Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Валери Симеонов: Преди година подадох сигнали за злоупотреби в ДАБЧ, направих всичко по силите ми

Политика

Валери Симеонов: Преди година подадох сигнали за злоупотреби в ДАБЧ, направих всичко по силите ми

Валери Симеонов: Преди година подадох сигнали за злоупотреби в ДАБЧ, направих всичко по силите ми - Tribune.bg
Снимка:

Стриктно, прецизно и ефективно си изпълнявам задълженията, няма да подавам оставка, заяви вицепремиерът

Валери Симеонов е категоричен – изпълнил е всичките си задължения по отношение на Агенцията за България е чужбина. Това заяви самият вицепремиер на извънреден брифинг в Министерски съвет.

„Призивите за оставката ми от трите партии – БСП, ДПС и „Воля“, по повод акцията в Държавната агенция за българите в чужбина са неоснователни. Опозиционните партии призовават аз да подам оставка, тъй като трябва да упражнявам контрол, който не упражнявам и че съм принципал на агенцията. Аз имам само функция „координация“, както и на редица други агенции в моя ресор“, поясни задачите си Симеонов.

Той увери, че стриктно, прецизно и ефективно си изпълнява задълженията.

„Още в началото на юни в моя кабинет успяхме да постигнем промени в правилника за трудовата миграция. След като 2016 година имаме нула сезонни работници от държавите с български общност, тази година имаме над 16 хил. души”, каза Симеонов.

30 октомври миналата година вицепремиерът предоставил на компетентните органи сигнали за злоупотреби в ДАБЧ..

„Лятото на 2017 година получих сигнали за злоупотреби в дотогавашната работа на ДАБЧ. Сигналите бяха от едно лице, което поиска дискретна среща с мен. Лицето се казва Катя Матева, към онзи момент служител на Министерството на правосъдието, пряко отговорен за българското гражданство. Срещата беше проведена - бяха ми предоставени писмени данни, информация, както и сигнали, подадени в по-ранен период до ДАНС. Тъй като аз нямаше как да преценя достоверността на тези предоставени данни, на първо място се консултирах с моя колега и съратник вицепремиера Каракачанов, тъй като предложението беше от тях. Информирах го за сигналите, получих от него съгласие и предадох тези материали на съответните специализирани служби, които са компетентни институции по тези сигнали“, обясни Симеонов.

Доколко тези сигнали са послужили за повдигане на сегашното обвинение, лидерът на НФСБ не знае.

„От получаването на сигнала допреди 10 дни, без да съм му казвал, че съм получил такъв сигнал, съм провел многократни срещи и съм предупреждавал председателя на ДАБЧ много да внимава и да не допускат такива злоупотреби, тъй като това е изключително позорно не за агенция, а за България. Доколко се е съобразил, ще стане ясно, след като приключат делата, отсега не мога да кажа кой е виновен и кой не. Като длъжностно лице съм направил всичко, които е било по силите ми и каквото съм бил длъжен да направя“, заяви още Симеонов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати