Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Порожанов: Близо 24 млн. лв. са компенсациите за стопаните в Странджа след мерките срещу чумата

Политика

Румен Порожанов: Близо 24 млн. лв. са компенсациите за стопаните в Странджа след мерките срещу чумата

Румен Порожанов: Близо 24 млн. лв. са компенсациите за стопаните в Странджа след мерките срещу чумата - Tribune.bg
Снимка:

Установените 256 проби показват, че сме имали заболяване, което е преминало

Близо 24 млн. лв. са компенсациите, изплатени на стопаните от Ямболско и Бургаско, чиито животни бяха в огнището на заболяването от чума по дребните преживни животни. Това стана ясно от отговор на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов на депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен контрол. 827 000 лв. са обезщетения за стопаните за умъртвени животни, а с другите компенсации сумата набъбва до 23 752 000 лв.

Тези стопани, които кандидатстват за предвидените дейности по програмата за развитие на селските райони, ще получат по-голям размер подпомагане.

Според министър Порожанов установените 256 проби с антитела показват, че сме имали заболяване, което е преминало. „Това, че някой в Болярово не желаеше да получи информация, не означаваше, че такава няма“, посочи земеделският министър като визира ситуацията в стопанството на Ани Петрова, където умряха 11 животни.

С цел предотвратяване на такива трансгранични заболявания в министерството на земеделието ще актуализират програмата си за борба с тези заболявания, ще се засилят мерките за надзор и профилактика на заболяването между службите на България и Турция, включително провеждане на симулативни упражнения. Министерството ще продължи и борбата с немаркирани животни в Странджа със засилен контрол за отглежданите животни.

Автор:Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати