за наказателна процедура срещу Гешев. Един от гуруто им Смилов веднага отразил епохалното събитие в тяхното си Долче веле...
16.11.2019 10:52 / Отговор
Прозрачния Брилянтната политическа кариера в ляво,да.Ще направят трио.Нинова,Радев и тази натисканата...
17.11.2019 14:51 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети