Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ИТН и БСП в битка за медийно внимание в кулоарите - скара ги корупцията, истината и Красьо Черния

Политика

ИТН и БСП в битка за медийно внимание в кулоарите - скара ги корупцията, истината и Красьо Черния

ИТН и БСП в битка за медийно внимание в кулоарите - скара ги корупцията, истината и Красьо Черния - Tribune.bg

На финалната права БСП и ИТН си размениха взаимни обвинения за саботаж на антикорупционното законодателство и за провал на третия мандат

„Каква поредна футболна драма“ – с този култов израз на легенадарния спортен коментатор Петър Василев можем да определим поведението на парламентарно представените партии в последните дни на 47-ото Народно събрание.

Финалните щрихи от днешния пленарен ден поставиха по зрелищен начин парламентарните групи на „Има такъв народ“ и БСП, които не просто не успяха да си разделят медийното пространство в кулоарите на парламента, а го превърнаха в същинско футболно игрище, в което си подаваха топката като горещ картоф, опитвайки се да си отбележат гол.

Всичко започна с брифинг на „Има такъв народ“, в който Тошко Йорданов отговори на обвиненията, че партията на Слави Трифонов е пречка за антикорупционно законодателство.

Председателят на ПГ на ИТН обърна внимание, че кворумът в залата е паднал заради БСП и сега законът за КПКОНПИ няма да мине дори на първо четене. 

„Вчера Александър Симов каза върховна тъпотия, че съм щял да бъда в листата на ДПС и че сме патерица на ДПС. Много партии, основно ПП и БСП, се упражняваха как ИТН са спирачка за антикорупционно законодателство. Днес коалиционният партньор на ПП-тата не влезе в зала. Вътре имаше само 15 човека от БСП, 11 ги нямаше. Сега този прословут закон за КПКОНПИ няма да мине дори на първо четене. Борците срещу корупцията от БСП, които изнасят оръжие към Украйна през трети страни, съм убеден, че не го правят за комисионни, изобщо! Абсолютно съм убеден в честността им, и в честността им в земеделието съм убеден. Същите тези провалиха в момента заседанието и няма да се гледа. Хубаво е да се отбелязва лицемерието в този парламент. Защото това ни е трети парламент, за трети пореден път наблюдаваме от първия ред хора, които излизат пред вас и ви лъжат, излизат на трибуната и лъжат, а действията им са точно обратното. Щастлив съм, че ПП имат за партньор БСП, да се видят с какви хора работят“, каза Тошко Йорданов. 

Александър Симов: Няма да се учудя да видя Тошко Йорданов водач на листа на ДПС

Сланислав Балабанов допълни, че са били готови да се удължи работното време до приемането на първо четене на закона, а след това да направят предложения, за да не изглежда той като бухалка. И прогнозира, че БСП, ПП и ДБ ще водят кампания с опорката, че ИТН са лоши и не са "за" борбата с корупцията.

„ИТН бе в залата, за да бори корупцията. Тези, които най-много крещят срещу нас с действията си само показват, че са обикновени лъжци“, заяви Балабанов.

Тошко Йорданов коментира още, че Корнелия Нинова лъже за вината на министъра на енергетиката, който е представител на ИТН, за хаоса в сектора. По думите му може би от вторник сряда най-накрая ще има очи да се изправи и да каже, че не се продават оръжия за Украйна.

„Тя както винаги лъже, ама те така правят комунистите. Всички важни решения са взети еднолично от Асен Василев“, настоя той.

Тошко Йорданов отново отвори и болната тема, свързана с Министерството на регионалното развитие и благоустройство и намекна за съмнително минало на един от новоназначените заместник министри на МРРБ, назначен лично от Кирил Петков, и предполагаеми негови връзки с подземния свят.

„Влезте си в ролята, в МРРБ има двама нови зам.-министри, намерете им имената. Единият е интересна личност. Дали не е свързан с фирми на Красьо Черния?“, обърна се към журналистите председателят на ПГ на ИТН.

„Когато министър-председателят назначава зам.-министър в МРРБ, който да отговаря за плащанията, не просто там да е като фикус, да отговаря за разплащанията, и по някаква причина той пък може би е свързан по някакъв начин с Красьо Черния - кой прави корупцията в това правителство, което има нулева толерантност към корупцията, която явно в техните разбирания означава те да участват в корупцията, и тогава имат абсолютен нетолеранс към всичко останало“, отбеляза Йорданов. 

Председателят на ПГ на ИТН обърна внимание, че Петков ще е министър-председател още малко и „Може да има прощално парти с пици, с кристали, без кристали, каквото искат там“, каза не без ирония Йорданов.

Той подчерта също така, че откакто записите от Министерски съвет са в Прокуратурата, Кирил Петков и ПП не са казали и дума срещу Гешев. 

От ИТН увериха, че желанието им за кабинет не е било проформа. Те обявиха, че другите три партии са водели разговори само за министри, макар да отричали. И се оплакаха, че Асен Василев и Кирил Петков са блокирали работата на поверените на ИТН МРРБ и външно министерство. Освен това не било спазено и разписаното в коалиционното споразумение условие партиите да имат свой съветник в министерствата - човек на ИТН така и не бил назначен във финансовото.

Брифингът на ИТН беше удостоен със специално внимание от страна на представители на ПГ на БСП, начело с председателя им Георги Свиленски, които подвикваха отстрани като същинска футболна агитка, възмущавайки се от думите на Тошко Йорданов и Станислав Балабанов.

Реакцията на левицата последва мигновено.

Георги Свиленски помоли камерите да не спират и отговори на обвиненията, че БСП са провалили антикорупционното законодателство. Той посочи, че вчера ИТН са отхвърлили законодателната програма в парламента, където е бил включен Закона за КПКОНПИ. 

„Днес, когато ДПС излязоха от залата, видяха (бел.ред. ИТН), че няма кворум, наредиха се всичките 17 народни представители, за да могат  сега да ви кажат „ние сме борците с корупцията“. Те не искат нито Бойко Рашков, нито Закона за КПКОНПИ да влезе в реално действие“, заяви Свиленски. 

„Този закон е на първо четене, тези хора казаха, че не искат да се приема и поискаха 4 седмици за да се гледа", допълни той, като обяви, че ИТН се страхуват от борбата с корупцията.

Той подчерта, че хората на Слави Трифонов са приели Асен Василев за премиер, но категорично били против бързото задвижване на закона за КПКОНПИ.

„И г-н Балабанов, и г-н Тошко Йорданов, и г-жа Ива Митева приеха кандидатурата на Асен Василев за министър-председател. Казаха, че искат закона за КПКОНПИ да бъде приет септември, октомври месец“, каза Свиленски.

Той призова, който говори, да говори истината. По думите му за четвърти път ИТН са хвърлили държавата в хаос.

„Те никога не са го искали, защото за този план, за сваляне на правителство, се оказа, че се работи не от седмица, не от две, а от много по-дълго време“, каза още Свиленски. 

„По време на преговорите не са обсъждани имена на министри, за структура и състав на МС. Условието на ПП от самото създаване на преговорните екипи бе Асен Василев да е кандидат за премиер и второто - да бъде приет антикорупционният закон. Името на Асен Василев не е било тайна“, настоя шефът на ПГ на БСП.

А на въпрос защо Нинова няколко пъти е казала, че Василев не е обсъждан за премиер Свиленски обяви, че не е обсъждано, а коментирано.

Последва и реакция от страна на Станислав Балабанов, който направи опит да зададе въпрос на Свиленски от микрофона, предназначен за журналистически въпроси.

Това не се получи, тъй като Свиленски му направи забележка, че докато е слушал ИТН, не им е задавал въпроси.

„Лично обяснение“, каза Балабанов, искайки думата. Свиленски пък отвърна „Лично обяснение вътре в залата“. Намеси се и пиарът на БСП, който лично му отне микрофона.

След изявлението на БСП депутатът от ИТН  все пак взе думата на така наречената трибунка в Народното събрание за лично обяснение.

Той посочи, че Свиленски сам се е объркал в обясненията дали са предложили или не Асен Василев за премиер.

„Категорично Асен Василев не е бил обсъждан. Самата Корнелия Нинова, която даваше изявление преди преговорите, след преговорите е отричала въобще да се обсъждат имена. Г-н Свиленски в желанието си за власт по-скоро демонстрира пред вас как комунисти и демократи се обединяват“, обърна се Балабанов към журналистите. Той предупреди Свиленски, че хората ще ги накажат на избори.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати